Proč mít pařeniště? Prodlouží zahradní sezónu!

Proč mít pařeniště? Prodlouží zahradní sezónu!

Opravdové pařeniště vyhřívané hnojem bylo dříve nepostradatelnou součástí zeleninových zahrádek. Na nově založených zahradách jej dnes příliš často neuvidíš. Spíše se používají jednodušší pomůcky a přenosné kryty, které částečně zastanou jeho funkci. Komu se vybudování pařeniště vyplatí, k čemu se používá a jak postupovat?

Pařeniště pomáhá udržet rostliny v teple od konce zimy až do pozdního podzimu. Některé z nich mohou v pařeništi dokonce přečkat celou zimu. Prodloužení pěstební sezóny však není ani zdaleka jediná výhoda, kterou pařeniště tvojí zahrádce přinese. V pařeništi můžeš rychlit zeleninu, vypěstovat kvalitní sazenice pro pozdější venkovní výsadbu nebo v něm přímo nechat růst teplomilné druhy zeleniny i během léta. Pařeniště může fungovat jako zjednodušená a levnější verze skleníku. V zimě lze do pařeniště zakládat některé druhy sklizené zeleniny pro postupnou konzumaci v průběhu chladných měsíců.

Pro nadšené a aktivní zahradníky je pařeniště jasná volba

Pokud si musíš na zahrádce všechno vyzkoušet, pěstuješ si vlastní sazenice a chceš sklízet zeleninu co možná nejdéle, pusť se hned do budování. Kdo má zároveň možnost si snadno sehnat hromadu hnoje, bude to mít o mnoho jednodušší. Jestliže si naopak sazeničky raději koupíš v zahradnictví a na podzim po rytí záhonků tě zaplaví radost, že máš zase na půl roku pokoj, potom pařeniště asi nevyužiješ.

Jak vybudovat pařeniště?

Jak vypadá pařeniště asi víš. Pařeništní rám tvoří jakousi ohrádku, která je shora překrytá skleněným nebo foliovým krytem. Rám je na severní straně cca o 10 cm vyšší než na jižní, sklon je důležitý kvůli odtoku srážek i dopadu světla. Ideální směřování pařeniště je od západu k východu. Pokud budeš pařeniště budovat svépomocí, spodní rám vyrobíš nejlépe ze dřeva (nezapomeň na vhodné ošetření proti vlhkosti), ale může být i z jiných materiálů. Hotové rámy můžeš také koupit. Skleněný kryt vyrobíš i ze starého okna, nebo na dřevěný rám vhodných rozměrů připevni průhlednou zahradnickou folii. Pařeniště ve formě miniskleníků se vyrábí také z průsvitného polykarbonátu.

Pařeniště je poměrně jednoduché zařízení, při jeho založení je však třeba dodržet správný postup, aby fungovalo co nejlépe. Na začátku je třeba vyhloubit jámu hlubokou asi 30 cm rozměry odpovídající budoucímu pařeništi. Do stejné hloubky bude zapuštěn i spodní rám pařeniště. Na dno patří nejprve vrstva listí, následuje ideálně koňský slamnatý hnůj (případně králičí, ovčí, který předem nechej pár dní ležet na hromadě, aby se začal zahřívat), nahoru opět listí, navrstvená hmota už by měla v tuto chvíli přibližně kopírovat okolí terén, vše průběžně ušlapávej. Teď ještě asi 20 cm prosáté humózní půdy či kompostu a je hotovo. Péče o rostliny v pařeništi vyžaduje určité zkušenosti. Pomocí větracího kolíku musíš regulovat výměnu vzduchu, občas rostlinky přistínit, pařeniště v chladných dnech přikrývat rohoží apod. Popovídej si se zkušenějším sousedem nebo můžeš napsat či zavolat Pěstíkovi, který rád zodpoví každý tvůj dotaz.

Jednodušší pomůcky místo klasického pařeniště

Jarní výsevy ti před mrazy do určité míry pomůže ochránit bílá netkaná textilie, kterou záhony překryješ. Pomocí kolíků a rámů můžeš z textilie vytvořit i přenosný ochranný kryt. Ke stejnému účelu využiješ také foliové kryty a tunely.

Pařeniště na okenním parapetu

Některé výhody pařeniště můžeš vyzkoušet i doma na okenním parapetu. Minipařeniště, využiješ při předpěstování sazeniček. Rostlinkám tak zajistíš optimální vlhkost a stabilní teplotu vzduchu. Jaký si vybrat? Prohlédni si Pěstíkovu nabídku. Od užších delších pařenišťátek vhodných pro úzké parapety až po bezmála třicetimístná minipařeniště s rašelinovými pěstebními tabletami. Některé typy jsou navíc vybaveny praktickými ventilačními otvory s regulací.