Rostliny k sušení a tvorba suchých vazeb

Rostliny k sušení a tvorba suchých vazeb

Rostliny k sušení a tvorba suchých vazeb - již teď myslete na podzimní výzdobu a využití rostlin k sušení s krásnými květy i na letním záhonu. Slaměnky si zamiluje každý.

Rostliny k sušení a tvorba suchých vazeb

Pro zručné zahrádkářky najdeme letničky, které mají estetické využití také v usušeném stavu. Přemýšlíte, co vysadit na záhon, aby krásně kvetl a ještě byl z rostlin další užitek a potěcha pro oko po zbytek roku? Skladbu rostlin, kterou si vyberete protkejte letničkami vhodnými k sušení.

Slaměnky a jiné rostliny k sušení

  • Slaměnka je nejčastěji pěstovaná rostlina k sušení. Původem pochází z Austrálie, odkud se rozšířila do celého světa. V našich podmínkách ji pěstujeme jako letničku, je citlivá na mráz a nízké teploty. Slaměnky vyséváme od poloviny dubna na určené stanoviště. Rostliny nakvétají později. Pokud potřebujete květy rychleji, předpěstujeme si je ve skleníku či pařeništi.  Při pokojové teplotě klíčí osivo 10 dnů, pak vypěstované sazeničky přepichujeme na vybrané stanoviště na záhonu. Slaměnky začínají kvést 6 týdnů po výsadbě. Květenství slaměnek a její sklizeň k sušení proveďte za plného květu. Zralé slaměnky rády přerůstají a přerůstá také jejich květenství. 
  • Limonka chobotnatá - je letnička vhodná k sušení a krásně doplní slaměnky v suché vazbě. Dorůstá do výšky 50-60 cm, kvete žlutě, modře, červeně, bíle. Barevná škála je vysoká, uplatní se i ve smutečních, či slavnostních vazbách. Je to krátkodobá letnička, kterou můžete vysévat již v únoru. Nesnáší vysoká horka. Zálivka pravidelná. Pokud nejde do květu, nechte cca. 14 dní bez vláhy, pak zalejte, nádherně nakvetou. 
  • Smilek - smilek v červené barvě a smilek v růžové barvě - je velmi podobný slaměnce. Patři k jihoafrickým vytrvalým rostlinám. K pěstování stejně jako slaměnka potřebuje slunné místo, chráněné před větrem a dobře propustnou půdu. 
  • Laskavec- jeho původ je v subtropickém pásmu Ameriky. K dobrému růstu potřebuje teplou, vápenitou, dobře výživnou půdu na slunném stanovišti. Semínka vysazené v květnu vzejdou do dvou týdnů. Na 1m2 záhonu vysaďte max. 6-10 semínek. Vzhledem k robustnějšímu vzrůstu můžete rostlině pomoci podporou. Dlouho byl Laskavec považován za plevel. Své uplatnění našel právě v suchých vazbách. Je zajímavý a dekorativní. Sbírá se dřívě než květy vejdou do semen. Suší se bez listů v prozdušněné místnosti. Nesušíme na přímém slunci. 
  • Černucha - pochází ze Středomoří, kde je považována za plevel i koření. Ozdobné na černuše nejsou květy, ale plody, které jsou různobarevné měchýřky. Černuchu je dobré vysévat již na podzim. Klíčí déle. Po odkvětu se vytrhávají celé rostliny i s kořeny a suší se dříve, než tobolky zcela zaschnou. 
  • Nevadlec - lépe prospívá, pokud si ho předpěstujete, ale semínka samozřejmě můžete vysít přímo na záhon. Vysazuje se v květnu do prohřáté půdy. Nevadlec byl známý již ve staré Indii. Nevadlec obsahuje hodně vody, nejlépe ho vysušíte v horkovzdušné sušičce. 
  • Stračka -  Vyhovuje jí dlouhé a suché léto. Pochází totiž z Asijských stepí. Je proto vhodnější ji nechat zaklíčit již na podzim. Pokud výsev provedete až na jaře, začněte s výsevem brzy, aby jste se dočkali květů. Od června pak můžete sklízet. Květypotíráme glycerinem, aby se nerozpadali při sušení. 
  • Ostálka - vznikla křížením již cca. před 150 lety. Vysévejte v březnu do skleníku. Sazečky přepichujte v květnu na slunná stanoviště s dobře propustnou půdou. Suší se v tmavé místnosti zbavené listů. 

Okrasné trávy k sušení

  • Trávy jsou ozdobou a potřebným doplňkem každého záhonu. Mají krásné zelené, či stříbřité listy. Lesklé. Využití najde do každé kytice i čerstvě řezané. Při výsadbě trav dbejte na dobře zkypřený záhon min. do hloubky 30 cm. Do půdy zapracujte silnou vrstvu kompostu. Do zadní části záhonu vysévejte vysoké trávy. Trávy vyššího vzrůstumůžete mít také jako solitér na kraji záhonu, u cestičky.
  • Kostřava modrá (lat. Festuca gautieri) - je trsnatá tráva s tuhými listy. Stálezelená, dorůstá do výšky 10 cm. Kvete od června do července. Po uvadnutí květů můžete trávu zcela zastříhnout.
  • Zaječí ocásek (lat. Lagurus ovatus) - neboli sametovka. Dorůstá do výšky 4-50 cm. Je původem ze Středomoří. Má bílé, nadýchané klasy.
  • Briza maxima- třeslice -  dorůstá do výšky 5-100 cm. Je také původem ze Středomoří. Pěstuje se v okrasné verzi. Zplaňuje velmi zřídka.
  • Lesknice (lat. Phalaris arundinacea)- má bujný růst a bíle pruhované listy. Dorůstá do výšky 90 cm.
  • Pampová tráva (lat. Cortaderia selloana rosea) - má krásné šedozelené listy s ostrým okrajem a dekorativní stříbřité klasy. Dorůstá do výšky 250 cm.

Do suchých vazeb můžeme přidat také kukuřici jahodovou, či další ozdobné kukuřice.

Zajímavou dekorací pro podzimní čas jsou samozřejmě také okrasné dýně různých tvarů. Které si můžete předpěstovat již nyní v rašelinových tabletách.

Můžete také využít již namíchanou směs letniček k sušení.

Pokud máte rádi ruční práce a zpracováváte dále vypěstované rostliny, určitě využijete také sušené rostliny a ostatní pomůcky na vazbu kytic, věnců a aranžmá, které zbodí naše obydlí, či stůl v zaměstnání po celý rok. Také můžete tvořit dekorace lepených obrázků ze slaměnek. Ručně vyrobené aranžmá oživí vaši kuchyně, chalupu či pergolu. Do tvorby můžete zapojit také děti. Použijte lehce tvarovatelný drát, či držák na květiny z naší nabídky. Slaměnky, dýně i kukuřice poslouží také jako krásný dárek přátelům, kteří se za vámi přijdou potěšit na vaši zahradu.

Autor: Hana Michalíková