Chceš barevné petúnie? Zasaď si je hned teď, v zimě!

Chceš barevné petúnie? Zasaď si je hned teď, v zimě!

I když venku stále panuje bílá zima, únor je ideálním měsícem pro předpěstování barevných Petúnií. Tyhle kvetoucí krásky si můžeš krok po kroku vypěstovat v pohodlí domova a na jaře mohou tvému balkónu či zahradě pro změnu kralovat jejich pestrobarevné květy!

Petúnie jsou královny všech balkónů, teras a zahrad, o tom není sporu. Chceš-li aby byly i Tvojí chloubou, nemusíš čekat s nákupem na jaro, kdy jsou k dostání už předpěstované. Ušetři čas i peníze a vypěstuj si petúnie libovolných barev hned teď, v zimě! Pěstík Ti poradí, jak na to!

 

Co budeš potřebovat?

Semínka, substrát, nádoby na výsev, průsvitnou plastovou krabičku s otvory, rozprašovač na voduhnojivo 

Jak na to?

1. Nejdříve substrát, pak semínka

Do plastové misky, kelímku či skleničky dej substrát určený pro výsev. Ideální je přímo výsevní miska, která je pro předpěstování určená a semínka v ní budou klíčit o sto šest! Připravený povrch zeminy posypej semínky petúnie tak, aby tvořila pouze horní vrstvu. Nesnaž se je tlačit pod substrát, ani je jím nepřikrývej, jen je nech hezky na povrchu!

2. Světlo, teplo a voda - to je základ!

Vyber dostatečně světlé, slunné a teplé místo a tam nádobku umísti. Aby celý proces proběhl tak jak má, přikryj ji plastovou krabičkou s otvory (klidně ručně vyrobenými). Tato pokrývka poslouží jako malý skleník a petúniím se v něm zaručeně dobře povede!

Nezapomínej ani na teplotu v místnosti, kde se semínka nacházejí! Ideální bude, když ji budeš udržovat cca na dvaceti stupních. A co se týče zalévání, vodu budou semínka potřebovat pravidelně, ale nic se nemá přehánět. Zkus proto použít rozprašovač, který jim dodá vláhy tak akorát a nebude jim hrozit záplava!

Tip: Pokud ani na okenním parapetu není dostatek světla (přece jen zima je někdy šedivá), zkus umělé osvětlení.

3. Větrání všechny plísně zahání

Když spatříš první klíčky, můžeš se radovat, ale ještě nemáš vyhráno. Každý den, alespoň na pár minut otevři svůj „malý skleník“ a nechej klíčící petúnie vyvětrat. Nechceš přece, aby se na nich usadily škodlivé plísně! Čerství vzduch posílí choulostivé krasotinky petúnie tím, že zpomalí jejich růst a dodá jim čas k posílení. Chceš přece silné, košaté a pestré petúnie, ne žádné padavky, ne?

Přibližně dva týdny po vyklíčení, začni teplotu v místnosti snižovat na cca šestnáct stupňů. Svůj „větrací“ rituál nepřerušuj a pravidelně svým petúniím dopřávej čerstvého vzduchu!

4. Slabší musí z kola ven

Pokud se po vyklíčení objeví slabší kousky, nemilosrdně se jich zbav, i kdyby Ti to srdce trhalo! A pokud jsou malé petúnie namačkané příliš vedle sebe, je potřeba je rozesadit, aby se holky nemusely prát o místo a měly svůj vlastní prostor.

5. Hurá do květináčů!

Až Ti petúnie povyrostou, přichází čas na přesazení do květináčů! Zároveň se doporučuje zkracovat kořínky dospělým rostlinám, u kterých se objevily první lístky (nikoli však ty úplně první – tzv. děložní, ale ty "dospělácké"). Petúnii s těmito lístky opatrně pinzetou vytáhni a cca o třetinu zkrať její kořínek a následně ji zasaď do prosáté zeminy. Díky tomuto zastřihávání získají kořínky na síle!

Tip: Než se s vervou pustíš do přesazování, ber ohled na poslední jarní mrazíky, které ještě mohou udeřit a tvé milé petúnie zahubit! Holt kdo si počká, ten se petúnií dočká…

 

Na co si dát bacha při pravidelné péči?

Hnojení a kvalitní půda, to je základ! První týden po výsadbě si však dej pauzu, ať se holky můžou trochu stabilizovat. A co se půdy týče, dej si bacha na nedostatek vápníku nebo příliš zásaditou půdu. Tohle jsou časté příčiny mdlých nebarevných květů a povadlých lístků.

Žádný déšť a vítr petúniím dobře nedělá! Je tedy dobré, pokud nemusí být nezmarům počasí zbytečně vystavovány. Když už se to však přece jen přihodí, zbav rostliny odpadlých kvítků, aby mohly vyrůst nové. Stejně tak stojatá voda v květináči petúniím dobře nedělá. Raději ji tedy vylej, aby holky neuhnily! Obzvlášť opatrně pak nakládej s vodou během chladnějších dní, kdy jí stačí málo.

Slunce a teplo, to je to, co petúnie zbožňují! Žádné stinné prostory, tam by uvadaly, ale hezky slunečním paprskům na dosah!

Zdroj obrázku: http://www.flowermeaning.com/petunia/