Jak dlouho vydrží semínka klíčivá? Vyzkoušejte test klíčivosti.

Jak dlouho vydrží semínka klíčivá? Vyzkoušejte test klíčivosti.

Zbyly ti zásoby semínek z minulých sezón a nevíš, jestli se ještě dají použít? Naučíme tě, jak provést test klíčivosti a přidáme pár dobrých rad.

Ačkoli mohou semínka vypadat na pohled stále stejně, po určité době se už rostlinek nedočkáš. S přibývajícím časem se u semínek schopnost vyklíčit pozvolna snižuje. Klíčivost semen se obecně liší u různých druhů rostlin, ale záleží také na zralosti semínka v době sklizně a způsobu skladování. Plně vyzrálé semínko skladované v suchu a chladu si svoji klíčivost zachová nejdéle.

Vítěz v udržení klíčivosti: Melouny a tykve

Když doma najdeš z předloňska zapomenutá semínka melounů, dýní, cuket nebo okurek, nemusíš se je bát letos použít. Pokud je neskladuješ někde ve vlhkém sklepě, odvděčí se ti chutnou úrodou třeba i po 6 letech odpočinku. Také semínka ředkvičky, hrachu, košťálovin, rajčat nebo červené řepy jsou často v plné síle ještě po 4 až 5 letech. Mrkev, celer, salát, špenát či fazole si uchovají klíčivost přibližně 3 až 4 roky. U petržele je nutno semínka spotřebovat do 2 až 3 let od sklizně. U pažitky, cibule nebo póru si musíš pospíšit ještě více a semínka upotřebit hned následující sezónu, nebo maximálně napřesrok.

Test klíčivosti + opáčko z matematiky :-)

K provedení testu budeš kromě semínek potřebovat misku (postačí hluboký talíř), jemný písek (případně vatu či papírové utěrky), vodu a potravinářskou folii. Zároveň si procvičíš počítání s procenty, což nezaškodí v každém věku.

Z osiva vyber testovací vzorek (např. 10, 20, 50 nebo 100 semen) a jejich počet si poznač. U větších semen se používá menší testovací vzorek, u druhů s drobnými semeny velikost vzorku zvyšuj. Čím více semen použiješ, tím bude výsledek přesnější. Na dno misky či talíře rozprostři navlhčený písek, do kterého větší semena vysej tak, aby byla pískem mírně překryta. Menší semena stačí jen nasypat na povrch, nebo ještě lépe je nejprve rozložit na papírovou kuchyňskou utěrku, kterou teprve položíš na mokrý písek. U menších semínek je možné písek úplně vynechat a použít místo něj vrstvičku vaty. Menší semínka se mohou vlhkou papírovou utěrkou překrýt i shora. Misku potom zakryj propíchanou folií a nezapomeň semínka udržovat vlhká. Okolní teplota by se měla pohybovat mezi 18 a 20 °C.

Semínka teď mají asi 10 až 14 dní na to, aby předvedla, co dokážou. U osiva, které je v pořádku, vyklíčí alespoň 75 % semínek. Pokud vyklíčí jen polovina, ještě je můžeš použít, ale bude nutno provést hustší výsev. V případě klíčivosti výrazně nižší než 50 % doporučujeme pořídit semínka nová. Nejjednodušší vyhodnocení umožňuje vzorek 100 semen, kdy počet vzešlých semínek je zároveň procentuální vyjádření klíčivosti. U jinak početných vzorků je potřeba procentuální údaj přepočítat.

Správné skladování semínek je základ úspěšného klíčení

Kupovat si příliš mnoho semínek do zásoby se nevyplatí. Již při nákupu je dobré sledovat dobu použitelnosti uvedenou na pytlíčku se semínky. Originální obaly proto před upotřebením semínek určitě nevyhazuj. U semínek z vlastní sklizně zase nezapomínej na vzduchotěsné skladování a přesné označování druhu (nejlépe i odrůdy) a roku sklizně. Semínkům se lépe daří v chladu. Dobře vysušené osivo v neprodyšném obalu je možné uchovávat v ledničce či přímo v mrazáku. Při skladování v ideálních vlhkostních podmínkách a teplotě -18 °C vydrží některá semena klíčivá i více než 20 let.