Koření pro indické kari - Murraya

Koření pro indické kari - Murraya

Murraya podobající se citrusům z čeledi routovitých. 

Murraya (lat. Murraya paniculata) je začleněna do čeledi routovité (lat. rutaceae). 

Její domovinou je Asie, později se však rozšířila do Australie, Číny až na jihozápad oceánie. Je to
 víceletý  a stále zelenající se keř

Murraya je 
nízká dřevina o výšce asi 4m, ale téhle výšky dosahuje pouze v přírodě. V květináčích dosáhne výšky 30 až 50cm. Má hustě rostoucí, lesklé listy o délce okolo 15cm. 


Skládá se z malých korunních lístků, které jsou umístěny na konci větví nebo v úžlabí. 


Murray má spoustu druhů, k nejvíce známým patří Murraya exotica nebo Murraya koenigii.

Kvete na jaře a v létě začíná růst plodů. 

Plody měří 
5cm jsou kulaté a podlouhlé, po dozrání vždy zčervenají. Tyhle plody jsou jedlé a říká se, že svou chutí připomínají nakládané olivy. 

Jestliže Murrayi poskytnete vhodné podmínky, může rozkvétat a plodit, stejně jako v přírodě, několikrát ročně. Murraya je často označována jako jasmín oranžový.

 

Pěstování

V našich podmínkách se murrayi výborně daří spíše ve sklenících, ale samozřejmě se dá pěstovat i doma či v bytě za okny. 

Má ráda 
dostatek světla a slunce, ale nedávejte ji na přímé světlo. Výborné umístění bude na jižním nebo východním okně. 

Měla by 
být dána do vzdušného, světlého a teplého pokoje. Substrát by měl být jemně kyselýpropustný a výživný

Také můžete použít substrát pro citrusy. 
Pozor si dejte, aby substrát neobsahoval vápno! Pravidelně ji zaléváme. Nejlepší zálivkou je dešťová nebo alespoň převařená voda. 

V létě potřebuje vydatnou zálivku a minimálně 1x za měsíc přihnojit tekutým hnojivem pro pokojové květiny.  


Klidně můžete murrayu v létě přenést na balkón nebo ven, ale 
nedávejte ji na přímé slunce. Teplota by měla být okolo 20°C až 30°C v zimě zase 15°C až 20°C. 


V zimním období by se měla přenést do studenějšího pokoje, 

Nejlepší je drátovat tenké, mladé větvičky, ty starší by se vám mohly polámat.

kde ovšem musí mít dostatek vzduchu i světla. Také zálivku omezte na minimum a hnojení omezte úplně. Základním příjmem vody bude rosení listů, pokud máte odpařovač, dejte ho poblíž k rostlině. 

Rostlina není mrazuvzdorná tak na nic nečekejte a přemístěte ji iještě před příchodem  mrazíků. 

Když je murraya ještě malá rostlina přesazujte ji každoročně. Pokud rostlina bude stará 4 až 5 let, přesazujte ji každé 2 roky. Murrayu lze různě tvarovat jako bonsaj. 

Můžete jí různě zastřihávat a tvarovat jen si dávejte pozor na nasazené poupata, aby jste je neustřihli. Tvarovat je můžete kdykoliv.

  

Množení

Murrayi lze množit buď ze semen nebo z řízků. Avšak množení ze semen je poměrně jednodušší, neboť murrayi zakořenění je docela špatné. 

Potřebují prostory pro množení s teplotou okolo 30°C a s vysokou vzdušností. Používají se k tomu speciální, stimulátory na zakořenění. V tomhle ohledu je dost možné, že velká část uhyne. Lepší volbou je výsev semínek. 

Semínka vysévejte do speciálně namíchaného substrátu pro citrusy. Semínka dejte na povrch substrátu a jemně přitlačte. Ideální teplota pro výsev je okolo 25°C. 

Umístěte je na slunné místo, ale opět se vyhněte přímému slunci, aby nedošlo ke spálení výhonků. Rostliny vykvetou během druhého roku od vysazení. Rostliny postříkejte přípravkem proti savému hmyzu.


Využití

V Asii murrayu používají místo bobkového listu.

Murraya má charakteristickou, intenzivní chuť i vůni. Její listy obsahují mnoho významných látek, zejména antidiabetika a antioxidanty. Působí antimikrobiálně, má zklidňující účinky a snižuje cholesterol v krvi. 

Listy po rozdrcení mají intenzivní chuť a vůni, proto se využívá v aromaterapii. Vonná kůra se přidává do parfému. Sušené plody jsou součástí indického kari.