Pokojová prvosenka - primula

Pokojová prvosenka - primula

Pokojová prvosenka - primula - posel jara, bez kterého si nedovedeme parapet ani záhon představit

Pokojová prvosenka - Primula

Primula je rod čítající na 600 rozmanitých druhů. Naše zahrádky tyto druhy obohatili už před mnoha lety. Většina primulí je zahradnicky vyšlechtěna.  Výběr je tedy z mnoha barev a barevných kombinací, tvarů a velikostí květů i listů. Barevné kombinace čítají na několik desítek druhů. Můžete si vybrat z odrůd s bílými, růžovými, načervenalými i sytě červenými, modrými, žlutými, či oranžovými květy. U pokojových primulí je hlavní výhodou velmi časná doba kvetení a velké množství květů. V přírodě primula kvete od června do července. Vyšlechtěné druhy kvetou již časně z jara a můžeme je pěstovat po celý rok. Je velmi odolná a původ primuly sahá do starověké Číny. 

Pěstování primule

V době kvetení vyhovuje primule chladnější stanoviště s teplotou 12-15°C. Toto stanoviště by mělo být dobře chráněné před přímými slunečními paprsky. Při vystavení silnějšímu slunečnímu záření primule žloutnou listy.  Primule vyhovuje dostatek čerstvého vzduchu, Stejně dobře jako v chladných místnostech nebo při pěstování na parapetu mezi okenními křídly, primule vyhovuje pěstování na balkóně, nebo na zahrádce, kde ji můžete vysadit do misek např. dohromady a Asparagusem.  Primula však není mrazuodolná, zazimujte ji včas. Rostlinu přezimujeme při nižších teplotách a v tomto období omezíme zálivku.

Nejjednodušší množení  primuly je ze semínek. Semínka vyséváme koncem léta do skleníku, kde je teplota kolem 15°C. Po té mladé rostlinky nechejte přezimovat v chladnější místnosti kolem 5°C.  Pokud rostlinky přeneseme na teplejší místo, začínají kvést. Pokud rostlinku vysejeme v jiných měsících, můžeme si tak upravit datum květenství. Pokud nemáte skleník, je možné vysévat rostliny do substrátu vhodného pro klíčení a po té mladé rostliny přesazujeme dle potřeby do menších květináčů. 

Pokojovou primulku přesazujeme v předjaří, ale lze ji přesadit i kdykoliv během roku do směsi pařeništní hlíny, drnovky nebo těžšího kompostu, rašeliny a písku v poměru 2:2:0,5:0,5. Dodržujte pH substrátu 6,0. K substrátu je vhodné přidat pomalu rozkládající se organická hnojiva - rohové piliny, či kostní moučku.

Primulky se jako pokojové květiny uplatňují hlavně jako pěkně kvetoucí a příjemně vonící jarní rostlinka, která nechybí na žádném jarním a velikonočním stole.  Aby nám křehký půvab této rostliny vydržel korigujeme také zálivku podle teploty, v níž se rostlina nachází. V příliš teplé a suché místnosti rychle odkvétá a vadne. Pokud ji přelijeme, dojde také k uvadnutí.  Substrát by měl být přirozeně vlhký, na škodu je přelévání i vysychání.  Nezalévám nikdy do srdíček rostlin, mohlo by dojít k jejich zahnívání. K zalévání doporučujeme používat dešťovou a odstátou vodu.

Tip - květináče s primulkami postavte na misky naplněné keramzitem, které rostlinám zaručí konstantní vlhkost. Z rostliny odstraňujeme odkvetlé květy i stonky, na nichž byli vícečetná květenství.

Patrně nejznámější primula je primula nálevkovitá (lat. Primula obonica), která má nápadně zbarvené květy nálevkovitého tvaru s vykrajovanými barevnými okraji a žlutým středem. Květy jsou uspořádány v hloučku na stonku (květ vytváří okolík), listy mají kornoutovitý tvar.  Tato primula kvete prakticky po celý rok. 

Primule je dlouholetá rostlina, která nás potěší barevnými květy jara. Výška primulí se pohybuje od 5-ti do 10-ti centimetrů. 

Primuli někdy můžou napadnout škůdci. Pokud se jí na listech vyskytnou šedé skvrny, jedná se o plíseň šedou, která je virového původu. Dalšími škůdci jsou svilušky, molice a mšice. Primule je rostlina s chlupatými listy a nesnese postřik. Likvidujeme je tak, že do půdy zatlačíme insekticidy v tyčinkách.

Listy primule obsahují alergeny, které nemusí vyhovovat každému. Listy primuly jsou pokryty chloupky, které mohou způsobovat vyrážku.