Domácí lékárna na zahradě

Domácí lékárna na zahradě

Domácí lékárna na zahradě - je to trendy a zdravé, vypěstujte si vlastní bylinky pro spotřebu, zdraví a pestrou stravu

Domácí lékárna na zahradě 

Bylinky - vonné, okrasné rostlinky, léčivky a kuchyňské koření. Většinu bylinek znáte - vyzkoušeli jste si je však pěstovat ? Bylinky patří k nejoblíbenějším pěstovaným rostlinám. Jsou také přirozeným partnerem při pěstování trvalek či zeleniny, pomáhají odpuzovat škůdce a umí oživit záhon zajímavým květenstvím, barevností a vůní

  • Řepík lékařský - zklidňuje krevní oběh a pomáhá při hojení odřenin.
  • Kostival lékařský - přikládáme na obtížně se hojící jizvy a při krevních výronech.
  • Kuklík lékařský - zábaly z něj tlumí následky slunečního úpalu a lehčík popálenin.
  • Aloe - gelem z listů potíráme odřenou kůži, jizvy od popálen, či spálenou kůži po opalování.
  • Jitrocel kopinatý - rozetřete a potřete místo po podnutí hmyzem
  • Citronová tráva - citronela - olej z této trávy přidávejte do vonných polštářků proti komárům. Kapky odpuzují hmyz cca. na jednu hodinu v okruhu jednoho metru. Můžete dávat i ke kojencům do postýlky.

Popáleniny pomáhá hojit levandulový olej, je vhodný také na zábaly při podvrknutí smíchaný se studenou vodou. Odřeniny a řezné rány hojí spolehlivě měsíčkový krém. Domácí repelenty do kabelky si vyrobíte z dvaceti kapek meduňkového oleje smíchaný se stejným množstvím vody. Po bodnutí hmyzem potírejte místo lihem smícháným s bílými květy řebříčku. Nechte louhovat na slunci. Na ranku po bodnutí hmyzem můžete přiložit také cibuli. Osvědčili se také octové obklady. 

Na podporu trávení je vhodné pěstovat a užívat např. v čaji fenykl, anýz, kmín a hřebíček. Močopudně působí jalovec, celer a petržel. Pro uklidnění pijte čaj s meduňky, kozlíku a dobromysle. Proti parazitům působí česnek, pelyněk a řimbaba. Desinfekčně mateřídouška,máta, myrta a heřmánek. Bylinky obsahující třísloviny pomáhají při průjmech, otravách a drobných poranění . Mají svíravou chuť a schopnost srážet bílkoviny. Nachází se v borůvkách, ostružiníku a řepíku. 

U každé bylinky využíváme jinou část nať, list, květ, plod, semeno, kořen

Sběr bylinek

Především musíme rostlinu dobře identifikovat a poznat. Nesbíráme suché, uhnilé nebo napadené listy chorobami či hmyzem. Sbíráme pouze zdravé části. Dbáme na to, abychom nesmíchali více druhů dohromady. Nasbírané bylinky nijak nemačkáme, sušíme je volně ihned po nasbírání. Rostlinu sbíráme/očesáváme tak, abychom ji nepoškodili nenávratně a nezahubili ji.

Pokud nemáme příliš prostoru na vysázení bylinek, můžeme využít květináče - amfory, které se využívají např. k pěstování jahod. Mějte však na paměti, že tyto hliněné květináče dobře propouští vodu a vysychají, proto je zalévejte pravidelně. 

Autor: Hana Michalíková