Téma dne - rozkvetlá okna

Téma dne - rozkvetlá okna

Téma dne - rozkvetlá okna - jistě již přemýšlíte, čím osázet truhlíky na oknech a nádoby na balkónech, aby kvetly co nejdříve a co nejdéle. Aby byly samý květ, a údržba aby nestále mnoho času.

Téma dne - rozkvetlá okna

Rozkvetlá okna na míru by si snad přála každá šikovná pěstitelka. S naším návodem si lehce vyberete a osázíte truhlík. Pokud máte např. 60 cm dlouhé truhlíky, počítejte se třemi ks hlavní rostliny v truhlíku. Pokud se chystáte na pelargónie vyhovuje jim více sušší substrát než pravidelná zálivka. Pokud zvažujete nákup samozavlažovacích truhlíků, budete muset některé rostlinky na tyto truhlíky postupně naučit. Pelargóniím nechat i samozavlažovací truhlík vyschnout a pak teprv dolévat vodu. Naopak pokud jste si oblíbili petúnie, budou v samozavlažovacích truhlících, a tudíž více než pravidelné zálivce spokojené. Můžete letos také vyzkoušet méně známé druhy. Vybírejte pečlivě, dle stanoviště a barevnosti květů rostlin, které vám budou dělat radost od jara do podzimu.

Jak na to

Připravíme si truhlíky, které důkladně umyjeme a vysušíme. Nebojte se je opravdu vydrhnout kartáčem, a zbavit je tak všech možných zárodků plísní, atd. Pokud máte dřevěné truhlíky, určitě je naimpregnujte nátěrem luxolu, nebo opatřete novým nátěrem barvou na dřevo. Pokud máte nové keramické nádoby a květináče, je vhodné je před výsevem namočit na cca. 30 minut do vody. 

Základem je zakoupit si, nebo si namíchat vhodný substrát. Substrát se skládá ze čtyř složek a to z rašeliny, křemičitého písku, ornice s velkám obsahem živin (do které byl zapracován kompost, nebo chlévská mrva). Rašelinu můžeme nahradit dobře zkompostovanou uleželou kůrou stromů a listovkou. Zeminu namícháme v poměru dle požadavků jednotlivých druhů květin. Begóniím a vřesovitým rostlinám namícháme lehkou rašelinovou zeminu. Suchomilným rostlinám namícháme lehkou propustnou zem s převahou písku a bez rašeliny.Běžné letničky vyséváme do běžné dobré pařeništní zeminy, s přídavkem malého množství rašeliny. Můžeme přimíchat vhodné hnojivo např. cererit. Záleží na koncentraci hnojiva, které použijete. Vždy si přečtěte návod. Obecně platí na 1l zeminy, 0,5-5 gramů hnojiva.

Na dno truhlíku si nachystáme drenážní vrstvu z oblázků, drtě, nebo hrubého písku. Na tuto drenáž dáme slabou vrstvičku rašeliny. Na ni pak namíchaný substrát dle typu rostlin, které jsme si vybrali ke zkrášlení našeho okenního parapetu. Truhlík naplníme zeminou až po okraj, a dobře stlačíme. Po zálivce zemina ještě slehne. 

Důležitý je výběr rostlin. Je přirozené, že do truhlíků, na které nesvítí, nedáváme teplomilné druhy květin a naopak - na jižní stranu domu neosadíme begónie. Rostliny do truhlíků vyséváme po 15-tém květnu, kdy již nehrozí jarní mrazíky.  

Zálivku provádíme podle nároků rostlin. Důležité je nenechat vyschnout substrát. V horkých a suchých dnech zaléváme vydatně. Na jaře a na podzim umírněně. Doporučujeme zálivku provádět odstátou vodou. 

Tip: Zálivku můžete provádět také převařenou odstátou vodou. Do této vody můžete dát klidně vylouhovat sáček černého čaje, který vám zbyde od snídaně.

Hnojení - v malém prostoru truhlíku rostliny velmi brzo vyčerpají živiny. Kořeny prorostou celý prostor truhlíku. Je proto dobré jim dodávat živiny plynule, a to průmyslovými hnojivy. Pomůžete tak rostlinám i k bohatšímu a déle trvajícímu období květu. Určitě nedoporučujeme používat hnojiva s obsahem dusíku, ty pomáhají rostlinám do bohatého listu, nikoliv květu. Na jaře a na podzim hnojíme jednou za tři týdny. V období květu dodáváme hnojivo plynule s pravidelnou zálivkou.

Pokud máte truhlíky ve vyšších patrech (ve vyšších výškách), mohou být rostliny poškozování prudkými větry. Vybírejte proto raději odolnější a nízké druhy. Doporučujeme - lobelku, netřesk, rozchodník, šruchu a nestařec. 

Pokud máte slabost pro pnoucí a převiské rostliny, osázejte si truhlíky hrachorem vonným, fazolem šarlatovým, lichořeřišnicí, a dalšími, jako jsou např. okrasné druhy svlačců, povijnic, a další. Tyto rostliny nám vytvářejí přirozený stín nad tím, kam je vysejeme. 

Nejčastěji vysévané rostliny do truhlíků jsou - begónie, pelargónie, fuchsie, aksamitníkyvřesy a petůnie. Možná z méně známých je to břečťan (na severní stranu a do stínu), gazánie (na jižní stranu). Na slunce je vhodný kosmatec, nevadlec, netýkavka, rezeda a maceška. Pro větší letní nádoby je vhodný cypříšek. 

Nyní vám představíme méně známou, ale velmi zajímavou letničku, vhodnou do kvetoucích truhlíků:

Gazánie - původ této rostliny je v Africe. U nás se pěstuje jako letnička. Patří do čeledi hvězdnicovitých. Nejčastější barva je žlutá. Existuje ale mnoho druhů hybrydů v různých barevných mutacích. Gazánie kvete od července do srpna. Pokud si ji předpěstujeme, kvete již od června až do září. Gazánii vyséváme od února do dubna při pokojové teplotě 18-20°C. Jakmile rostliny vzejdou, jednotíme je a přesadíme po jedné rostlince. Gazánii vyhovuje slunné stanoviště. Snese i menší mrazíky. V době vegetace rostlinu přiměřeně zaléváme, nepřeléváme. Kořenový bal nenecháme nikdy vyschnout. Pokud chceme rostlinu nechat přezimovat. Uděláme to tak, že ji přemístíme na suché a bezmrazé místo. Na jaře rostliny zkrátíme o polovinu a oschlé části odstraníme úplně. Vysazujeme  v truhlíku 20 cm od sebe. Pokud je v truhlíku budete kombinovat, dobře si rozumí s hledíky, hvězdičkami a listopadkami, které mají rádi stejný substrát a stanoviště. Svými barvami se vesměs hodí ke každé další letničce. Gazánii určitě přihnojujeme, jako každou bohatě kvetoucí rostlinu. Doporučujeme přihnojovat jednou týdně tekutým hnojivem v zálivce. V období květu průběžně odstraňujeme odkvetlé a uschlé květy. Pomůžeme tak rostlině do nových. v deštivých dnech se květy gazánie zavírají.

Autor: Hana Michalíková