Exotické ovoce 1.díl

Exotické ovoce 1.díl

Exotické ovoce 1.díl - anona, moruše, pepíno a kiwano

Exotické ovoce vždy lákalo spoustu zákazníků, někteří se vrhají na každičký nový objev, jenž nabízí jejich nejbližší hypermarket, někteří se k němu stavějí s mírnou obavou. Jedno je však jisté. Exotické ovoce vždy bylo a bude pro naše smyslové buňky velkou výzvou. Myslíte si, že už všechnu exotiku máte v malíčku? Tak vězte, že tento článek vám otevře nové, doposud neprozkoumané obzory. Ochutnejte zcela nový příliv barev, variací a chutí. Ponořte se do tajů ovoce s příchutí dálav a tropických míst.

Čerimoja - annona

Popsat chuť tohoto velice zvláštního ovoce z Jižní Ameriky není vůbec snadnou záležitostí. Popis se liší s každým konzumentem. Někdo v lahodné chuti poznává spíše jahodu a další se přiklání k hrušce nebo banánu. Čerimoja se trhá ze stromu velkého až 5 metrů. Vzhledově se půl kila vážící plod podobá zelené šišce. Nejlépe chutnají čerstvě utrhnuté, jelikož sebemenší otlačenina plody znehodnocují, proto jsou velice náchylné na dopravu. To je jeden z důvodů, že se s ním v tuzemském kraji setkáváme velmi zřídka, ale sehnat se dá. Anona vyžaduje teplé počasí bez většího větru. Pokud mají být plody dostatečně syté a chutné, musí se počítat s dostatečnou závlahou, takže zvýšená péče je na místě. Anona se dá vypěstovat i u vás na zahrádce, ale doporučuje se zkušenějším zahrádkářům s určitou mírou zkušeností. Klíčení semen má svá specifická pravidla, která se musí dodržet. V žádném případě nedopusťte přeschnutí semen. K naklíčení využijte stratifikace, neboli rašelinového základu, který i se semeny vložte do ledničky na 70 – 100 dnů. Takto připravenou stratifikaci uchovejte v plastovém obalu. Semena vkládejte 2,5 cm hluboko do země při ideálních teplotách kolem 24°C. Pokud chcete mít doma opravdovou raritu, tak anona se přímo nabízí.

Moruše černá

Velice podobný ovocný strom fíkům, který na svých větvích skrývá poklad v podobě malých černých plodů. Dají se snadno zaměnit za nám známější ostružiny. Moruše je velmi lahodný plod, z něhož se dá připravit chutný sirup, ale i kompot. Moruše černá je na našem území pěstitelsky hojně rozšířená. Dokážou vydržet venku, až do teplot  -18°C. Dopřejte jim výhřevné a dobře propustné půdy, ve kterých se jim daří nejlépe. Vyhněte se nadbytečné zálivce, jež může celé rostlině nenávratně ublížit, a řádně přihnojujte. Nebojte se a již první rok moruši prostříhejte, teprve až v následujících letech necháváme větvičkám volnější růst. Bez moruše by nebylo ani hedvábí. Listy právě této rostliny jsou přímo pochoutkou pro bource morušového.

Pepino

Ano, název může mírně evokovat k zamyšlení nad sexuální pomůckou, ale zdání či název v tomto případě, může být velice zavádějící. Pepino je exotickým ovocem pocházejícím z Peru. Jedná se o menší keř, který dorůstá 30-50cm. Na evropském kontinentě je od 18. Století, kdy si ho na svém dvoře nechal pěstovat Ludvík XVI. Dnes je rozšířený po celém světě. Aktuálně prostupuje i do českého, pěstitelského podvědomí. Díky nenáročnému a snadnému pěstování se během několika let určitě stane velice oblíbenou oboupohlavní rostlinou. Podmínky pro pěstování se podobají rajčatům, jen mají delší vegetační dobu, která se pohybuje v rozmezí mezi 50 – 60 dny. Vysazujeme od dubna do poloviny května a to klidně i do truhlíku, kde se tomuto polokeři taktéž daří. Vhodným substrátem je rašelina a dva díly vyzrálého kompostu a jako přihnojení lze použít klasické granule. Nejlépe mu bude na místě, kde svítí slunce minimálně 4 hodiny denně. Pokud máte skleník, určitě ho pro začátek využijte a až posléze pepino přesuňte na venkovní stanoviště. V případě, že nemáte skleník k dispozici, tak semínko zatlačte do 5cm hloubky a květináček umístěte ihned za nejslunnější okno, kde ho ponechte 4-5 týdnů.

Kiwano

Tento druh tykvovité zeleniny připomínající exotického ovoce je nejvíce podobné velkému citrónu, a to pouze v úrovni vzhledu. Co se chuti týče, tak zde nalezneme podobnost s okurkou, limetkou a banánu. Při skusu narazíte na velké množství semínek, které jsou jedlé, plné minerálních látek a vitamínů. Jde o rychle rostoucí jednoletou liánu. Typická je povrchová struktura z pichlavých chloupků. V případě, že se rozhodnete pro menší inovaci na své zahradě, tak kisno je ideálním způsobem jak si zpestřit letní pokoukání po nejrůznějších plodech. Počítejte s tím, že tato rostlina bude potřebovat podporu. Pěstování je velmi podobné jako u běžných okurek. Díky bohatému kvetení dodržujte minimálně 70cm odstup mezi sebou. Kiwano se sází od února do května. V pozdějším termínu, blížící se konci května, se sází přímo do půdy na zahradě. Pozor na sklízení. Jde o velmi pracnou záležitost, při které je zapotřebí ochranných rukavic. Odstraňte z plodů pichlavé trny, aby si navzájem v lísce neporanily slupku. Díky silné slupce vydrží uskladněné při teplotě 10-15°C i několik měsíců.

A co vy ? Pěstujete doma nějaké exotické ovoce ?