Živiny a minerály - co rostliny potřebují

Živiny a minerály - co rostliny potřebují

Rostliny potřebují k růstu dostatek živin a minerálů. Dusík, fosfor a draslík jsou základem...

Rostliny potřebují k růstu dostatečné množství různých živin a minerálů. Stále zvyšující se nároky na výnosy i na bohatství květů nutí pěstitele dodávat živiny a minerály uměle. Spoléhat na samoobnovu přírodou je dnes, bohužel, velmi obtížné. 


V tomto článku si můžete přečíst: Důležité prvky, dusík, fosfor, draslík, jak dodat rostlinám živiny

Jaké živiny a minerály jsou pro růst rostlin nejdůležitější? Co znamená zkratka NPK? Jakým způsobem potřebné živiny rostlinám dodat? To vše se dozvíte v tomto článku. Neváhejte a pusťte se do čtení!


Příroda důležité prvky v půdě nestačí obnovovat dostatečně rychle, což je způsobeno neustálým intenzivním obděláváním zemědělské půdy (záhonů). 
Pěstitelé mohou přírodě napomoci střídáním plodin na záhonech a ještě lépe přestávkou v pěstování na určitém záhoně alespoň na jednu sezónu.

Nejdůležitější prvky nutné pro růst rostlin

Rostliny potřebují pro správný a vyvážený růst mnoho živin a minerálů. Některé jsou potřebné ve větším množství, jiné rostliny potřebují pouze v množství stopovém. 

Za nejdůležitější prvky potřebné k růstu rostlin jsou považovány dusík (lat. nitrogenium), fosfor (lat. phosphorum) a draslík (lat. kalium). Z prvních písmen latinských názvů těchto prvků vznikla všeobecně známá zkratka NPK

Stejně důležité jako prvky NPK jsou vápník (lat. calcium), hořčík (lat. magnesium) a síra (lat. sulphur). Rostliny jich pro svůj růst však potřebují o něco méně. 

N-P-K= dusík - fosfor - draslík


Nepostradatelný je i bór (lat. borum), měď (lat. cuprum), železo (lat. ferum), mangan (lat. manganum), molybden (lat. molybdenum) a zinek (lat. zincum). 

Tyto prvky jsou pro růst potřebné pouze ve stopovém množství, ale bez nich by rostliny špatně prospívaly. 

Dusík

Dusík rostliny přijímají ve sloučeninách, nejčastěji ve formě NO3 nebo NH4+. 

Sloučeniny dusíku podporují bujný růst. Rostliny přijímající větší množství dusíku bujně rostou, mají velké listy (velké množství zelené hmoty). Na druhou stranu jsou velmi křehké, lehce se ve větru lámou a celkově jsou méně odolné. 

Dusík je potřebné dodávat zejména v době, kdy rostlina vytváří zelenou hmotu, tj. na začátku vegetace.



Fosfor

Fosfor rostliny přijímají nejčastěji ve formě H2PO4. Vysoký obsah fosforu je obsažen v minerálním hnojivu zvaném superfosfát. Fosfor je důležitý pro správný růst a vývoj květů. Nedostatek se projevuje zakrslostí rostlin a menšími květy. 

Draslík

Sloučeniny draslíku podporují vyzrávání pletiv, posilují kořenový systém. Draslík je potřebný po celý rok, zvýšené dávky by měly rostliny dostat na podzim, kdy se připravují na zimu. 

V tomto období již není nutné, aby rostliny bujně rostly, důležité pro přečkání zimy je vyzrání pletiv. Proto omezte přísun dusíku a nahraďte ho vyššími dávkami draslíku.
 

Vyvážené množství živin v hnojivech NPK

Dodávat rostlinám potřebné množství dusíku, fosforu a draslíku může být obtížné. Snadným řešením, jak dodat rostlinám správné množství těchto prvků v dobře přijatelné formě je použití univerzrálního hnojiva NPK. Klasické hnojivo NPK se používá na začátku sezóny, aby podpořilo zdravý růst rostlin. 

Je vhodné také k tzv. "základnímu hnojení půdy". Univerzální hnojivo NPK není vhodné pro rostliny citlivé na chlór (např. květiny a plodová zelenina). U těchto rostlin sáhněte po hnojivu určeném přímo pro tyto rostliny. 

O další prvky je obohaceno hnojivo NPK s guánem. Guáno je vyráběno z trusu mořských ptáků je a rostlinami velmi dobře přijímáno. 

Na podzim je vhodné použít podzimní verzi hnojiva NPK, v němž je poměr N-P-K upraven podle specifických požadavků rostlin v tomto ročním období.

Jakým způsobem rostlinám potřebné živiny dodat?

Živiny jsou pro správný růst rostlin nesmírně důležité, nesmí se to s nimi však přehánět!!!

Hnojiv je na trhu velké množství. Pěstitelé se mohou rozhodnout, jakým způsobem potřebné živiny svým rostlinám dodají. Zda zvolí přírodní produkty nebo dají přednost průmyslově vyráběným. 


V dnešní době se mnoho výrobců hnojiv snaží nabízet hnojiva na čistě přírodní bázi bez průmyslových přídavků. Pro rostliny jsou tyto hnojiva mnohem přijatelnější. 

Samozřejmostí je i větší šetrnost k životnímu prostředí i k člověku jako ke konzumentovi výpěstků. Bezchybně vyhlížející zelenina sice lahodí oku, ale chuť často zaostává, nemluvě o množství chemických látek obsažených v těchto plodech.

Dodejte rostlinám potřebné živiny a minerály.
 

Způsoby dodání potřebných živin.

Způsobů, jakými potřebné živiny rostlinám dodat existuje mnoho, záleží zejména na druhu použitého hnojiva. Čistě přírodní hnojivo - chlévská mrva se rozhazuje na záhony po sklizni a ještě před příchodem zimy se zaryje. 

Chlévskou mrvou obohaťte záhony na nichž budete příští sezónu pěstovat plodiny tzv. první trati (velmi náročné na množství živin). Na ostatní záhony můžete použít tzv. "zelené hnojivo". Toto hnojivo je taktéž zcela přírodní, jedná se o zarytí zelených částí rostlin do půdy po ukončení sezóny. Jako zelené hnojivo se nejčastěji používá řepka, hořčice... 

Pěstitelé, kteří nemají možnost použít zcela přírodní hnojivo, mohou vybírat ze široké palety hnojiv dostupných na trhu. Většina z nich není o nic horší než hnojiva přírodní. Pěstitel si může vybrat, jaká forma hnojiva mu nejvíce vyhovuje.

Na trhu jsou dostupné hnojiva ve formě granulí, tekutá, tyčinková, tablety... Samozřejmostí jsou dnes i hnojiva určená pro určité skupiny rostlin, která byla vyvinuta přesně podle jejich požadavků.

Napsala LenkaZ.