Jak založit bylinkovou spirálu

Jak založit bylinkovou spirálu

Advent je v plném proudu. Správný zahradník už koumá, co bude napřesrok. Co takhle pěstování bylinek na vyvýšeném kopečku či přímo spirále?

Bylinková spirála nebo kopeček

 

Umístění na zahradě a velikost

Je úplně jedno, jestli bude spirála velikosti vyžadující pro nahrnutí stavební bagr, nebo bude sotva metrová. A pokud nemáš dost místa a materiálu na spirálu, bohatě postačí i menší kopeček.

Důležité je slunné místo, abys mohl pracovat s různými nároky a požadavky vysazovaných rostlin.

Výsledná spirála se stane dominantou zahrady, na kterou bude v jejím plném bujném růstu úžasný pohled. A protože bylinky budeš používat hlavně v kuchyni, měla by být dostupná a v blízkosti domu!

Spirála

Otáčí se směrem doprava (proti směru hodinových ručiček) tak, aby její začátek byl orientován na severní stíněnou stranu. Jak postupuje nahoru, docílíš minimálně tří stanovišť s odlišnými podmínkami. Úpatí, kde bude spíše vlhčeji a nebude tam slunce tolik, přes střední část, až po vrchol, kde se bude dařit středozemským bylinkám zvyklým na pořádnou výheň.

Půda

Je třeba, aby nahoře byla zemina hodně propustná, zatímco dole u základny chceš mít půdu spíše humóznější a výživnou (například díky vydatnému použití hlíny z kompostu). Lepší propustnost ti obstará přimíchání písku nebo ještě lépe stavební suti ze starých omítek. Vápno obsažené v tomto materiálu způsobí zásaditou půdní reakci, ve které si jižní rostlinky budou teprve správně lebedit.

Nejdůležitější jsou však kameny. Vždy alespoň polovina čouhající ven! Budou tvořit stěny spirály. Po nahřátí od slunce akumulují teplo, čímž budou zahřívat své teplomilné bylinkové obyvatele. Pod nimi se však bude držet vlhkost, takže spirála nebude tak rychle vysychat. A nakonec budou sloužit i jako nášlapná plocha v případě, že budeš potřepovat pro sklízení či ošetřování na tento vertikální záhon stoupnout (šlapat si po záhonu mimo vytyčené cestičky je přeci ten největší hřích!).

Hluboké útroby klidně vycpi velkými kameny anebo ještě lépe starým pařezem respektive špalky a tlustými větvemi. Ty budou dobrým parťákem pro všechny půdní organismy a procesy přirozeně zvyšující úrodnost substrátu.

Úplní fajnšmekři vybudují ještě před úplným začátkem spirály malé jezírko. Stačí z folie nebo třeba ze zapuštěného starého hrnce. Pomůže to ekosystému spirály a může to být prostor pro pěstování dalších vlhkomilných oku lahodících rostlin.

Podle těchto zásad (vyčuhující kameny, rozdílná zemina a osázení dle výšky) můžeš udělat jen jednoduchý kopeček.

Skladba

Od země, ještě než se začne spirála vinout vzhůru, je vhodné místo pro mátu, kopr a petržel. Na prvním stupínku, tedy zcela odděleném od okolního trávníku, si budou hovět bazalka s měsíčkem, dobromysl a pažitka s heřmánkem. Horní patra pod tvojí výsevní taktovkou opanuje kontryhel a šalvěj. Na špičce si musíš nechat místo pro ty nejzajímavější kusy, kvůli kterým ses lopotil s lopatou. A to estragon (pelyněk), mateřídouška, tymián a korunou spirály bude rozmarýn.

Toto pořadí je vhodné nejenom kvůli různým podmínkám, které dané rostliny vyžadují, ale také pro užitečné sousedské vazby a vzájemnou pomoc při růstu.

Osazenstvo tvého budoucího díla si můžeš již nyní předpěstovat doma přímo ze semínek. A co jiného můžeš dělat už teď? Přeci shánět materiál! Kameny, dřevo, starou suť, zeminu. Neseď a vyraz do okolí!

Že nemáš dost velkou zahradu ani na kopeček, přesto chceš mít vlastní bylinky? Přečti si naše tipy o pěstování bylinek doma.