Pěstujeme majoránku

Pěstujeme majoránku

Majoránka je letnička používaná jako koření i léčivka. V článku se dozvíte o jejím pěstování, použití i léčivých účincích.



Majoránka je v české kuchyni hojně používaným kořením. Můžeme si ji vypěstovat i sami na zahrádce a nasušit si ji na zimu, nebo ji mít neustále po ruce doma v květináči.

Na péči je přitom opravdu nenáročná a zároveň pomáhá při mnoha neduzích, především různých trávicích obtížích.

Jedná se o letničku, někdy i dvouletku, kterou můžeme využívat čerstvou i sušenou. 
 

 V tomto článku se dočtete: pěstování majoránky, majoránka v kuchyni, majoránka - účinný lék 

 

Pěstování majoránky

Základem každého úspěšného pěstování je výběr vhodného stanoviště. Pro majoránku vybíráme místo slunné, s prohřátou půdou. I

deální je propustná půda s dostatkem živin. Pokud je živin málo, měli bychom v průběhu vegetace občas rostlinky přihnojit, nejlépe organickými hnojivy.

Vyséváme buď koncem dubna přímo na záhon, nebo v průběhu dubna do květináčů v teplé světlé místnosti pro předpěstování sazenic. 

Semena překryjeme jemnou vrstvičkou zeminy či substrátu. Předpěstované sazenice vysazujeme na záhon v druhé půli května. 

Rostliny můžeme pěstovat po dvou společně, mezi dvojicemi necháme 10 - 20 cm rozestup.



Majoránku si můžeme pěstovat i v květináči, abychom ji měli vždy čerstvou a po ruce. Vyžaduje pouze dostatek světla. 

 Použití v kuchyni

Majoránku přidáváme do jídla až ke konci vaření nebo rovnou do hotového pokrmu. Používáme pouze listy, které zdrhneme ze stonku.

Oblíbená je majoránka k dochucování polévek a masitých jídel. Výborná je zejména na guláš, játra a zvěřinu, lze jí okořenit omáčky, saláty a díky své schopnosti podporovat trávení i tučná a luštěninová jídla. Je součástí mnoha kořenících směsí, výborně se kombinuje s pepřem, tymiánem, saturejkou, šalvějí, kmínem či rozmarýnem.

Použít můžeme stejně dobře čerstvou i sušenou majoránku. Pro delší skladování ji sušíme rozloženou nebo ve svazečcích ve stínu za teploty maximálně 40°C. Sušená nať by neměla zhnědnout, ale zachovat si nazelenalou barvu. 
Skladujeme v papírových sáčcích nebo skleněných nádobách za nepřístupu vzduchu nejdéle 1 rok.
 

Účinný lék

Majoránka podporuje zejména trávení. Proto je často přidávána do těžkých tučných jídel - zvyšuje vylučování žaludečních šťáv a žluči. Dobře poslouží majoránkový čaj při střevních kolikách a průjmech, působí proti nadýmání. 
Dokáže mírnit migrémy a uklidňovat, zároveň ale zahání ospalost. Používá se i při nachlzení a celkově k dezinfekci. Obklady z majoránky mohou ulevit při revmatických bolestech.


Vybírejte z bohaté nabídky bylinek v našem e-shopu!
Napsala Eliška Kadlecová