První jarní výsevy na záhon: Která zelenina je nejotužilejší?

První jarní výsevy na záhon: Která zelenina je nejotužilejší?

Už se nemůžeš dočkat, až se zahrádka probudí a ty zase spokojeně zaboříš ruce do hlíny? Neboj, už se to blíží! Dny se prodlužují, denní teploty rostou. Jaro je zkrátka za dveřmi. Jakou zeleninu můžeš vysévat na záhonky jako první a kdy je ten správný čas?

Mezi nejoblíbenější zeleninové otužilce patří špenát, ředkvičky, mrkev, hrách a salát. Vysévat na záhon je můžeš za příznivého počasí již od začátku března. Když se denní teploty ustálí okolo 15 °C, nastal čas pustit se do díla. Pokud ještě v průběhu března panuje zima, raději chvíli počkej. Že ještě nemáš nakoupená semínka? U Pěstíka to rychle napravíš! Nabídku semínek najdeš zde.

Špenát: Otužilá rostlina krátkého dne

Špenátu vyhovuje pěstování brzy z jara (březen, duben, jinak potom zase až na podzim). Za dlouhých letních dnů by ztratil svoji chutnost a rychle vybíhal do květu. Semínka vysévej nejlépe do řádků vzdálených od sebe asi 20 cm do hloubky 4 cm.

Salát: Kolísání teplot mu nevadí

Saláty vysévej na slunná a teplá místa. Zajistit jim musíš dostatečnou zálivku, vyhýbej se však přemokření. Nejsou náročné na výživu. Semínka klíčí rychle, ale ke svojí aktivaci potřebují světlo, proto je vysévej na povrch záhonu a zeminou zasyp jen velmi slabě. Nezapomeň povrch utužit. Pokud saláty vyrostou příliš blízko u sebe, můžeš mladé sazenice dodatečně rozesadit do sponu dle údajů na sáčku se semínky.

Mrkev: Připrav se na delší klíčení

Při pěstování mrkve nezapomínej opravdu dobře prokypřit půdu, ve slehlé zemině se kořen mrkve bude špatně vyvíjet a dočkáš se různých „veselých“ tvarů. Mrkev také nemá ráda půdu čerstvě vyhnojenou chlévským hnojem. Vysévej ji do řádků podle instrukcí na sáčku se semínky. Pokud použiješ výsevné pásky, nebudeš se později muset trápit s jednocením vzešlých rostlinek. U Pěstíka si můžeš vybrat i balíčky kombinovaných výsevných pásků, v jednom sáčku tak pořídíš třeba semínka mrkve, ředkvičky i salátu.

Hrách: Časný výsev omezí škůdce

Dřeňový i cukrový hrášek jsou osvědčené stálice snad každé zahrady. Je to také ideální zelenina pro začínající zahradníky. Pro urychlení klíčení namoč semínka den před výsevem do vody, kterou několikrát vyměň. Většina odrůd hrachu vyžaduje při pěstování oporu.

Ředkvičky: Základem je stabilní vlhkost

Ředkvičky se často řadí mezi plodiny nenáročné, jejich pěstování na venkovním záhonu ale úplně snadné být nemusí. Během celé vegetační doby jim dopřej rovnoměrnou zálivku, ale vyhýbej se přemokření. Potrpí si na prokypřenou půdu a před výsevem nezapomeň přidat trochu kompostu.

Perfektně připravený záhonek je základem úspěšného výsevu

Pamatuj, plevel je v růstu vždycky rychlejší než čerstvě vysetá zelenina. Prokypřená půda zbavená kořenů plevelů s rozhrabanými hroudami zeminy a obohacená kompostem, tak vypadá ideální záhonek, ve kterém se rostlinkám bude dařit. Na to je třeba myslet předem. Pokud jsi svědomitý zahradník/ce, máš záhonky připravené již od podzimu. Jestli jsi přípravu zanedbal/a, můžeš to ještě dohnat. Pokud ti bude chybět nějaké nářadí, u Pěstíka si vybereš.

Dokud je však půda zmrzlá nebo příliš rozbahněná, není dobré s ní hýbat. Počkej na správnou chvíli, kdy půda získá vhodnou konzistenci, což bývá tehdy, když povrch porytých záhonů začne na jarním sluníčku postupně osychat. To se pak hlína nebude lepit na nářadí či holínky a práce s ní bude jedna radost. Na jaře ani nebudeš mít tolik práce s následným zaléváním, půda většinou ještě obsahuje dostatek vláhy a rostlinky tak budou potřebovat jen občasnou zálivku.

Chvála netkané textilii

Ačkoli jsou některé druhy zeleniny velmi otužilé, kolísavé jarní počasí, které občas sklouzne k nečekanému návratu silnějších mrazů, může mladé rostlinky přece jenom poškodit. V této situaci můžeš sáhnout po bílé netkané textilii, kterou překryješ záhonky. Textile slouží do určité míry jako náhrada pařeniště. Zároveň ti za slunečných dnů pomůže s udržováním přiměřené půdní vlhkosti.