Kotvičník a ženšen: Zdroje vitality v každém věku

Kotvičník a ženšen: Zdroje vitality v každém věku

O ženšenu se toho už namluvilo a napsalo opravdu mnoho, možná dokonce víš, že se takto nazývá hned několik rostlin s podobnými účinky. Ale kotvičník? Prý je to skoro zázrak a přitom o něm ví jen málokdo. Navíc si jej v létě můžeš vypěstovat venku na zahrádce nebo v truhlíku za oknem.

Ženšen a kotvičník mají podobné pozitivní účinky na lidské zdraví. Nejčastěji se jim přisuzuje vliv na udržení všestranné životní vitality do vysokého věku. Oba působí pozitivně na zdraví těla a harmonizaci mysli. Možnosti použití pro léčebné účinky jsou proto mimořádně široké.

Není ženšen jako ženšen

Pokud ti zmatek v označování ženšenů nepřipadá důležitý, můžeš tento odstavec přeskočit. Jestliže ti ale zástup tolika ženšenů nabízejících své kouzelné účinky nedá spát, čti dál, hned se vše dozvíš. Jako ženšen se v současnosti označuje mnoho druhů rostlin, z nichž některé ani nejsou vzájemně příbuzné a jejich pojmenování se odvodilo pouze od podobnosti účinků s věhlasným ženšenem pravým (Panax ginseng). Samotný ženšen pravý se pak podle místa pěstování rozděluje na ženšen korejský, mandžuský nebo čínský, ale zároveň může být označen i podle způsobu zpracování (např. ženšen červený, bílý) a jiných charakteristik. Celá další plejáda ženšenů s různými přívlastky je pak odvozena od samotného rodu Panax, jedná se tedy o příbuzné nejznámějšího zástupce tohoto rodu, tedy ženšenu pravého.

Nejpoužívanějším a nejprozkoumanějším z těchto nejbližších příbuzných je ženšen americký (Panax quinquefolius, ženšen pětilistý). Vyrovnává krevní tlak, zvyšuje obranyschopnost a zlepšuje trávení. Tuto zázračnou rostlinu nesmrtelnosti a dlouhověkosti, kterou si budeš připravovat jako čaj, můžeš u Pěstíka koupit zde.

Mnoho dalších rostlin pyšnících se označením ženšen však budeš mezi rodem Panax hledat marně. To ale nijak nesnižuje jejich zdravotní účinky. Třeba velmi známý ženšen sibiřský (Eleutherococcus senticosus, eleuterokok) se používá pro regeneraci organismu, zvyšuje imunitu a pomáhá také proti únavě. Pěstík jej pro tebe připravil zde.

Kotvičník zemní: Znovuobjevený všelék

Kotvičník zemní je pradávná léčivka, která je v současnosti známá hlavně jako afrodisiakum. U obou pohlaví pomáhá regulovat hladiny hormonů. Chválí si jej i lidé s problémy ledvin či jater, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu, celkově přispívá k regeneraci organismu. Léčivá je celá rostlina, ale nejčastěji se pro přípravu nálevu používá její nať, kterou najdeš u Pěstíka zde.

Pěstování kotvičníku a ženšenu ze semen

V Pěstíkově nabídce najdeš semínka kotvičníku a ženšenu indického (Withania somnifera, vitánie opojná), který je znám svými antioxidačními účinky, zvyšuje odolnost proti stresu a dodává energii. Obojí můžeš pěstovat na zahradě i v nádobě.

Kotvičník je jednoletá rostlina. Rostlinky ze semínek si doma na jaře předpěstuješ. Dávej pozor na udržení vlhkosti a dobré větrání. Semínka začnou klíčit za dva týdny, může to trvat i déle. Až se oteplí můžeš je vysazovat na zahrádku asi 20 cm od sebe. Dařit se mu bude i v nádobách, z Pěstíkovy nabídky můžeš vyzkoušet substrát na bylinky Vita Natura.

Ženšen indický je vytrvalá bylina, která má ráda slunce, ale nesnáší mráz. Proto se u nás pěstuje buď jako přenosná rostlina, nebo jako letnička. Ve druhém případě se na podzim celé rostliny sklidí a usuší a příští rok se vypěstují ze semínek opět nové. V sezóně je třeba přihnojit organickými hnojivy.