Jak vypěstovat zdravá jablka

Jak vypěstovat zdravá jablka

Jablka jsou tradicí českého venkova. V nedávných letech se však namísto českých odrůd začaly i v zahrádkách vysazovat odrůdy světové, které jsou méně odolné a ještě ke všemu na slabě vzrůstných podnožích. Co je potřeba udělat, abychom neměli na zahradě neduživý stromek plodící ošklivé ovoce?

Jak vypěstovat zdravá jablka

Co je to podnož a jak ovlivňuje růst ovocného stromu?

Kdybychom rozmnožovali ovocné odrůdy přímo semeny, tak vniklé stromy by vlivem genetiky ztratily své požadované vlastnosti. Proto požadované odrůdy štěpujeme na dříve rozmnoženou podnož, jedná se tedy o rozmnožování nepřímé. Podnože se získávají výsevem semen a vegetativním množením. Vegetativně množené podnože mají ustálené vlastnosti, zpravidla slabší růst a příznivě ovlivňují plodnost. Generativně – semenem – množené podnože mají u jabloní bujnější růst, jsou dlouhověké, oddalují plodnost ale lépe se vyrovnávají se stresem na stanovišti. Podnože se označují kódy – písmeny a čísly, které vyjadřují místo původu a pořadí v jakém byly vyšlechtěny.

Výběr podnože a odrůdy

V současnosti převládají u jabloní podnože množené vegetativně. Těchto podnožových odrůd je velké množství, Podle vzrůstu je lze seřadit od nejslaběji rostoucích, které vytvoří pouze malý stromek více podobný keři, až po bujně rostoucí podnože, které vytvářejí velký strom.

Volbou podnože lze tedy určit jak velký strom bude. Dlužno podotknout, že slabě rostoucí podnože vyžadují  větší péči (zálivka, okopávaní), nesnesou zatravnění až ke kmínku a vyžadují oporu v podobě např. kůlu po celý život. Na druhou stranu plodí brzy po výsadbě a lze je udržet v nízkých tvarech pohodlně obhospodařovaných bez použití žebříku.

Velmi slabě rostoucí podnože jsou J-TE-G a M27 vhodné pro nádoby a velmi malé tvary. Jistou setrvačností je dnes ještě stále nejvíce množená podnož M9, která je ovšem pro ovocné stěny a husté výsadby ještě příliš bujná, avšak již špatně kotví v půdě. Pro jednotlivě stojící strom je zase slabá, v případě špatné péče neroste vůbec. Pro jednotlivě stojící stromy  nízkou korunkou je asi nejlepší podnož MM106, která již dobře kotví v půdě a vytváří nevelký strom který lze udržovat celý ze země. Pro klasické tvary starých zahrad – velké stromy – je vhodná nejsilněji rostoucí podnož A2.

 Odrůdy jabloní se podle termínu dozrávání rozdělují na letní, podzimní a zimní. Letní a podzimní odrůdy mají správné konzumní vlastnosti již v době sklizně, zimní odrůdy dozrávají až za několik týdnů či měsíců po sklizni a to v skladovacích prostorách. Odrůd jabloní jsou tisíce avšak k dostání je jen několik desítek. Přesto se mezi nimi najdou velké rozdíly. Pro výsadbu do zahrad je lepší volit odrůdy odolné, u kterých je potřeba postřiků minimální. Mezi tyto určite nepatří tržní odrůdy, jejichř názvy vidíme v obchodech (Golden delicious, Gala, Granny smith).

Odolnější letní odrůdy:  Průsvitné letní, Mio, Ametyst

Podzimní: Nabella, Rubín, ..

Zimní: Resista, Petra, Spartan, Matčino, Bohemia gold, Topaz, Lipno ...

 České šlechtitelství se může pochlubit celou řadou odrůd, jsou chutné, odolné a zvyklé na tuzemské klimatické podmínky.

 Několik poznámek k tvarování a řezu

  • Po výsadbě stromku jabloně je nutný výchovný řez. Jeho cílem je vytvořit světlou          a pevnou korunu.
  •  V pozdějších letech se zaměřujeme na plodnost a řez by měl uvádět strom do rovnováhy mezi růstem a plodností. Tato je důležitá pro dostatek plodů přiměřené velikosti. Mírou optimálního řezu jsou roční přírůstky, které by měly být dlouhé 20 – 30cm. Pokud jsou kratší, je zapotřebí hlubší řez, pokud jsou delší, je nutné zmírnit řez.
  • Termín řezu je důležitá věc, u jabloní lze řezat od konce února (přejití hlavních mrazů) do konce srpna. Tzv. podzimní řez je rozšířený nešvar, na strom nemá pozitivnější vliv než řez v uvedeném období, naopak, čerstvé rány do zimy nezacelí a namrzají – hůře se hojí.
  • Používáme výhradně ostré nářadí, řežeme tak aby vznikaly co nejmenší rány a nezůstávaly pahýly. Ty jsou vždy branou pro dřevokazné patogeny (tracheomykózy).
  •  Větší rány, nejlépe všechny, ošetřujeme stromovým balzámem pro snažší zacelení.
  • Řežeme- li před rašením, řez bude mít povzbuzující účinek, neboť zásobní látky putující z kořenů do nadzemních částí směřují do menšího prostoru a zbylé větve tak mají k dispozici více výživy – rostou bujněji.
  • Naopak, řežeme-li během květu a po něm, řezem odstraníme větve již s zásobními látkami a strom poroste zprvu přibližně stejnou intenzitou jakou by rostl kdyby nebyl řezán.

 Ochrana proti chorobám a škůdcům

Nejrozšířenější choroby jabloní jsou strupovitost a padlí.

 Těmto chorobám se dá  úspěšně předejít vhodným výběrem odrůd (máme dostatek kvalitních rezistentních odrůd). V případě že jsme vysadili již náchylnou odrůdu, lze tento problém elegantně vyřešit přeroubováním stromů.  Rovněž mikroklimatické podmínky stanoviště hrají významnou roli. Pro strom je prospěšnější vzdušná osluněná lokalita s mírným proudním vzduchu více než uzavřené a zastíněné stanoviště.

 Strupovitost jabloně - Venturia inaequalis je vřeckovýtrusná houba která přezimuje na spadených listech jabloně. Na jaře houba, za příznivých podmínek, pomocí askospor, infikuje strom. Nejvíce nebezpečná je brzká infekce stromu v období kvetení a krátce po něm.

 Racionální chemická ochrana stromu vychází z vícero aplikací různých fungicidů. Pro úsporu prostředků i ochranu přírody je dobré vědět, že strupovitost se šíří za vlhka. Z toho vyplývá, že chemická ošetření provádíme ve stanovených lhůtách, které je možno v případě suchého počasí protáhnout. Proti strupovitosti využíváme kontaktní fungicidy, které působí preventivně a kurativní fungicidy, které dokáží chorobu zastavit, zasáhne – li se včas.

K prvnímu ošetření – když poupata budoucích květů mají růžovou barvu- používáme kontaktní fungicid. Dále následují postřiky kurativním fungicidem v intervalu přibližně14ti dní  v závislosti na počasí. V současnosti jsou k dispozici různé sady postřiků které v příbalové informaci mají uvedené imunizační schéma a odpadá tak studování problematiky choroby.

 Padlí jabloně – Podosphaera leucotricha je opět houbovou chorobou napadající náchylné odrůdy na, pro ni, příhodných lokalitách. Projevuje se šedavými povlaky na listech a výhonech, napadá lokálně části výhonů. V zanedbaných výsadbách u náchylných odrůd (Jonathan) může být napadení značné. Kladný vliv na propuknutí choroby má i přehnojení dusíkem.

U mladých stromů má velký vliv odstraňování napadených částí stromu. V současnosti převážná část fungicidů účinných na strupovitost má účinek i proti padlí.

Škůdci jabloní

Nejzávažnějším škůdcem jabloní je Obaleč jablečný – Cydia pomonella, který způsobuje červivost plodů. Housenka přezimuje v zámotku v prasklinách kůry stromu, i v půdě. Motýli obaleče se líhnou v květnu a po páření kladou samice 80 – 120 vajíček. Z těch se líhnou housenky, které se po krátkém povrchovém žíru zavrtávají do plodu. po 4 týdnech se z plodů housenky spouštějí na vlákně k zemi, nebo slézají po větvích do vhodných míst k úkrytu v koruně stromů. Obaleči mají u nás 1 – 3 generace za rok. Plod na napadení později reaguje ve většině případů opadem, kterému může předcházet sekundární infekce botrytidou. Později napadené plody předčasně dozrávají a jsou konzumovatelné avšak ryche podléhají zkáze. V letech gradace výskytu obaleče může být napadeno až 80% plodů.

Přezimující housenky v prasklinách kůry jsou likvidovány sýkorkami, z půdy jich část zlikviduje hrabavá drůbež, má – li zde přístup. Takto může být po zimě zlikvidováno až 90% housenek. Rovněž vajíčka obaleče jsou vyhledávanou potravou škvorů, ti jich dokáží zlikvidovat 40 %. Podpora přirozených nepřátel je tedy na místě.

Ve velkých sadech se používají proti obalečům feromony – látky které matou samce obaleče tak, že nedokáží najít samici. Dalšími prostředky proti obalečům jsou biologické preparáty na bázi viru granulózy obaleče jablečného. Dostupnost i použití těchto metod v zahradkářském  měřítku nemá opodstatnění.

 Chemická ochrana

Proti obalečům se používají insekticidy, lépe vždy selektivní, které nehubí široký okruh hmyzu. 

Náš tip jsou jablka v županu, což jsou jablka obalená v listovém těstě :-)