Výběr hnojiva

Výběr hnojiva

Článek se pokouší nastínit hlavní kritéria výběru vhodného hnojiva pro rostliny.

Proč a co vlastně hnojíme?

Rostliny hnojíme proto, abychom dosáhli požadovaných výsledků kvalitní produkce rostlinné hmoty. Rostlina samozřejmě přirozeně přijímá živiny z půdy, a proto v podstatě hnojíme půdu a ne přímo rostliny. To platí až na pár vyjímek, o kterých bude řeč dále. Vezmeme-li toto v potaz, je zřejmé, že naším zájmem je tedy mít půdu správně a kvalitně zásobenou živinami ještě dříve, než uvažované rostliny vysadíme. V pěstitelské praxi jsou nejběžnějsí dva případy organizace pěstebního prostředí. Prvním je volná půda na záhonu, druhým je půda umístěná v nádobě. Na záhonu využíváme půdu po více let, proto dbáme na její zlepšování a v podstatě ji tvoříme, kdežto při pěstování v nádobách již potřebujeme mít půdu ve skvělé kondici. Většina pěstitelů se shodne na tom, že nejdůležitější je ve výživě rostlin ten prvek, který je v nedostatku. Proto může být pro praxi zavádějící dělení živin na hlavní a makro/mikro elementy.

Venkovní plochy - hnůj nad zlato

Na záhonu pěstujeme rostliny po více let, proto by mělo být našim cílem zvyšování půdní úrodnosti. To jde ruku v ruce se zvyšovánín podílu organických látek v půdě. Organické látky obsažené v půdě ve formě humusu jsou totiž základem stability půdní struktury, půda se lépe vyrovnává s výkyvy vláhových poměrů, a rovněž dodávaná hnojiva jsou půdou lépe příjímána a pozvolněji rostlině uvolňována. Hnojení organickými hnojivy by tedy mělo být pro venkovní podmínky preferováno.

Hnojení hnojivy organickými

Zvýšit podíl organických látek v půdě je možno pomocí hnoje či kompostu. Bohužel, zejména hnoje je nedostatek, proto vycházejí firmy pěstitelům vstříc a nabízejí organická hnojiva v granulované podobě.

V případě používání hnoje a jeho komerčních forem je potřeba dodávat do půdy ještě fosfor, neboť na něj je hnůj chudý. V granulátech však již většinou bývá přítomen. V případě, že není, je dobré jej dodat vhodným fosforečný hnojivem (např. superfosfátem).

Organická hnojiva jsou fyziologicky kyselá, poroto je vhodné je na kyselých půdách ještě doplňovat vápněním. To je vhodné v případě že hodláme pěstovat rostliny, které mají rády neutrální půdní reakci, což je většina. Vápnění je operace, kterou provádíme v několikaletých odstupech v případě, že se Ph půdy neustále pozvolna snižuje. Snižování Ph půdy je trend většiny našich oblastí. Vápnit lze např dolomitem, kterým navíc dodáme do půdy hořčík.

Hnojení hnojivy anorganickými

Zatímco organická hnojiva lze dost dobře využívat pouze na venkovních plochách, aplikace anorganických hnojiv má stejná pravidla jak na záhoně, tak v květináči.

Volba typu hnojiva

Anorganická hnojiva se dělí na hnojiva jednosložková, dvou.. a vícesložková. Pro naše potřeby je můžeme rozdělit na jednosložková a kompletní.

Jednosložkové hnojivo

Zvolíme v případě, že máme nedostatek jednoho prvku, což se odborně nazývá deficience. Ta může být způsobena buďto nízkou přítomností prvku v půdě, nebo jeho blokování prvkem jiným (nadbytek draslíku blokuje příjem hořčíku). Proto je rychlejší a účinnější jeho aplikace ve formě postřiku na list. Pozor, koncentrace hnojiva nesmí při postřiku přesáhnout 1%! Při nedostatku hořčíku použijemé postřik hořkou solí, při nedostatku bóru borax.

Vícesložkové neboli kompletní hnojivo

Obsahuje zpravidla všechny důležité prvky pro růst zvolené rostliny. Dnes jsou k dispozici speciální hnojiva na většinu pěstovaných druhů. Jejich uplatnění oceníme zejména tam, kde potřebujeme od rostliny celosezónní výkon, příkladem mohou být pelargonie, petunie a další květem okrasné květiny. Výhodná jsou kompletní pozvolna se uvolňující hnojiva.

Firmy produkující malospotřebitelská balení hnojiv vycházejí zahrádkářům vstříc a většinou již z obalu je patrná cílová skupina rostlin, kterým je hnojivo určeno. Není potřeba se tedy obávat.

Zahrádkáři jistě ocení univerzální hnojiva, která lze použít k více rostlinným druhům. I některá speciální hnojiva jsou si svým složením mnohdy podobná a lze je použít k více druhům, avšak vždy je potřeba se držet návodu, abychom se nedočkali nepříjemných překvapení.

Několik rad a zákonitostí na závěr

  • Vždy dodržujte předepsané koncentrace, termíny a způsoby aplikace.
  • Pamatujte na to, že mladé rostliny jsou na hnojiva citlivější, hnojí se méně a slabšími kontrakcemi. 
  • Granulovaná hnojiva nesmí přijít do přímého styku s rostlinou/kořeny, mohlo by dojít k jejich poškození.
  • Listovou zeleninu nadměrně nehnojit, kumuluje dusík, jehož nadbytek je nebezpečný pro malé děti.
  • Mladé rostliny hnojíme hnojivy s dostatkem dusíku a draslíku, dospělé vyžadují rovněž fosfor pro rovnoměrné kvetení a plodnost.