Banánovník - prověří každého pěstitele

Banánovník - prověří každého pěstitele

Banánovník - prověří každého pěstitele - vypěstovat impozantní, vytáhlý a zdravý banánovník je umění. Čtěte dále a staňte se i vy úspěšným pěstitelem...

Banánovník - prověří každého pěstitele

Vytáhlý a zdravý banánovník je důkazem zkušeného pěstitele. Tato překrásná tropická bylina, která je dost často mylně zaměňována za strom pochází z dalekých krajů. Domovem této rostliny je jihovýchodní Asie, kde osidluje tamní pralesy a dorůstá se do deseti metrových výšek. Samozřejmě, že za pokojových podmínek se této velikosti nedočkáte, ale pokud se zdaří, tak se budete moci pochlubit několikametrovým kouskem. 

Nebojte se a zkuste si to i vy, a to klidně od samého počátku, respektive od semena. Dbejte na zásady a správné zacházení s banánovníky a nemůžete se v něm zklamat. Zvolte netradiční ozdobu a provoňte si pokoj čistým závanem přírody. Zajímavostí je, že banánovník může být i mrazuvzdorný - je to odrůda Musa basjoo.

Banánovník prospívá na slunném stanovišti. Vyhovuje mu teplo. Chraňte jej před přímými slunečními paprsky. Banánovník pravidelně roste rozprašovačem a otáčejte, aby rostl rovnoměrně.

Pěstujeme banánovník

Existuje celá řada banánovníků, která se do interiérového pěstování nehodí, avšak v naší nabídce naleznete jen ty nejlepší. Vneste do svých místností originální nápad a vyberte si banánovník u nás.

Semínka banánovníku si vysejte do miniskleníku. V miniskleníku zajistíte stálou a optimální teplotu při klíčení. Použijte substrát pro exotické rostliny nebo ten, který je určený pro výsev.

Potřebují stálou teplejší místnost o standardní pokojové teplotě, nebo je můžete umístit do zimní zahrady či do skleníku. Každé ze zmíněných míst je ideálním stanovištěm. Jakmile nastane vegetační klid, tak musíte zajistit teplotu okolo 6 °C. Zvolte si banánovník zakrslý, který dorůstá do výšky jednoho metru a nezabere tolik místa. Dovedete si představit, jakou neplechu by napáchal, pokud by dorostl do několikametrové výšky a vy měli domov v klasickém bytě. Takto situované banánovníky si mohou dovolit lidé s velkou domovní halou před schodištěm, luxusní residence a jiné obdobně prostorné projekty. Pokud byste rádi ochutnali plody z vlastní zahrádky, tak se rozhodněte pro banánovník Dwarf Cavendish. Banánovník se především pěstuje pro své impozantní a velice krásné široké listy.

TIP: Banánovník otáčejte za světlem aby rostl do pravidelného tvaru

Semena banánovníků

Pokud sedíte před semeny banánovníků, znamená to, že jste učinili správný krok k zútulnění svého domova. Nádherná tropická bylina je prozatím v té nejmenší možné velikosti, ale společně s námi mu dodáte potřebné věci ke zdravému a bezproblémovému růstu. Doba klíčení se pohybuje mezi 3 – 6 měsíci, takže buďte trpělivý. Před vlastním výsevem semena namočte na dva dny do vlažné vody a v průběhu ji klidně několikrát vyměňte. Zvoltepropustný substrát a skryjte je do dvou centimetrové hloubky. Klíčení můžete provádět i za klasických podmínek, tedy pomocí vaty. Doporučujeme také klíčení v miniskleníku. Semena osejte do substrátu určeného pro výsev.

Výběr stanoviště

Banánovník není nikterak náročnou plodinou, ale existují pravidla, která se musí dodržovat. Dopřejte mu rozptýlené světlo a v tomto ohledu vůbec nešetřete. Snažte se nalézt to nejvhodnější místo i za cenu, že by se musel pozměnit koncept místnosti. V létě se jej snažte ochránit před spalujícími paprsky. Balkón nebo krytá terasa, je ideálním místem.

Pokud chcete, aby listy vypadaly stále zdravé a pevné, tak si dejte dobrý pozor na všudy přítomný vítr, který s banánovníkem umí pěkně zatočit. Myslete na to a zbytečně rostlinu nevystavujte nepřízni venkovního počasí. S vodou to není odlišné, stejně jako u pokojových rostlin, tak i u banánovníku je nejvhodnější odstátá voda. Vhodné je pravidelné rosení rostliny rozprašovačem. Nebojte se toho a v zimě nechte substrát mírně vyschnout.

Banánovník řadíme mezi exotické skvosty, které se mohou pěstovat i v domácích podmínkách. Užijte si tu krásu dlouhých a širokých listů, které svým vzhledem pohladí po duši. Neváhejte a zakupte si je ještě dnes.

Substrát, přesazování a hnojení

  • V tomto ohledu nehledejte žádnou zatěžkávací zkoušku. Jde o nenáročnou tropickou bylinu, která má ráda prodyšnost, propustnost a lehkost.
  • Snažte se jej, co nejméně přesazovat a to pouze v případech, pokud prorostou kořeny květináčem. Dospělý banánovník vydrží i 3 roky, po té by přesazení mělo nastat.
  • Jakmile se nacházíme v letním období, tak se intenzita hnojení zvyšuje. Klademe důraz na pravidelnost a to zhruba každých 14 dní.
  • Zde je nejvhodnější hnojivo, které běžně používáte pro pokojové rostliny. Naopak v zimě se skoro nepřihnojuje, maximálně 2x za celé období. Nadmíra přihnojování vede k různým chorobám, jež by napadly celou rostlinu. Ať už se bavíme o červících, sviluškách nebo o třásněnkách, tak je lepší se jim obloukem vyhnout.

Jaké máte zkušenosti s pěstováním banánovníku?

Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!