Cesmína - symbol Vánoc a maté

Cesmína - symbol Vánoc a maté

Cesmína - symbol Vánoc a maté, tip na tradiční vánoce a netradičně tradičně ozdobený stromeček, či adventní věnec. Máte rádi silné povzbuzující nápoje, hlídáte si váhu ? Zkuste tradiční jihoamerický nápoj maté.

Cesmína - symbol Vánoc a maté

Cesmína (lat. Illex) je rod z čeledi cesmínovitých (lat. Aquifoliaceae). Cesmíny jsou stálezelené nebo opadavé keře, které rostou na všech kontinentech. Některé druhy jsou pěstovány jako okrasné dřeviny. Ve volné přírodě v Česku cesmína neroste. Listy cesmín jsou tuhé, okraje můžou být ostnité nebo zcela hladké. U některých druhů listy opadávají. Květy cesmín jsou nejčastěji uspořádány ve svazečcích. Plodem cesmíny je kulovitá dužinatá peckovice, které obsahuje 4-6 semen. Zralé plody jsou červené, hnědé, černé, výjimečně zelené. Cesmína je svým vzhledem a tvárností využívána k tvorbě smutečních a vánočních (adventních) věnců. Její leské zelené listy červené plody v sobě obsahují základní barvy tradičních vánoc. Na světě existuje asi 600 druhů cesmín. Ve voné přírodě dorůstají výšky i 5 m, dobře snáší řez, takže si ji můžeme udržovat ve výšce, která je nám příjemná, a kterou chceme. Cesmínou můžeme vytvořit i živý plot, který svými trny odradí nechtěné návštěvníky. Plody cesmíny vydrží na rostlině od září do března, živý plot může být tedy dostatečně dekorativní i v podzimních měsích. Cesmína dá zahradě v zimě punc nostalgie a vánoc. Cesmína je dlouhověká rostlina, vegetuje i třista let.  Plody i listy cesmíny jsou jedovaté, až na jednu vyjímku a tou je Cesmína paraguayská.  Cesmína paraguayská,  je čestným zástupcem tohoto rodu, má jak dekorativní využití, tak z jejích listů můžeme připravit povzbuzující nápoj maté.

Cesmína paraguayská  (lat. Ilex paraguariensis)  je stálezelený strom pocházející z Jižní Ameriky, kde se jí daří v lesích a březích potoků. Prospívá na stinných stanovištích, odkloněných od přímého větru. V přírodě dorůstá až do výšky 20 m. Listy jsou vejčitého tvaru s vroubkovaným okrajem, listy dorůstají délky max. 5 cm. 

Pěstování cesmíny

Cesmína je na pěstování nenáročná rostlina. Prospívá v bohatě vyživené a kyselé půdě. Cesmínu můžete vysadit přímo do rašeliny. Vyberte jí stinné stanoviště nebo polostín. Poměrně dobře snáší letní sucha, v zimě by neměla být vystavena ostrému slunci.  

Zimní období zvládá cesmína dobře. K rostlině na zimu přisypte mulčovací kůru, nebo zateplete netkanou textilií. Před příchodem mrazů jí dobřejte výraznější zálivku.

Jak docílit toho aby rostlina kvetla a stále se zelenala a rozrůstala ? Pokud se na rostlině objeví větev bez květů, raději ji odstřihneme. Pro květy a plody je nutné vysadit samčí a samičí rostlinu. Mezi nimi může být vzdálenost i 20m. 

Tip na vánoce v tradičně netradičním kabátku

Cesmínu, ať již čerstvě utrženou nebo usušenou, nastříhejte na krátké větvičky se dvěma až čtyřmi lístky, vždy aby obsahovali také červené plody. Zlatými, zelenými, či červenými stuhami připevněte na konce větví vánočního stromečku, zespodu opatřete příp. vazacím drátkem. Pro svátečnější vzhled listů můžeme aplikovat lesk . Pro šikovnější ruce a hlavu plnou nápadů nemusíme popisovat tvorbu vánočních věnců, kdy si z cesmíny připravíme základ a můžeme dozdobit šiškami, stuhami, a nezapomeneme adventní svíčky, na které můžeme tavnou pistolí nebo lepidlem nalepit plody cesmíny. Cesmínou můžeme ozdobit nejen sváteční stůl, ale také vstup do domu. Cesmína bude vždy symbolem vánoc, připomene nám ten nostalgický čas dárků a rodinné pohody, kdy venku mrzne a padá sníh a do tepla nás táhne vůně cukroví a očekávání.

Maté

Maté je nápoj připravovaný z lístků Cesmíny paraguayské (lat. Ilex paraguariensis), který je velmi oblíbený v Jižní Americe. Cesmína papaguayská se pěstuje hlavně na území Argentiny, Chile, Uruguaye a Paraguaye. Nápoj z cesmíny MATÉ  má výrazné povzbuzující účinky. Obsahuje alkaloid kofein, minerální látky hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo a křemík. Také vitamíny A, B, C, E, betakarotek a antioxidanty. Maté podporuje funkci ledvin, posiluje imunitní systém, pomáhá udržovat optimální hladinu cukru a zlepšuje látkovou výměnu. Zahání také pocit hladu. V dnešní době se využívá také v redukčních dietách.

Maté se dle tradice podává v nádobě z vydlabané tykve, že které se usrkává brčkem z bambusu. Jihoameričané popíjejí maté v jakoukoliv denní nebo noční dobu, smíchané s limonádou nebo juisem.

Příprava maté

Nádobu, ve které budete nápoj připravovat naplňte sypkým maté asi do poloviny, příp. do tří čtvrtin. Nádoba by měla jít uzavřít rukou a promíchat. Jak budete mít řádně promícháno, postavte nádobu na stranu, a zalejte prvně trochou studené vody, aby horká voda maté nespařila, do nádoby vsuňte brčko a zalejte horkou vodou o teplotě cca 80°C (ne vařící). Maté se necedí, pije se brčkem. Nápoj můžeme ochutit medem, cukrem, citronem.

 .