Pěstování orchidejí

Pěstování orchidejí

Orchideje se dnes stále více objevují na okenních parapetech. Jak se o ně starat, aby se jim dařilo a znovu vykvetly?


Orchideje jsou v poslední době stále oblíbenější rostlinou. Není se čemu divit, jejich nádherné květy, které díky šlechtitelům září všemožnými barvami, dokáží uchvátit nejednoho pěstitele. 

Když se ke kráse květů přidá i poměrně nevelká náročnost některých druhů na pěstování a snadná dostupnost v obchodech je jejich stoupající obliba zcela pochopitelná. 

Dostali jste od někoho darem orchidej a nevíte, co s ní máte dělat, aby znovu krásně vykvetla nebo se na nákup orchideje teprve chystáte a máte z Kčpěstování obavy? Tak právě pro vás je zde tento článek.


V tomto článku naleznete: orchideje rostou i v Česku, tropické teplomilné orchideje. vzdušná vlhkost, správná zálivka, pravidelné hnojení, umístění na vhodném stanovišti a šetrné přesazování. Víte, co dělat s orchidejí po odkvětu?

Orchideje

Orchideje patří do velmi široké rodiny, na světě je známo cca 850 rodů a 17 000 druhů orchidejí. Proto se není čemu divit, že orchideje rostou téměř ve všech zemích. Najít je lze v různých klimatických podmínkách a teplotních oblastech. 

Původní domovinu je proto nutné zohlednit i při samotném pěstování. Tropickým orchidejím nebude vyhovovat chladné prostředí a naopak chladnomilné orchideje nebudou prospívat ve vytápěném bytě. 

Na druhou stranu je velká variabilnost výhodu - určitě se najde takový druh orchideje, kterému budou vyhovovat právě takové podmínky, jaké jim můžete nabídnout.
 

Česku se můžete setkat s cca 24 rody orchidejí rostoucími ve volné přírodě. Na loukách však nehledejte orchideje podobající se těm z obchodu, v našich klimatických rostou zcela jiné rody. 

Pokud se vám ve volné přírodě podaří najít nějakou orchidej, bude to velké štěstí, protože většina druhů v Česku rostoucích orchidejí patří mezi ohrožené, silně nebo dokonce kriticky ohrožené rostliny.  

V Česku se můžete setkat například se vstavačem (lat. Orchis), prstnatcem (lat. Dyctylorhiza) a hlízovcem (lat. Liparis). 

Tropické orchideje - nejčastěji pěstované orchideje

Orchideje, které jsou nejčastěji dostupné v obchodech patří do skupiny teplomilných nebo středně teplomilných orchidejí. 

Teplomilné orchideje preferují denní teploty kolem 25 °C, noční teploty mohou být o několik stupňů nižší. Teplomilné orchideje bez problémů snesou i teploty vyšší, naopak příliš nízké teploty mohou vést k zahnívání kořenů a k celkovému neprospívání rostlin. 


K teplomilným orchidejím se řadí rostliny rodu Phalaenopsis, které jsou na pultech obchodu snad nejdostupnější. Středně teplomilné orchideje preferují teploty kolem 20 °C. 

Obě tyto skupiny orchidejí lze bez problémů pěstovat v bytech, kde teplota odpovídá jejich požadavkům.

Orchideje potřebují dostatečnou vzdušnou vlhkost

Potřebná teplota ještě nezaručí, že se orchidejím bude na okenním parapetu dařit. Další neméně důležitou podmínkou pro pěstování orchidejí je zajištění dostatečné vzdušné vlhkosti. Ve starších zděných domech bývá vlhkost o mnoho vyšší než v panelových bytech. 

Nadměrné sucho může být příčinou neuspokojivého růstu orchidejí v bytech. Orchideje postavené na okenní parapet nacházející se přímo nad ústředním topením nebudou příliš prospívat. Naštěstí existují způsoby, jak vzdušnou vlhkost v blízkosti orchidejí zvýšit a zlepšit tak podmínky pro jejich růst. 

Obecně platí, že skupina více rostlin dokáže udržet vyšší vzdušnou vlhkost než rostlina samostatně stojící, proto umístěte na parapet více rostlin.
 Velmi estetickým způsobem zvýšení vlhkosti je postavení květináče do podmisky s navlhčenou drenáží (kamínky).  Použít můžete i zvlhčovače vzduchu. Vhodné je rosení rostlin.

 

Zálivka orchidejí

Orchideje potřebují k dobrému růstu vysokou vlhkost, ale nesnášejí přemokření. Nadměrná zálivka ve snaze udržení dostatečné vlhkosti může být pro orchideje zničující. Při pěstování orchidejí si dávejte pozor na přemokření. 

Přemokření lze zabránit vytvořením minimálně 4 cm silné drenážní vrstvy v obalovém květináči. Jako drenáž se nejlépe hodí polystyren nebo drobný štěrk. Nutné je zalévat s rozvahou vždy, když substrát vyschne. V běžných podmínkách to znamená cca 1x týdně, v příliš suchých bytech je možné provést podle potřeby i další zálivku. 

Orchideje zalévejte pokud možno měkkou dešťovou vodou. Vodu z vodovodu nechejte odstát. Voda pro zálivku by měla mít pokojovou teplotu. 

Po zalití rostlin je nechejte vždy dobře okapat a oschnout, nikdy nenechávejte rostliny stát dlouhou dobu ve vodě.


Způsobů zálivky je několik. Osvědčenou metodou pro běžně pěstované druhy orchidejí je sprchování orchidejí (v létě je možné rostliny umístit na déšť). Orchideje je možné zalévat i běžnou konvičkou.

Hnojení orchidejí

Hnojení je pro dosažení krásného vzhledu a bohaté násady květů nezbytné. Pro hnojení orchidejí jsou určena speciální hnojiva vyvinuta přesně podle jejich požadavků. Rostliny hnojte v letním období, kdy nejvíce rostou. 

Věnujte pozornost doporučenému dávkování hnojiva - někdy bývá uváděno množství hnojiva na 10 l konev!


Doporučené dávkování hnojiva je vždy uvedeno na obalu. Dodržujte ho. Nadměrná dávka živin rostlinám spíše uškodí. Pro kořenový systém orchidejí je šetrnější nejprve substrát navlhčit a až poté pohnojit.

Optimální stanoviště pro pěstování orchidejí

Pokud jste odkázáni na pěstování orchidejí v bytě, jsou nejvhodnějšími stanovišti okna. Pro pěstování orchidejí se hodí okna orientovaná na všechny světové strany. 

Zcela ideální jsou orientována na východ a západ.
 Na nich je možné bez problémů pěstovat orchideje po celý rok. Orchideje nemají rády přílišný sluneční úpal, proto je na jižních oknech musíte přes letní období přistiňovat. 

Naopak v zimě jsou tyto okna velkou výhodou, protože díky dostatku světla urychlují kvetení. Se severními okny je to právě naopak. V letním období je můžete použít jako dočasný azyl pro rostliny citlivé na nadbytek slunce (např. Phalaenopsis). 

Citlivost orchidejí na slunce lze orientačně určit podle tuhosti listů - tučnější a tvrdší listy jsou méně citlivé na slunce. Na nedostatek světla na stanovišti reagují např. Phalaenopsisy opadáváním květů. Pokud tento jev zaznamenáte, pokuste se rostlině dopřát světla více.

Přesazování orchidejí

Orchideje by se měly přesazovat cca každé dva roky, podle potřeby je možné je přesazovat i častěji. Orchideje byste měli přesadit vždy, když bude substrát prosycen řasami, když se na rostlinách objeví škůdci, začnou zahnívat kořeny, po přemočení nebo když je původní květináč příliš malý. 

Nejvhodnější dobou pro přesazování je růstová fáze po odkvětu, nejlépe na jaře a v létě. Při přesazování postupujte velmi opatrně, abyste co nejméně poškodili kořeny. 


Zeminu ke kořenům nikdy nezatlačujte, s květináčem pouze poklepejte, aby se zemina dostala do mezer mezi kořeny.


Aby byli odstraněni i nežádoucí škůdci, pokuste se odstranit co nejvíce starého substrátu. Po vytřesení zbytků substrátu kořenový systém propláchněte pod tekoucí vodou. Staré a poškozené kořeny odstraňte.

S přesazování úzce souvisí i výběr vhodného substrátu a květináče. Každý rod orchidejí vyžaduje jiný substrát, některé rody rostou dokonce bez substrátu... 

Nejčastěji pěstované rostliny rodu phalaenopsis nejlépe prospívají v substrátu složeného z piniové kůry, bílé rašeliny s příměsí dřevěného uhlí.

V případě, že nemáte možnost zajistit rostlinám tento speciální substrát, přesaďte rostliny do substrátu pro orchideje. Pro orchideje jsou vhodné průhledné platové květináče, které se dají snadno čistit. 

Průhledné květináče jsou důležité proto, aby mohla probíhat kořenová fotosyntéza. Nezapomeňte, že i obaly by měly být z průhledného materiálu.
 

Co s orchidejí po odkvětu?

Po odkvětu potřebuje většina druhů orchidejí období klidu, některé delší jiným stačí krátké. 

Rostliny rodu Phalaenopsis nepotřebují po odkvětu příliš výrazné období klidu. Po odkvětu těchto rostlin odstřihněte květní stonek za třetím spícím očkem nebo za nejspodnějším odkvetlým květem. 

Rostliny umístěte na chladnější stanoviště cca 16 °C - 18 °C.
 Zde je ponechejte přibližně dva měsíce, poté by rostlina měla vyhnat postranní výhonek s květy nebo nový květní výhon. 

Orchideje jsou nádherné rostliny - nebojte se jejich pěstování!


V období klidu orchidej nehnojte a částečně omezte zálivku. Po období klidu opět zvyšte teplotu a pěstujte rostlinu jako obvykle.

Napsala Lenka Z.