Jak na řez ovocných stromů

Jak na řez ovocných stromů

Jak na řez ovocných stromů - abychom stromu pomohli a ne jej potrápili. Správný řez strom omladí, ozdraví a zvýší úrodu.

Jak na řez ovocných stromů

Dobře prořezané stromy jsou zdravé a nesou větší a pravidelnou úrodu. Řez patří k pravidelné péči o ovocné stromy jako je zálivka, hnojení i sklizeň plodů.

Neprořezané ovocné stromy vytvoří hustý porost a listy tak zastíní plody. Plody se postupňě zmenšují. Řezem upravíte tvar koruny tak, aby se k plodům dostávalo dost světla. Dostatek světla a vzduchu má vliv nejen na růst plodů, ale také na jejích chuť

Již po výsadbě dbáme na vytvoření dobrého základu koruny stromu. Nejčastější tvar je pyramidový. Koruna se skládá z hlavního výhonu - kmene a tří až čtyř hlavních větví, které jsou rovnoměrně uspořádané kolem kmene. Hlavní větve by měli růst rovnoměrně, aby pozdější tíha plodů nezpůsobila jejich odštípnutí. 

Druhy řezů

Řez po výsadbě - ponechte tři až čtyři hlavní větve, které jsou co možná nejrovnoměrněji uspořádány kolem kmene. Všechny ostatní větve odstraňte. Hlavní větve zkraťte o polovinu. Vzpřímené výhony odtáhněte od kmene.

Výchovný řez - provádějte pravidelně od druhého až páteho roku. Výhony rostoucí vedle sebe stejným směrem odstraňte. Na každé hlavní větvi ponechte tři výhony směřující ven z koruny stromu. Nejsou-li příliš vodorovné, odtáhněte je od kmene a zajistěte. Vyřízněte výhony rostoucí dovnitř koruny, křížem, nebo těsně vedle hlavní větve.

Opravný řez - odstraňte staré plodící větve, které visí směrem dolů. Odstraňte všechny suché větve, nemocné větve seřízněte až po zdravé dřevo.

Letní řez - višně prořezávejte až po sklizni. U jabloní vytrhávejte tzv. vlky. Letní řez podporuje tvorbu bujení květních pupenů a tím zvyšuje plodnost. Letní řez se doporučuje v červnu u mladých stromků a nově vysazených stromků. 

Hlavní řez - provádíme na konci zimy. Konec zimy je příhodným obdobím pro řez téměř všech stromů. Je to z toho důvodu, že stromy ještě nevyhnaly mízu a také je zřetelný tvar koruny bez listí.

Zmlazovací řez - u stromů, které mají menší přírůstky, se výrazně snižuje plodnost, a proto musíme provést zmlazovací řez koruny, kdy zkracujeme hlavní větve o 50–100 cm, což je dvou až tříleté dřevo.

Jak správně řezat ovocné stromy

Třešeň - má korunu ve tvaru pyramidy. Třešeň roste velmi bujně, je tedy nutné dbát na větší vzdálenosti mezi hlavními větvemi. Hlavní větev neseřezávejte, po řezu těchto větví by mohli narůst nežádoucí výhony snižující úrodu.

Višeň - má trychtýřovitou korunu složenou z několika hlavních větví. Bičovité svislé větve zkracujte každoročně.

Meruňka - má korunu ve tvaru pyramidy nebo trychtýře. Při řezu zkraťte hlavní věteve o třetinu, postranní výhony odstraňte. Po sklizni odřízněte výhony rostucí směrem dovnitř koruny.

Broskvoň - ovoce nese jen na rok starých výhonech. Udržujte konický tvar koruny. Vždy ponechtě větve s kulatými poupaty, větve s podlouhlými a zašpičatělými pupeny zkraťte o 2/3. Řez provádějte každoročně, nejlépe na konci srpna po odplození. Dlouhé kosterní větve zakráťte asi na polovinu a boční výhony zkrátíme na dvě očka. Dlouhé větve musíme zakracovat tak, aby poslední horní pupen byl listový a ne květní. To proto, aby se po řezu měla možnost větev prodlužovat. Broskvoň je vitální strom, snese i radikálnější řez.

Jabloň - korunu prořezávejte do tvaru pyramidy. Ovoce nesou dvouleté větve. Ostraňujte výhony, které rostou směrem dolů nebo přímo nahoru a také výhony staré tři roky. U jabloní poznáme ukončení letošního prvního růstu podle letorostu, který má na konci listový pupen. Pokud jsou na koncích větví malé lístečky, není ještě růst ukončen a s řezem je třeba počkat

Mandloň - již po výsadbě seříznout všechny větve nakrátko, tento řez zajistí bohatost květů. Mandloně nevyžadují zmlazovací řez.

Hrušeň - má korunu ve tvaru pyramidy. Ovoce nesou krátké, víceleté výhony.  Hrušeň má tendence na vysokou korunu, zkracujte proto hlavní větev, aby se kmen neprodlužoval. Řez vetví veďte nad pupeny směrem ven od kmene stromu. 

Slivoň, švestka - potřebuje výchovný řez již při výsadbě. Udržujeme pěkný plodný vzhled koruny. Slivoně vyžadují poměrně důkladnou prořezávku, pokud mají optimálně plodit a těšit se co nejlepšímu zdraví.

Mirabelka, ryngle - má trychtýřovitou korunu. Odstraňujte holé větve i větve bujně rostoucí. Radikální řez se u těchto stromů nedoporučuje.

Správný řez u ovocných stromů je vždy nad pupenem, který směřuje ven z koruny a plocha řezu vede šikmo ven v jeho směru. Řez nikdy nevedeme kolmo, přímo u pupene, nebo daleko za pupenem, tak aby se do pupenu nedostala voda. 

Obecné zásady pro řez ovocných stromů

  • Čím radikálnější řez provedete, tím intenzívnější bude růst stromu následující rok.
  • Hlavní větve stromu udržujte se stejné výšce, tak budou i nové výhony ve stejné výšce.
  • Staré stromy lze řezem omladit.
  • Každý rok neprovádějte radikální řez, v prvních pěti letech provádějte řez výchovný, kdy usměrníte růst koruny stromu, další roky jen udržujte tvar koruny stromu a počet plodícíh větví.
  • Většina plodných větví je v úhlu 45°od kmene. Tyto větve si hýčkejte a stromu odřezávejte příliš vzpřímené větve, nebo větve rostoucí směrem k zemi.

Silnější větve nezkracujeme všechny najednou. Jejich váha by mohla způsobit poškození kůry, nebo ulomení celé větve. Větev odřezávejte cca. 20-30 cm od kmene. Nejprve ji nařízněte zespodu, potom zeshora, dokud se větev neodlomí. Větev odřízněte tak, aby pahýl, který zůstane u kmene byl na řezné ráně kulatý a rovnoměrný. Řez potřete přípravkem na hojení ran stromu.

Základem je tedy připravit si správný tvar koruny již u mladého vysazeného stromu. Nyní je trend udržovat řezem ovocné stromy v nízkém tvaru a menší korunou. Tento tvar umožní optimální průnik světla, takže i nižší stromek vytvoří hodně pupení a tím potažmo i plodů. Malý stromek je také méně náročný na prostor a také na údržbu.  Abychom stromek menšíhu vzrůstu a bohatě plodící vypěstovali, je třeba abychom v prvních čtyřech až šesti letech tvarovali řezem výchovným a pravidelným. V následujích letech se musíme starat správným řezem o vitálnost stromku a jeho plodnost. Neřezaný stromek se totiž velmi rychle vyčerpá a nemá již sílu uživit plody každoročně.