Jablečník – léčivá bylinka z čeledi hluchavkovitých

Jablečník – léčivá bylinka z čeledi hluchavkovitých

Jablečník se dá používat na rány se špatnou hojivostí, protože droga jablečníku má výrazné protizánětlivé účinky.

Jablečník obecný – léčivá bylinka z čeledi hluchavkovitých Jablečník ve zkratce: Jablečník obecný – latinsky název - Marrubium vulgare Roste převážně v trsech do výšky 30 až 60 cm. Má čtyřhranné, duté stonky a vstřícné, plstnaté listy vejčitého tvaru, s vroubkovaným okrajem. Rostlina svou vůní připomíná jablko, ale pozor jeho chuť je štiplavě hořká. Právě díky nezaměnitelné vůni dostala tato bylinka název jablečník obecný. Znát ji však můžeme i pod různými lidovými názvy jako samaritánka či vonný klas. V každém případě se jedná o velmi účinnou bylinku proti kašli a nachlazení.

Pěstování jablečníku

Jablečník obecný latinsky označovaný jako Marrubium vulgare patří mezi vytrvalé rostliny mající v oblibě velmi světlé a teplé stanoviště a nevadí mu ani sušší podmínky. Výhodou při pěstování je lehčí, spíše propustná půda s dostatkem vápníku. Jablečník nemá rád kyselé a příliš vlhké půdy. Pokud dodržíme tyto hlavní podmínky pro pěstování jablečníku, můžeme ho na jednom místě pěstovat 5 až 7 let. Jablečník se pěstuje převážně ze semen. Vhodná doba setby je na jaře nebo na podzim - začátkem října nebo na jaře. Semínka vyséváme do řádků vzdálených 40 až 50 cm řádcích asi 5 cm, do hloubky 2 cm. Vzchází velmi pomalu, proto je vhodné obrnit se při výsevu značnou trpělivostí. Na jaře je lepší s vyséváním vyčkat do dubna, kdy je ještě dostatek vláhy. Pokud semena jablečníku obecného namočíme před setím výrazně tím urychlíme jeho vyklíčení.

Jablečník můžeme pěstovat také s předpěstovaných sazenic. Sazeničky vysoké asi 5 až 10 cm vysazujeme na stanoviště do sponu 40 až 50 cm. Během vegetace je třeba počítat asi se třemi okopávkami. Sklízíme před květem Na léčivé účely sklízíme nať v počátku kvetení. V prvním roce pěstování děláme sběr jednou. Nať je vhodné stříhat asi 5 cm nad zemí, v dalších letech dva-až třikrát, ale stříháme ji výše tak, abychom nesušili dřevnatou část stonku. Sklizenou nať jablečníku je ideální sušit na vzdušném a stinném místě. Při sušení umělým teplem by teplota neměla převyšovat 40 ° C.

Léčení jablečníkem:  Jablečníková nať má nahořklou chuť a používá se při onemocněních žlučníku, při kašli a nachlazení, astmatu a katarech průdušek. Odstraňuje křeče, dobře účinkuje při žaludečních vředech, zánětech střev, zánětech ledvin a močového měchýře. V lidovém léčitelství se doporučuje pro zlepšení chuti k jídlu a působí konejšivě na nervovou soustavu. Lázněmi s odvarem Jablečník se léčí kožní vyrážky. Čajem z jablečníku se léčí onemocnění dýchacích cest. Pomáhá při žlučníkových chorobách – jeho hořkost podporuje vylučování žluče. Jablečník bývá uváděn jako prostředek pro léčbu nechutenství a uvolňování nervové soustavy. Jablečník se však da používat zevně na rány se špatnou hojivostí, droga jablečníku má totiž výrazné protizánětlivé účinky.