Co budeš potřebovat, aby se sazenicím na parapetu dařilo?

Co budeš potřebovat, aby se sazenicím na parapetu dařilo?

Přípravy na nadcházející zahradní sezónu jsou v plném proudu. Ještě toho musíš tolik připravit, obstarat a naplánovat. Ačkoli se některé rostliny předpěstovávají již od ledna, ten pravý pěstitelský shon zažívají okenní parapety spíše až v březnu, kdy se vysévá většina běžnějších druhů zeleniny i letniček, které se přesunují ven až „po zmrzlých“.

Vhodné podmínky pro předpěstování sazenic

Při domácím pěstování sazeniček ze semínka musíš na okenním parapetu zajistit vzcházejícím rostlinkám optimální vlhkost (okolo 50 %), správnou teplotu (obvykle 15 – 20 °C, ale požadavky rostlin se různí) a hlavně dostatek světla. Běžné bytové podmínky se suchým vzduchem v průběhu topné sezóny vlastně nejsou pro pěstování sazeniček příliš vhodné. Jestliže nemáš jinou možnost jako je pěstování ve vytápěném skleníku či pařeništi, vyplatí se vybírat méně náročné druhy rostlin s rychlejším růstem. Ty náročnější si potom pořídíš až v době výsadby jako hotové sazenice v zahradnictví.

Kdy vysévat? Údaje najdeš na sáčku se semínky

Pokud si nevíš rady se správným termínem výsevu, podívej se na zadní stranu pytlíčku se semínky, kde najdeš i další cenné informace. V případě, že budeš mít sazeničky v bytě za oknem až do samotné výsadby na venkovní záhon, lze obecně doporučit výsev neuspěchat. Přerostlé sazenice se totiž hůře ujímají, vytahují se a rostliny nakonec i méně plodí.

Potřebuješ se dozvědět víc? Vyzkoušej Pěstíkova průvodce pěstováním mnoha druhů zeleniny, bylinek, ovoce i okrasných rostlin. Na tvůj dotaz ti Pěstík odpoví na on-line chatu nebo prostřednictvím e-mailu. A pokud radši mluvíš, než píšeš, neboj se zeptat telefonicky. Pěstík je tady pro tebe!

Nepodceňuj výběr výsevního substrátu

Kvalitní substrát, ve kterém se malé rostlinky budou hned cítit jako doma, je také důležitým předpokladem úspěchu. Vyber si speciální substrát pro výsev a množení. U Pěstíka najdeš hned několik typů výsevních substrátů o objemu 5 až 40 l. Tyto substráty využiješ jak pro setí, tak k pozdějšímu přepichování vzešlých rostlinek.

Místo substrátu se k výsevu skvěle hodí také rašelinové tablety tzv. jiffy, které před použitím ponoříš asi na 5 minut do vody. Po nabobtnání do tvaru válečku je umístíš do vhodné misky či sadbovače a vyseješ do nich semínka. Jsou opatřeny rozložitelnou ochrannou síťkou. Jiffy můžeš použít i pro zakořenění rostlinných řízků. Seženeš je po jednotlivých kusech i ve větších baleních. Oproti substrátu jsou skladnější a mnozí zahrádkáři si je velmi chválí, protože v nich rostlinky dobře klíčí a velmi rychle zakoření. Tablety mohou být vyrobeny také z kokosového vlákna a dalších přírodních materiálů. V nabídce je najdeš v různých velikostech.

Pomůcky pro výsev, které se budou hodit

Pěstík má pro tebe připravené vše, co budeš potřebovat. Začít můžeš jednoduchou výsevnou miskou, případně rovnou sáhni po některém z mnoha typů praktických sadbovačů. Vyber si buď klasický černý sadbovač z plastu dostupný v několika velikostech, nebo vyzkoušej sadbovač rašelinový, který má tu výhodu, že jednotlivé kelímky se v zemi rozloží. Snadno je od sebe oddělíš a zasadíš společně s předpěstovanou sazenicí. Rostlina tak pokračuje plynule v růstu bez stresu z přesazování a obnažování kořenů.

Pozornost věnuj také sadbovačům s předpřipraveným pěstebním médiem, kterým nemusí být jen rašelinové jiffy, ale také třeba kostky čedičové vaty nebo živinami napuštěné kompostované materiály. Pro udržení vyšší vzdušné vlhkosti by se ti mohlo hodit také domácí minipařeniště nebo praktický miniskleníček s ventilací.

Pěstíkova Sada pro výsev a předpěstování

Pokud chceš mít vše potřebné pohromadě jedním kliknutím, mohla by tě zajímat Sada pro výsev a předpěstování speciálně určená pro zeleninu a kvetoucí rostliny. Najdeš v ní vše, co budeš potřebovat - substrát pro výsev, univerzální substrát, perlit, sadbovač, pařeniště, výsevní misku a rozprašovač. Stačí už jen vybrat semínka a můžeš začít!