Hromady listí zahradě nesluší! 5 tipů jak s nimi naložit.

Hromady listí zahradě nesluší! 5 tipů jak s nimi naložit.

Konec listopadu je za dveřmi, ale hromady listí konce neberou. Nechat je však ladem oku nelahodí. A tvoje milá zahrada? Ta se pod tlejícím listím nemilosrdně dusí! A proto ti přinášíme tipy, jak nekonečné hromady co nejlépe zužitkovat!

Ze všeho nejdříve je potřeba přiložit ruku k dílu a napadané listí shrabat na hromádky. Nejen že tak prospěješ své kondičce, ale i svému trávníku! Nemusíš hrabat o sto šest, raději zlehka a průběžně. Listí pak nebude mít šanci zahnívat a plesnivět a ničit ti tak tvůj milovaný travnatý porost.

Existuje celá řada možností, jak na to. My fandíme ověřené klasice – hrábím všeho druhu! Jsou šetrné k přírodě a účinné tak akorát. Nechat drobné zbytky na trávě má totiž své výhody. Tlející organické látky trávník přirozeně kypří a dodávají mu tak živiny.  Na rozdíl od takového vysavače na listí, který je v tomto ohledu zcela nekompromisní! 

Pokud bys však nechal trávník jen tak, bylo by na něj organických látek až až a naopak by začal hnít. Proto hrabej, ale s mírou!

A co pak? Co s tím listím dělat dál?

1. KOMPOSTOVAT

Listí se výborně hodí do kompostu, protože pomáhá rozkladu. Dej si však pozor na to, které pochází ze stromů napadených škůdci nebo z těch, které jsi nedávno chemicky ošetřoval. Co se týče listí ořechu, rozkladu se neoblomně brání, proto jej z kompostu taky vynech!

2. IZOLOVAT

Pro křehké rostliny jako jsou například skalničky a obecně pro veškeré trvalky, keře i kořeny stromů může listí posloužit jako přírodní izolace a ochrana před mrazíky. Aby však listí neodvál vítr a ty jsi pak nemusel hrabat znovu, naskládej na vrstvu listí také pár větviček, které je zatíží a zároveň nezadusí.

3. DÁT DO SBĚRU

A když už nevíš co by, vezmi hromady listí do sběru nebo kdekoliv jinam, kde přijímají bioodpad, oni už si poradí!

4. TOPIT

V tomto případě rozhodně nemáme na mysli pálit listí na zahradě, ale hezky doma v krbu! Suché listí, které snadno hoří, ti určitě přijde vhod na podpal.

5. DEKOROVAT

V neposlední řadě je možné si listí ze zahrady přesunout třeba do obýváku. Ne však celé hromady pochopitelně. Pár barevných lístků se však přece jen může vyjímat jako hezká, přírodní dekorace.

 

A co s listím rozhodně nedělat?

NEPÁLIT!

NEVYHAZOVAT DO POPELNICE!

NEHÁZET PŘES PLOT K SOUSEDOVI!