Pečujeme o citrusy

Pečujeme o citrusy

Pěstování citrusů je velmi oblíbená činnost. Vlastní vypěstovaná mandarinka, citron či pomeranč nám udělá velkou radost. Nehledě na jejich báječnou chuť a skvostnou vůni.


Pěstování těchto exotických rostlin se stává stále populárnější a to především pro své vonné květy, ze kterých se později stávají jedlé plody.

Jejich kouzelná vůně provoní celý byt a chuť čerstvých, vlastnoručně vypěstovaných plodů je nepřekonatelná. Citrusy jsou ale také oblíbené díky svým lesklým listům

Ty, jako součást celé rostliny, velmi dobře dekorují náš byt. Domácí pěstování citrusů zdaleka není tak obtížné, jak se může zdát.

K rodu Citrus patří mnoho druhů a kříženců avšak citrusovými rostlinkami se rozumí citróny, pomerančovníky, kumkváty a mandarovníky.

Citrusy, které lze pěstovat doma

  • Citroník

Citroník je vhodný především pro začátečníky, jelikož je nenáročný na pěstování. Kvete téměř neustále a dá se dobře pěstovat i v menších nádobách.

  • Cedrá

Tento stále zelený trnitý keřík s velkými listy i květy pochází z oblasti Blízkého východu. Plody, které se nazývají stejně jako samotná rostlinka, dorůstají až 20 cm. Jsou používány jak v potravinářství, kosmetice, tak i k rituálním účelům.

Vzhledově a tvarově nezvyklá odrůda je například odrůda nazvaná Budhova ruka, které však není určena ke konzumaci. Nejlépe pěstovaná odrůda v bytech je odrůda Ponderosa, u níž lze vypěstovat plody až o hmotnosti jednoho kilogramu.

  • Grapefruit

Grapefruity ve volné přírodě bývají vzrostlé stromy, avšak s úspěchem se dají pěstovat i v nádobách v bytě. Lehce snáší i sušší vzduch. Rostliny grapefruitu jsou charakteristické velkými listy s typicky rozšířenými křídlatými řapíky. Plody dorůstají i 15 cm v průměru.

Nejméně náročná odrůda pro pěstování v bytech je například žlutomasý Citrus Paradisi Macf, růžový Thompson, nebo červený Redblush. 

  • Mandarinky

Patří mezi nejoblíbenější pěstitelský druh, jelikož jsou nenáročné, malého vzrůstu a voňavé. Rostlinky dorůstají malého vzrůstu a zdatně odolávají i nízkým teplotám. K základním odrůdám patří C. unshiu Marc, C. reticulata Blanco, C. deliciosa Tan., C. clementina Hort., C. tangerina Hort. Ex Tan.

  •  Pomerančovník

Patří mezi světově nejrozšířenější citrus a za révou a banány je třetím nejpěstovanějším ovocem na světě. Velmi dobře odolává nízkým teplotám. Mezi základní odrůdy, vhodné také do bytů, patří např. C. sinensis Osbeck.

 

Pěstování

Pokud patříte mezi začátečníky, nejvhodnější bude začít s citroníky. V létě je můžete umístit venku na částečném slunci a v září, před začátkem topné sezony je přenesete do chladné části bytu, haly či chodby. 

Dle jednotlivých odrůd a druhů by pak měly mít odpovídající zimní klid.
 

Sazenice a umístění

Citrusy mají na 160 druhů, které se dále člení na velké množství odrůd, forem či variant. Ne všechny jsou však vhodné pro pěstování v bytových podmínkách. Vhodné je vyhledat pomoct buď v odborné literatuře, nebo přímo u specialistů v příslušných obchodech.

V letních měsících je vhodné rostliny umístit na zahradu. U keříků bývá někdy doporučováno vysadit je dočasně do volné půdy. V měsících zimních pak rostliny přemístíme do nezamrzajících skleníků, zimních zahrad či chodeb.
 

Výživa a závlaha

Rostliny potřebují co nejlepší výživové podmínky, které vytvoříme především vhodným substrátem. Ten se skládá z rašeliny, kompostu a hrubšího písku nebo agroperlitu v poměru 2:2:3.
Z
výšenou pozornost bychom pak měli dávat na zalévání. Případné přelití, zejména v období vegetačního klidu, může vést k zahnívání kořenů. Téměř každé citrusy pak mají rady pravidelné rosení. 

Hnojíme hnojivy organického původu bez přídavku umělých složek a to pravidelně. 


Nejvhodnější jsou speciální hnojiva přímo pro citrusy, která obsahují i potřebné stopové prvky. 

Přihnojujeme podle velikosti rostliny a intenzity růstu jednou za čtrnáct dní až měsíc. Rostliny, které zimujeme v chladu, hnojíme naposledy koncem léta. 

U rostlin zimovaných v teple hnojení nepřerušujeme, avšak snížíme dávku hnojiva na polovinu.

Teplota

Pozor! Teploty by ale neměly přesáhnout 40 °C a v zimě by naopak neměly klesnout pod -5 °C.

Citrusy vyžadují dostatek tepla a světla a to zejména v růstové periodě. Ideální teplota v období vegetace je 22 až 28 °C. Některé citrusy mohou ale vyžadovat udržování určitého rozdílu mezi denními a nočními teplotami.

Světlo

Teplota, vlhkost i světlo by měly být v rovnováze. V zimě, kdy je světla nedostatek, je nutné ubrat i na teplotě a závlaze. Největší chybou při pěstování citrusů v bytech bývá nedostatek světla ve vytopeném bytě. 

Výsledkem pak obvykle je opadávání listů a chřadnutím celé rostlinky. Suché prostředí také podporuje množení roztočů.

 

Zimování

Právě nyní je nejvhodnější čas na uskladnění a zazimování citrusů. Pokud máte rostliny ještě na zahradě či balkoně, přeneste je nejprve do chodby či předsíně. Není vhodné je umísťovat přímo do vytopených bytů.

Pokud byste tak učinili, zažila by rostlina nejspíše teplotní šok a začaly by jí opadávat listy. Tomu lze ale předejít tím, že rostlinu zalijeme mírně teplou vodou. Ta urychlí zahřátí kořenového obalu na pokojovou teplotu.