Pokojovky přes zimu nežádají peřinu, ale...

Pokojovky přes zimu nežádají peřinu, ale...

Pokojové rostliny během zimních měsíců chladem sice netrpí, ale přesto vyžadují zvýšenou opatrnost a péči. Pěstík Ti proto přináší tipy, jak o tyhle domácí krásky pečovat tak, aby za žádných okolností nechřadly!

 

Ačkoliv jsou pokojovky doma rády zavřené a zima je pro většinu z nich obdobím vegetačního klidu, mohou se na nich mrazivé měsíce chtě nechtě podepsat. Budeš-li se však držet následujících rad, Tvé milé rostliny porostou do krásy nadále.

 

Slunečním paprskům nadosah

Stejně jako Ty, tak i Tvoje pokojová kráska potřebuje sluneční paprsky. Bez slunce totiž uvadá! A protože intenzita a délka slunečního světla je v zimním období o něco nižší, než většina pokojových rostlin potřebuje, je třeba se slunečním paprskům přiblížit, jak jen to jde. Nejlépe uděláš, když svou pokojovku přesuneš co nejblíže k oknu. Samo sebou, dařit se jí bude na jižní straně, tam jí bude hezky teplo! A aby průchodu slunečních paprsků nic nebránilo, neschovávej ji za žaluzie a závěsy. Jen se pěkně pochlub a ukaž ji světu na obdiv!

Koneckonců, nebylo by na čase zase se jednou překonat a pustit se do mytí oken? (Co si budem, čistá okna, více světla…)

 

Zalévat, ale nepřelévat

V zimě sice pokojové rostliny po vodě tolik neprahnou, ale přesto je jí potřeba. Nic se však nemá přehánět a tak to ani se zaléváním nepřepískni. Zalévat, ale nepřelévat – Toho se drž! Nejlépe uděláš, když rostlinám dodáš vodu až tehdy, když bude jejich svrchní vrstva půdy na pohmat skutečně suchá. Hold pokojovky ve vodě plavat nechtějí!

A co takhle rozprašovač s vodou? Decentním postřikem listů zbavíš rostliny nečistot a ony tak budou přijímat slunečního světla o to více. A to za to stojí přece!

 

Teplo v zimě? Zima v teple?

Že není nic lepšího, než rozpálené topení, když venku mrzne o sto šest? Ne však pro Tvé milé pokojovky! Vyvaruj se tedy tomu, aby byly rostliny příliš blízko zdrojům tepla. Teplý vzduch vanoucího z topení je totiž pomalu, ale jistě ničí. Opadané listí v zimě? To je proti přírodě!

Zároveň by ale neměly být pokojové rostliny vystavovány intenzivnímu větrání. Takže hezky dodržuj vzdálenost od balkónů a oken, která pravidelně používáš k přívodu čerstvého vzduchu! A pokud se chystáš koupit rostlinku novou, nezapomeň, že by měla být dostatečně zabalená, ideálně v papíru a v tašce, aby Ti neumrzla během cesty, kdy musí trpět teplotní rozdíly.

 

Že Ti ani pokojovky v zimě pokoj nedají?

Ale jdi Ty, je prokázáno, že pokojové rostliny interiér nejen zútulní, ale také zlepšují naši náladu, která může být často pod bodem mrazu, stejně jako počasí, když venku stále válčí nekonečná zima. Trocha té péče o zeleň se Ti přece jen vyplatí.

 Trocha péče o rostliny, zažene i zimní splíny!