Jehličnáče citlivky: Jak je zazimovat?

Jehličnáče citlivky: Jak je zazimovat?

Může se zdát, že jehličnany a keře přežijí i tu nekrutější zimu. Ale i mezi těmito tvrďáky do mrazu, najdeš takové, kteří potřebují tvou pomoc, aby se během chladivých měsíců nezlomili! Obzvlášť choulostivé jsou mladé stromky a keře. Mezi citlivky však patří taky všechny sloupovité jehličnany protáhlého tvaru.

 

V zimním období se teplota půdy dostává pod bod mrazu. Především jehličnaté stromy tak nemohou přijímat množství vody, kterého se jim běžně dostává. Zároveň ztrácejí vodu přirozeným vypařováním z povrchu jehličí. Působením mrazu a pod vrstvami sněhu se tak snadno zlomí. Obzvlášť citlivé jsou mladé stromky, keře a jehličnany protáhlých tvarů.  Ty jsou nejvíce náchylné k tomu, aby se vyvrátily nebo zlomily.

Jak jim tedy pomoci, aby během chladných měsíců neutrpěly ani škrábnutí a v plné síle se probudily do jara?

ZAKRYJ KOŘENY

Jedním z možných řešení, jak svým jehličnáčům můžeš zachránit život, je včasné zakrytí kořenů. Začátek prosince je ideálním obdobím, kdy na to. Vhodné je použít jakýkoliv přírodní materiál od listí (kterého máš jistě hromady), přes slámu, rašelinu, zeminu či chvojí. Taková to péče platí dvojnásobně v období mrazů bez sněhové pokrývky. Stejně jako u všech keříků a stromků mlaďochů, které vyžadují zvýšenou pozornost!

ZABRAŇ SLUNCI, ZABRAŇ VĚTRU

Nejen mráz a vítr dovede potrápit. Jehličnaté stromy potřebují také ochranu před sluncem. Preventivní opatření je bezesporu prvotní výsadba ve stínu jiného, listnatého stromu. Po podzimních úpravách se však může stát, že původní ochránce, už své místo dávno nezastává. V takovém případě dobře poslouží postavená zástěna, natažené plátno nebo síť. Stínící zástěna ochrání jak před zimním sluncem, tak i před větrem. Vyhraješ tak boj hned se dvěma živly najednou!

JEN HO PĚKNĚ SVAŽ

Pod tíhou sněhových nánosů a působením větru se větve, ale často i celé stromky – hlavně mladé jehličnáče vychylují. Pokud nechceš, aby se úplně zlomily, musíš je svázat. V tomto případě ti za trochu nesvobody poděkují, neboj! Variant je hned několik. Nejjednodušší je použít speciální návleky ze síťoviny, které se na stromek jednoduše nasadí. Stejně dobře však poslouží jakýkoliv provaz. Nejvhodnější je volit takové materiály, které nepoškodí větve. Jakékoliv neprodyšné fólie, dráty apod. jsou zcela nevhodné, nechceš přece stromek udusit! Namísto toho zkus takovou pytlovinu a při omotávání dodržuj pravidelné rozestupy.

ZBAV SE SNĚHU

Pravidelným odstraňováním sněhu předcházíš zátěži, kterou by tvé jehličnáče musely snášet. Právě sníh je jedním z činitelů, který může poškodit větve nebo dokonce celý strom vyvrátit. Ideální je zlehka smést sníh smetákem nebo velmi opatrně hráběmi.

ZAKAŽ PŘÍSTUP ZVĚŘE

Máš rád zvířata, ale své okrasné stromky taky? Zabraň nevzhledným okousaným jehličnáčům včasným oplocením pozemku. A co se ochuzených zvířat týče, vydej se je nakrmit ke krmelci.

Všechno pak bude tak, jak má být!