Slevy

Stévie - sladší a zdravější než cukr

Stévie - sladší a zdravější než cukr

Stévie - sladší a zdravější než cukr - rostlina původem z Jižní Ameriky. Je 300x sladší než cukr a bez jediné kalorie! Jednoduše ji pěstujte za oknem, a slaďte zdravě. Čtěte více...

Dočtete se o: chuť stéviekolik cukru obsahují sušené listyvyužití stéviestévie pro diabetiky a lidi s nadváhou
Stévie - sladší a zdravější než cukr
Stévie sladká (lat. Stevia rebaudiana) - je známá také pod označením medová bylina, stévie cukrová nebo sladká tráva. Stévie patří do rodu Asteraceae, která je po staletí využívána jako přírodní sladidlo. Původně pochází z Jižní Ameriky, ale jako sladidlo se využívá především v Asii, ovšem její obliba poslední dobou roste po celém světě.
 

Stévie je téměř nekalorická. Je vhodná pro diabetiky a lidi s nadváhou. Lze ji jednoduše vypěstovat doma na parapetu. Sklizené lístky lze hned použít. Můžete je také nasušit, nebo zamrazit
.
Stévii pěstujte na východní straně bytu. Na parapetu nebo v blízkosti okna. Ke svému zdravému vývoji potřebuje Stévie dostatek světla. Čím více slunečních paprsků ji dopřejete, tím větší bude mít sladivost.
Stévie sladká
Stévie sladká je až 1m vysoká rostlina.Listy mají vejčitý tvar a jsou 2-3 cm dlouhé. V listech Stévie je obsaženo velké množství  glykosidů - 9 druhů. Právě tyto látky mohou za její oblíbenou sladivost. Uvádí se že jsou listy 300x sladší než bežný cukr, přitom ale neobsahuje žádné kalorie. Sladkost nastupuje o něco pomaleji než u krystalického cukru, má ale delší a silnější trvání. Při větším množství lze cítit jemnouchuť skořice.

Sušené listy Stévie

Sušené listy Stevie obsahují: 52,8% sacharidů, 6,2% bílkovin, 5,6% tuku, 15% steviosidu a přibližně 42% látek rozpuštěných ve vodě.