Bylinky v zimě

Bylinky v zimě

Jak mít bylinky po ruce i v zimě? Uchovejte si je do zásoby a zbytek správně zazimujte.


V létě jsou bylinky bez problémů dostupné a mnoho kuchařek si navykne přidávat je  jako ochucovadlo do jídel nebo jimi pokrmy zdobit. 

Co dělat, abyste se bylinek v jídlech nemuseli vzdávat ani v zimě?  Řešení je několik. Jednoleté byliny se sklidí a podle zamýšleného účelu použití se zvolí způsob jejich uchování. Mezi nejčastější patří sušení, zamrazení či nakládání


Dvouleté a víceleté rostliny se rozdělují podle schopnosti přežít zimu venku. Mrazuvzdorné byliny stačí na podzim zazimovat a čekat na jaro, až znovu obrazí. Choulostivější rostliny je nutné přesadit do květináčů a přenést je na bezmrazé stanoviště...

 

Sušení bylinek

Sušení bylinek je snad jejich nejčastějším způsobem uchování.  Sklizené natě bylinek svažte do menších svazečků a pověste je na teplé, suché, dobře větrané a tmavé místo. 

Tip na sušení: místo prádla pověste na šňůry ve stínu svazečky bylinek


Bylinky nikdy nesušte na přímém slunci, protože by ztratily barvu i vůni. Bylinky sklízejte za sucha a před sušením je pokud možno neoplachujte vodou. Bylinky většinou stačí dobře otřepat. 

V krajním případě bylinky opláchněte, ale před svázáním do svazečků je nechejte oschnout. Uvnitř mokrých svazků by totiž mohlo dojít k zahnívání. U bylinek platí, čím rychleji uschnou, tím lépe. 

V případě, že sušíte pouze části rostlin, které nelze svázat do svazečku, budete k sušení muset použít nějakou podložku. Vhodné jsou sušící mřížky, plátýnko či větší archy papíru (např. potravinářský balící). Jako podložku nikdy nepoužívejte noviny. 

Materiál k sušení rozprostřete na podložku v tenké vrstvě, aby mezi ním mohl proudit vzduch. Sušené bylinky pravidelně obracejte a prohrabávejte. Podmínky pro sušení jsou stejné jako u sušení svazečků - temné, vzdušné místo s vyšší teplotou. 

S teplotou to však nepřehánějte, ideální je rozmezí cca 20 - 30 °C. Teplota nad 35 °C  ničí éterické oleje, které dodávají bylinkám jejich charakteristickou vůni a chuť. 

Usušené bylinky jsou křehké, jejich stonky se lámou, lístky při manipulaci šustí. Usušené bylinky skladujte na suchém a temném místě ve sklenicích nebo v plátěných pytlících.

 

Zamrazování bylinek

Zamrazování bylinek je druhým často používaným způsobem jejich uchování. Nejčastěji se zamrazují natě kořenové zeleniny - petržele a celeru. K zamrazení je vhodný i kopr, pažitka, bazalka, dobromysl, estragon a saturejka. 

Bylinky před zamrazením očistěte, odstraňte poškozené a nahnilé listy. Znečištěné natě můžete umýt studenou vodou. Bylinky je dobré zamrazovat buď nasekané na drobné kousky nebo si přímo připravit "balíčky" bylinek, které z mrazničky po jednom odebíráte. 

Zmrazené bylinky zabírají v mrazničce docela dost místa, proto se zamrazují spíše menší porce. Alternativou zamrazování je chlazení. Tento způsob uchování je pouze krátkodobý. V chladničce vydrží bylinky cca týden.

Nakládání bylinek

Bylinky se nejčastěji nakládají do octa nebo do oleje. Olej  není příliš dobrý konzervant, bylinky v něm mohou při nesprávném uchovávání hnědnout, kazit se, olej se může zakalit. Proto olej s bylinkami skladujte v chladu a temnu. 

Bylinky z něj vyndejte cca po 14 dnech, kdy do oleje předaly své aromatické látky a již v oleji nejsou potřeba. Olej můžete zkrášlit přidáním kousku sušených bylinek, které nepodléhají zkáze.

Méně známým způsobem nakládání bylinek je prosolení. Prosolené bylinky neztrácejí barvu a nekazí se. Nakládat do soli lze většinu zelených bylinek. Nejčastěji používaným poměrem soli a bylinek jsou čtyři díly bylinek a jeden díl soli. 

Bylinky naložené v soli jsou výrazně slané, proto pokrmy do nichž jste tyto bylinky přidali již nedosulujte. Bylinky naložené v soli uchovávejte na suchém a chladném místě. 

  

Příprava bylinek na zimu

Život jednoletých bylinek končí sklizní. O dvouleté či víceleté bylinky je nutné se postarat i po sklizni, abyste je mohli sklízet i v příští sezóně. Zimovzdorné bylinky jsou nejméně náročné. 

Pokud chcete mít čerstvou pažitku či petrželové lístky stále po ruce, oddělte kousek trsu a zasaďte si ho do květináče, který budete přes zimu uchovávat v bytě.


Přežití zimy jim nedělá v našich klimatických podmínkách žádné potíže. Mladé rostliny můžete před mrazy chránit přihrnutím mulčovací kůry kolem rostlin a přikrytím větvičkou z jehličnatých stromů. 

Vzrostlé rostliny takovouto ochranu nepotřebují, ale větvička z jehličnanu je může ochránit před tíhou sněhu. 

Zimu venku bez problémů přežijí všechny druhy planě rostoucích bylin. 

Venku můžete bez obav nechat petržel, mátu, šalvěj, meduňku, saturejku, levanduli, libeček, tymián i pažitku.

Méně odolné bylinky je třeba před příchodem zimy přenést na bezmrazé zimoviště. Bylinky zasazené na záhoně opatrně vykopejte a zasaďte do květináčků přiměřené velikosti. Bylinky ve vnitřním prostředí  se v zimě spokojí s teplotou v rozmezí cca 10 - 15 °C. 

Hlavním problémem, který se týká téměř všech rostliny pěstovaných v interiéru je nedostatek světla v zimě, který se projevuje vytahováním, nesouměrným a slabým růstem. 

Snažte se poskytnout bylinkám co nejvíce denního světla, postavte je na jižní nebo východní okno. Bylinky pravidelně otáčejte. Bylinky přes zimu nepotřebují moc vody, zálivku omezte na minimum, dbejte na to, aby půda nikdy úplně nevyschla. 

Častou příčinou úhynu bylinek v zimě je přemokření.
 Do zálivky nepřidávejte během zimního období žádná hnojiva.

 

Bylinkami, které musíte před zimou bezpodmínečně schovat domů jsou vavřín, rozmarýna, stévie, citrónová tráva, oregáno a bylinky pocházející ze středomoří. 

Schovat domů nebo dobře zaizolovat byste měli i všechny bylinky pěstované v květináčích. Kořeny v květináči jsou mnohem více choulostivější než v zemině na záhoně a hrozí jejich promrznutí. 

V bytě můžete přes zimu pěstovat mátu, majoránku, šalvěj, tyminán, pažitku či naťovou petrželku. 

 

Nevzdávejte se svých oblíbených bylinek ani v zimě, usušte si je, zamražte je, nasolte je nebo si do kuchyně postavte květináč s čerstvými bylinkami.

 

NapsalaLenka Z