Aromaterapie bylinkami

Aromaterapie bylinkami

Aromaterapie bylinkami - bylinky jsou ceněné nejen v pokrmech. Aromaterapie bylinkami úspěšně podpoří vaše zdraví a dostane vaši psychiku do pohody

Aromaterapie bylinkami

Aromaterapie je alternativní medicínou, při které se využívají esenciální oleje získané z bylin smíchané se slunečnicovým, mandlovým, olivovým či sezamovým olejem. Tyto esence se používají k povzbuzení mysli, masážím, za účelem změny nálady, myšlení, procesu poznávání nebo zdraví. Aromaterapie znamená doslova léčba vůní. Oleje se míchají těsně před masáží. Buďto povzbuzující - jang, nebo uklidňující - jin. Mezi nejrozšířenější éterické oleje patří: citrónová tráva, levandule, cedrové dřevo, zázvor, santalové dřevo, borovice, jasmín, růže, či granátové jablko.

Používání vonných koupelí je známo již od pradávna. Esenciální oleje se z rostlin lisují za studena, nebo parní destilací. I když se jim říká oleje, nejsou mastné.

Aromaterapie

  • Aromatická masáž - aromaterapeutická masáž, zahrnuje masáž celého těla, vč. vlasové části hlavy. Vynechávají se pouze intimní části těla.
  • Aromatická inhalace - inhalace aromatických olejů navozuje stav těla, buďto zvyšuje nebo snižuje krevní tlak. Navozuje pocit chladu, tepla, nebo povzbuzení. Je využívána v léčbě psychických nebo psychosomatických onemocnění.
  • Aromatická koupel - se liší od klasické koupele přidáním éterických olejů nebo aroma směsí. Koupel je příjemně relaxační a uklidňující.

Bylinky pro zdraví a krásu

Šalvěj - bylinku pěstujeme na teplém a slunném místě. Bylinku pěstujeme po celý rok. Ke sklizni je vhodná v červnu. Šalvěj má výrazně hořkou chuť. Sušíme a zamrazujeme. Používáme na domácí bylinkový čaj, kloktání při bolestech zubů, a také při bolestivé menstruaci. Používáme na aromatické koupele nohou, které mají desinfekční účinky.

Meduňka- podporuje pocení a snižuje horečku. Z lístků si připravujeme zdravý čaj. Povzbuzuje srdeční činnost. Pomáhá při poruchách spánku - vhodná je aromatická koupel nebo také do vonných polštářků. 

Máta - je ideálním partnerem při dietě, potlačuje chuť k jídlu a povzbuzuje mozek k činnosti. Navozuje pocit radosti. Přidáním lístků do koupele uklidňuje pocuchané nervy. Při inhalacích pomáhá při nachlazení a uvolnění dutin.  Máte je nejvhodnější čerstvá. Lísty však můžeme sušit i zamrazit. 

Bazalka - jednu lžíci bazalky smícháme s 1/4 litrem převařené vody a vlijeme do vany, takto obohacená koupel mírní bolesti svalů i svalovou ochablost.

Levandule - při nachlazení pomáhá její aoma  zbavit vzduch v místnosti virů a baktérií. Pravidelné větrání a provonění pokoje příjemně uklidňuje nemocné. Aromaterapii levandulí můžete použít i při onemocnění dětí. 

Eukalyptus - je výborný čistič vzduchu od virů a baktérií. Je možné mít v každém pokoji květináč s touto rostlinou. 

Rozmarýn - je středomořská bylina. Její lísty otrháváme od dubna do října. Snítky přidáváme k masu. V aromaterapii je osvěžující přísadou do aromatických koupelí. Při nízkém tlaku snítku rozmarýnu louhujeme týden v přírodním vínu a popíjíme. 

Majoránka- inhalujeme při astma, nachlazení a ucpaných dutinách. Pijeme při kolikách. Není vhodná pro těhotné ženy. Má protizánětlivé účinky.

Petrželka - lístky sbíráme od června. Petrželku nesušíme, ale zamrazujeme. Petrželka udržuje zdravé ledviny. Přidáváme ji do salátů a polévek. 

Tymián - mladou nať sklízíme od května do června. Sušíme i zamrazujeme. Tymián má štiplavou vůni, proto ho podáváme v malém množství. Můžeme ho použít při výrobě vonných a dekorativních  potpourri. Při nachlazení ho přidáváme do pokrmů na čerstvé ryby a maso. Mírní křečovitý kašel, uvolňuje hleny. Desinfikuje ústní dutinu a dýchací cesty. Hubí střevní parazity a houbové plísně. Kloktáme při aftech v ústní dutině. Výluh ke kloktání připravujeme z jedné lžičky tymiánu přelitého 1/2 litrem vody. 

Vhodných bylinek je opravdu mnoho, pro ty, kdo i rádi ochutnávají, nejen očichávají je zde také Řeřicha - která povzbuzuje mysl. S chutí si ji dáme na chléb s máslem. Saturejka zabraňuje nadýmání - přidáváme do pokrmů s luštěninami. Brutnák v salátu zlepšuje dobrou náladu.

Osvěžení vzduchu vonnými esencemi - přidávejte pár kapek do vody na mytí podlah, do žehličky, na filtr ve vysavači. Můžete nechat bylinky odpařovat v aromalampě, či odpařovači na otopném tělese.

Bylinkové šampony, či masky na vlasy - bylinkový šampon si můžeme vyrobit také doma. Smícháme 2 lžíce olivového leje nebo nastrouhané marseilské mýdlo, přelijeme 150 ml převařené vody, necháme odstát do druhého dne, pak přidáváme bylinku dle typu vlasů. Poté scedíme a můžeme používat. Vhodný je např. heřmánek, který zklidňuje pokožku a zvyšuje lesk vlasů. Domácí kondicionér pro lesk vlasů vyrobíme z 2l převařené vody a citronové trávy. 

Esenciální oleje - nepoužívejte při masáži přímo na pokožku, vždy je řeďte s běžně dostupným olejem. Vhodný je např. také kokosový olej. Olivový olej používejte extra virgin za studena lisovaný z kvalitních oliv. Pokud si chcete vyrobit kvalitní esenciální olej, rozmíchejte 2 kilogramy byliny (např. levandule) v litru kvalitního oleje a nechejte 2 dny odstát. Pak je třeba dokonale oddělit bylinku od oleje. Protlačit přes plátno, např. nebo odstředit.

Bylinková koupel - by měla být o teplotě 27-35°C. Přizpůsobte teplotu svému zdravotnímu stavu. Např. při vysokém tlaku dejte vodu vlažnější. Do koupele přidejte čerstvé nebo sušené bylinky. Růžové lístky. Citronovou trávu. Pro koupel nohou smíchejte vodu i např. s vepřovým sádlem. Pokožka nohou pak bude vláčnější. K bylinkám již nepřidávejte koupelové soli, pěny a jiné průmyslově vyráběné doplňky. 

Bylinková inhalace - do misky nalejte převařenou vodu, kterou nechejte cca. 5 minut odstát. Pridávejte bylinky např. mátu (5-6 lístků) a inhalujte po dobu max. 10-ti minut.

Pro kojící maminky - čaj na podporu tvorby mléka - stejný díl anýzu vonného, fenyklu obecného, černuchy, semen kopru, majoránky a meduňky. Další bylinky, které podporují tvorbu mléka jsou např. bazalka, semena mrkve obecné a koriandr.

Pro klidné spaní - radost z vlastnoručně vypěstovaných aromatických bylinek umocní také pocit toho, že můžete voňavý polštářek plný např. sušené levandule darovat svým přátelům. Můžete ušít dárečky v podobě vonných sašetek do skříně s prádlem či do auta. Vůně tak budou ekologické, auto příjemně provoní a bude vhodná i pro dětské nosánky.

Aromaterapii a příjemnou atmosféru zastoupí také vonné svíčky či aroma lampy. V dnešní uspěchané době je stále těžší najít si čas pro sebe a kulturu těla. Úžasná je vůně tea tree, která navozuje pocit uklidnění, působí proti nachlazení a zvyšuje imunitu. Vonné svíčky si můžete zapálit také při koupeli a navodit tak příjemnou atmosféru v koupelně.

Provoňte si byt bylinkami. Krásné dekorativní zátiší s bylinkou (např. máta v pěkném červeném energii navozujícím přebalu) a vonnou svíčkou navodí příjemnou a uklidňující atmosféru po dlouhém dni.

Autor: Hana Michalíková,