Se zázvorem to nezvoráš

Se zázvorem to nezvoráš

Zima na zahradě řádí o sto šest. Ty však nechceš zahálet a máš chuť zahradničit právě teď? Co si takhle doma vypěstovat vlastní nekonečné zásoby zázvoru? Tenhle malý exotický zázrak má nejen univerzální využití v kuchyni, ale také ověřené pozitivní účinky na zdraví a v zimě hezky zahřeje. Neboj, s radami od Pěstíka, to se zázvorem zaručeně nezvoráš!

Co budeš potřebovat?

Semínka zázvoru nebo čerstvý zázvor s pupeny, substrát, rašelinu a květináč

 

Jak na to?

1.      Vykoupej ho přes noc

Pokud chceš využít zakoupený zázvor, nejlépe uděláš, pokud jej ještě před samotným zasazením namočíš přes noc do teplé vody. Zbavíš ho tak všemožných nečistot a škodlivin. Zázvor má přece zdraví prospívat a ne naopak! A co víc, zbavíš jej také látek zabraňujících klíčení, které kupovaný zázvor běžně obsahuje. Po takové koupeli ti bude klíčit jedna báseň. Pokud máš však semínka, tak hurá rovnou na krok č. 2!

 

2.      Jak mu usteleš, tak ti poroste

Aby ti zázvor hezky rostl, je třeba mu nachystat výživnou půdu. Takže šup se substrátem a rašelinou do květináče! A co se velikosti týče, pamatuj na to, aby měl tvůj zázvor dostatek prostoru, co si budeme povídat, tenhle kořen roste do šířky…

 

3.      Uložit a rozloučit se

Teď přichází na řadu ta smutná chvilka, kdy svému zázvoru řekneš sbohem (ne však na dlouho)… Nasyp semínka nebo vlož kousek zázvoru do květináče a pak jej zasypej. Nezapomeň však, že zelené pupeny musí směřovat nahoru a jít vidět i po zakrytí. A nezoufej, za chvilku ti vyroste zázvor nový a ne jen jeden!

 

4.      Dopřej mu tekutiny a sluníčko

Voda a slunce, to je blahodárná kombinace a tak i zázvor ji bezesporu ocení. Nemusíš dávat květináč přímo na nejslunnější místo v domě, ale hlavně mu bude dobře v teple. Pravidelně mu pak dodávej vodu a uvidíš, že se mu bude dařit!

 

5.      Vyklíčí či nevyklíčí?

po pár týdnech uvidíš nově naklíčené pupeny je to dobré znamení. Tak to hlavně nevzdávej a pokračuj ve své péči, tedy zalívání i nadále. Trpělivost nejen růže, ale i zázvor přináší!

 

6.      Sklízej malé zázvoráče a „recykluj“

za přibližně 3 měsíce budeš moci začít sklízet první kousky! Stačí jen odhrnout část zeminy, odříznout kousek kořene - zázvoru a zbytek opět přikrýt. S tímhle přístupem ti bude zázvor růst donekonečna! No není to skvělé? Pokud tě však tohle nekonečno spíše než fascinuje, děsí, stačí si počkat měsíců zhruba 10 a sklidit zázvor jako celý kořen.

 

 

Tipy na konzumaci aneb když máš vypěstováno, co pak s ním:

Čaj proti nachlazení, chřipce a jiným neduhům

Koření do perníku, sušenek a jiného sladkého pečiva

Dochucení a odlehčení pokrmů z masa