Zelený ječmen a rostlinné klíčky: Pročištění a nová energie během zimy

Zelený ječmen a rostlinné klíčky: Pročištění a nová energie během zimy

Vánoce i novoroční oslavy jsou dávno pryč, ale tobě zůstalo kromě milých vzpomínek i pár kilo navíc? Přemýšlíš, jak se znovu dostat do formy a pročistit své cukrovím a alkoholem zmožené tělo? Rozhlédni se po zelených darech, které pro tebe příroda nachystala.

Síla, kterou si klíčící semínko prorazí cestu třeba skrz kameny, může posloužit i tobě. V čerstvě vyklíčených rostlinkách se skrývá celá řada významných živin, které ti pomohou se zase cítit dobře.

Zelený ječmen dodá energii a vitalitu

Zelený ječmen se právem řadí mezi tzv. superpotraviny. Nejedná se však o nějaká zelená zrnka ječmene, ale o mladé lístky této trávy, které se sklízejí ve chvíli, kdy dosáhnou maximálně 25 cm. Abychom však byli ještě přesnější, pod označením zelený ječmen je v obchodech k dostání na prášek usušená šťáva z těchto lístků. U Pěstíka tento zdravý zázrak najdeš tady.

Výživová hodnota zeleného ječmene je skutečně pozoruhodná. Podobně bohatý seznam obsažených vitamínů a minerálů najdeš snad jedině v příbalovém letáku multivitaminových preparátů. A tím to nekončí. Výčet pokračuje množstvím esenciálních aminokyselin a kvalitních bílkovin. Zelený ječmen působí jako antioxidant. Pomáhá také s odstraněním těžkých kovů a chemických látek z organismu, a je proto oblíbeným prostředkem k pročištění těla.

Nápoj ze zeleného ječmene zvládne připravit každý. Jednu až dvě lžičky zeleného prášku jednoduše rozmícháš ve sklenici vody, džusu nebo čaje. Tuto vitamínovou specialitu si můžeš dopřát dvakrát denně nejlépe před jídlem. Tekutina použitá pro přípravu nápoje nemusí být studená, ale nesmí být teplejší než 40 °C, aby nedocházelo k ničení cenných enzymů.

Vypěstuj si nejčerstvější zeleninu uprostřed zimy: Zkus rostlinné klíčky

Domácí klíčení není žádná věda. Možná se ti to zdá na první pohled složité, ale opravdu se není čeho bát. Semínka ti nemusí klíčit jen na záhonku, doma to jde ještě snadněji. Velmi spolehlivě vyklíčí třeba mungo fazole nebo čočka. Za vyzkoušení ale stojí i další druhy semínek jako je vojtěška (alfalfa), řeřicha, roketa, slunečnice nebo lunja.

Klíčky jsou plné vitamínů, minerálů, chlorofylu, enzymů a prospěšné vlákniny. Přidat je můžeš ke každému jídlu, jsou křupavé a chutné. Právě v zimě, kdy ti zahrádka čerstvou zeleninu neposkytne, jsou klíčky ideální náhradou. Ačkoli se dají i tepelně upravit, jez je především syrové, ať se neochudíš o to nejzdravější, co ti nabízejí.

U Pěstíka také najdeš klíčící misku, se kterou půjde klíčení skoro samo. Miska má tři patra, která ti umožní klíčit různé druhy semínek zároveň. Balení dále obsahuje spodní sběrnou misku na vodu a horní pokličku. Při zalévání semínek nemusíš misku vůbec rozebírat. Stačí jen odklopit pokličku a vodu nalít do horní misky. Voda postupně díky ventilkům proteče do dvou zbývajících misek, kde poskytne vzcházejícím semínkům dostatek vláhy a osvěžení. Přebytečná voda se hromadí ve sběrné misce, kterou je třeba průběžně vylévat. Můžeš klíčit ve všech třech patrech zároveň, nebo třeba použít jen jedno.

Samotný postup klíčení je jednoduchý. Semínka nejprve namoč přes noc ve vodě. Do rána krásně nabobtnají a můžeš se pustit do díla. Propláchni je čistou vodou a rovnoměrně je rozprostři na dno jednoho z pater klíčící misky. Nezapomeň zalévat alespoň dvakrát denně a umísti je při pokojové teplotě.

Naklíčená semínka luštěnin a obilovin se obvykle konzumují vcelku, když délka klíčku dosáhne asi půl centimetru a více, čehož se dočkáš řádově ve dnech. Druhy jako je řeřicha nebo roketa, kolem kterých se při klíčení vytvoří slizovitý povlak, nechej narůst o něco více, k jídlu pak ostříhej výhonky nůžkami a samotná semínka nepoužívej. Během klíčení ochutnávej a klíčky sklízej, když ti budou nejvíce chutnat. Hotové uchovávej v chladničce, kde se díky nízké teplotě proces klíčení zastaví.