Nebuď truhlík, pořiď si správný květináč!

Nebuď truhlík, pořiď si správný květináč!

Že šaty dělají člověka, to je pravda odvěká. Jak že je to ale s obaly na květiny? Správná volba květináče ušetří nejen tvůj čas, ale pomůže i rostlinám v bezstarostném růstu. Holt i výběr tohoto zdánlivě zanedbatelného vybavení, má při pěstování svou roli!

NA VELIKOSTI ZÁLEŽÍ!                            

Každá rostlina má jiné požadavky, které musíš před nákupem jejího obalu dobře zvážit. Zejména, co se šířky kořenového sytému a celkové velikosti a výšky týče. Pokud pořizuješ květináč třeba pro takový zázvor, musíš počítat s tím, že se rozroste jak do šířky, tak do výšky. Proto se v tomto případě zaměř na květináče, které mu poskytnou dostatek prostoru a zároveň budou stabilní. Nechceš přece, aby se tvůj milý urostlý zázvor při své váze a výšce vyvrátil a nadělala tak více škody, než užitku! Plánuješ-li však zasadit třeba takovou něžnou fialku, vystačíš si s květináčem z lehčího materiálu. Vyřádit se pak můžeš hlavně při výběru jeho tvaru či barvy. Fialka je prostě krasotinka, co si potrpí spíše na estetickou stránku věci, takže žádný robustní květináč!

A CO KDYŽ STARÝ KVĚTINÁČ MĚNÍŠ ZA NOVÝ??

Pokud se chystáš odrostlou rostlinu přesadit do nového květináče, měla by být jeho velikost přibližně o pětinu větší, než u jeho předchůdce. Hlavně to nepřežeň, mohla by se ti pak rostlina rozrůst hlavně v kořenech a to na úkor všeho zeleného a kvetoucího na povrchu. A to nechceš!

 

NENÍ MATROŠ JAKO MATROŠ

Existuje celá řada materiálů, ze kterých jsou květináče vyrobeny. Ne každý je však vhodný jak do interiéru tak ven na zahradu. Pro venkovní účely si vybírej spíše voděodolné, mrazuvzdorné a stabilní, které rostliny ochrání i když se venku budou čerti ženit. Ještě lepší jsou pak ty, které mají otvory na odtok přebytečné dešťové vody! A pokud jde o květináče pokojovek, dobře zvaž, kolik vláhy jaká květina bude potřebovat. Proutěné, dřevěné, neglazované a jiné vodě méně odolné materiály by mohly prosakovat a znehodnotit tak nábytek, parapety či podlahu. Hodit se však budou třeba pro sukulenty! Pro orchideje a jim podobné, vyžadující příval vody, zvol raději plastové, či keramické obaly, které vodu jen tak nepropustí.

 

 „DIZAJN“ HRAJE TAKY ROLI

Co si budeme namlouvat, květináče nejsou jen praktická záležitost. Jsou to přece jen taky obaly, které jsou vidět a tak by měli být i na parádu. Vzhledem k tomu, že je dnes k dostání celá řada „dizajnových,“ ale i klasických kousků různých barev, vzorů, materiálů, velikostí i tvarů, neboj se trochu toho rozmaru a vyber si dle libosti. Vždyť i takový květináč může představovat hezkou dekoraci v interiéru!

Zdroj obrázku: 
http://www.notonthehighstreet.com/dejaooh/product/fabric-covered-flower-pot-sets-of-three