MUČENKA - pokojová ozdoba

MUČENKA - pokojová ozdoba

MUČENKA - pokojová ozdoba - pro svou krásu neobvyklých květů je ozdobou našich interiérů. Pokud zvažujete pěstovat exotickou rostlinu, pak je mučenka tou nejlepší volbou.

Mučenka (lat. Passiflora) je pokojovou stálezelenou liánou s exoticky krásnými květy. Patří mezi rostliny, které zdobí naše byty. Pro svou krásu je v našich domácnostech pěstována již dávno. Mučenka je velmi dlouho a bohatě kvetoucí popínavý keřík. Je z rodu nejen vytrvalých, popínavých bylin, ale také i keřů. Její liánovité úponky dorůstají délky až 2 m. Původem je mučenka z Jižní Ameriky. V teplejších krajích se mučenka pěstuje jako okrasná rostlina, v subtropech jako jedlá rostlina. Celý tento rod obsahuje přibližně 520 druhů. Květy mučenky jsou pěti až sedmičetné listy o průměru až 10 cm. Uprostřed květu je hustý věnec modře a bíle tónovaných prašníků. Většina květů mučenek se vyznačuje neobvyklými tvary a barvami. Odrůda Constance Eliott kvete slonově bílými květy, odrůda Kaiserin Eugenie květy fialovými. Odrůda Pasiflora racemosa vytváří hrozny červených poupat. Mezi mučenkami najdeme i druhy, které kvetou květy velmi nenápadnými - např. Passiflora suberosa, která má asi 2 cm velké květy zelené barvy. U mučenky květy vyrůstají z paždí listů a kvetou obvykle jen jeden den. Počet květů mučenky je závislý na tom, jak se rostlině daří. Pokud je pěstována v "ideálních" podmínkách, můžou z paždí listů vyrůst na rostlině dva, tři i čtyři květy. Poupata květů také rostlina tvoří na úponcích, kterými se přidržuje podpory.

Pěstování mučenky

Mučenka je nádherná, kvetoucí, exotická, popínavá, teplomilná rostlina. Pěstovat v bytě můžete několik druhů, ať již pro její sladké plody, nebo pro krásné květy. Po pěstování mučenky vyberte středně lehký substrát určený pro pokojové rostliny. Nachystejte si konstrukci, která bude rostlinu podepírat. Šlahouny mučenky dorůstají do větších i dvoumetrových délek. Je tedy možné např. naaranžovat a motat vyrostlé popínavé liány do kruhu. Jedná se o nejjednodušší a nejstylovější aranžování tvaru mučenky. Mučenka je velmi dekorativní rostlina. Vyhovuje jí slunné stanoviště. Na parapetu ji umístěte na jižní stranu bytu. V letních měsících můžete mučenku také vynést ven na slunce. I na venkovním stanovišti nezapomeňte na oporu, kterou mučence nechystáte, aby se popínavé liány měly čeho přidržovat.

Pro výsev si dále si nachystejte semínka mučenky. Ty je třeba před výsevem namočit na 48 hodin do teplé vody. Semínka mučenky mírně nabobtnají. Takto nabobtnaná semena vyséváme cca. do půl centimetrové hloubky.  Pro výsev použijte substrát k tomu určený, nebo výsevové rašelinové tablety. Nově vysetým semínkám mučenky se nejlépe daří při pokojové teplotě. tzn. kolem 22-26°C. 

Zálivka u mučenky musí být pravidelná, v době bujného růstu zalévejte denně. Není nutné ale substrát v květináči přemokřovat, to by mohlo vést k zahnívání kořenů rostlin. Naopak, pokud rostlinu zapomenete zalít, může uschnout. Mučence svědčí pravidelné rosení.

Důležitým prvkem při pěstování mučenky je také hnojení. Vyberte si vhodné hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny. Přemíra nevhodného hnojiva může způsobit to, že rostlina bude bujně růst a zelenat se, ale květy se neobjeví. 

Jestliže chceme pěstovat mučenku pro sladké plody, doporučujeme opýlení květů. Opýlení provedete tak, že utrhnete prašníky z jednoho květu a potřete jimi blizny ostatních květů. Pro bohatost plodů je vhodnější si pěstovat více samnotných rostlin, nebo více druhů mučenek. Mučenka je jen částečně samosprašná. Jako ovocné druhy mučenky pěstujeme tyto: Passiflora edulis, Passiflora mollissima, Passiflora alata, Passiflora ligularis, Passiflora maliformis, Passiflora quadrangularis. 

Na podzim začínáme chystat mučenky k přezimování. Jsou druhy, které snesou mráz i do -8°C jako např. druh Passiflorata caerulea. Ostatní ale nachystáme ke klidnému vegetačnímu období. V tomto období přezimování je vhodné, aby mučenky zastavili svůj růst. Jakmile začnou na podzim chladnější noci, nachystáme mučenkám místnost k přezimování. Místnost by měla mít 7-15°C. Při nižších teplotách mohou mučenkám opadávat listy.  Jak nachystat samotnou rostlinu k přezimování? Odřežeme veškerý kořenový systém, který prorostl do okolního prostoru mimo základní kořenový bal. Také nadzemní část rostliny zakrátíme, a to na cca. 30 cm. Rostlinu v tomto období klidu zaléváme podle množství denního světla. Určitě nepřeléváme, ale nenecháme kořenový bal úplně vyschnout.

Mladé rostlinky doporučujeme přesazovat do květináče, který bude mít o 2-5 cm větší průměr, než měl květináč původní. Starší rostlinky mají radši stísněnější prostor. Na jaře rostlinu seřízněte na 5-6 oček. Po přesazení rychle obraší. Pokud má rostlina nedostatek živin - poznáte to tak, že jí začínají žloutnout listy. Pak je třeba přihnojit, je možné použít i hnojivo, které máte doma na kvetoucí rostliny, nebo muškáty. 

Mučenka kvete jen na mladých výhonech. Na starých výhonech bez listů květy nenasadí. Pokud již doma máte takovouto mučenku, pomozte jí se začínajícím jarem a přesaďte ji, a dopřejte jí jarní sestřih.

Zajímavosti

Mučenka je nejen okrasnou rostlinou. Používá se také hojně v potravinářství a medicíně. Plody některých druhů mučenky jsou jedlé. Nejznámějším jedlým druhem mučenky je maracuja (lat. Passiflora edulis) nebo granadilla (Passiflora lingualis). Tyto exotické chutné plody jsou ozdobou nejen květináčů, ale také zahrad. V nabídce máme také směs exotických rostlin, pokud byste rádi pěstovali více druhů jedlých exotických rostlin, nejen mučenku. Mezi další známé i méně známé jedlé druhy mučenky patří Passiflora alataPassiflora quadrangularisPassiflora laurifolia a další. Aromatické plody mučenky se zpracovávají do šťáv, džusů nebo marmelád a ovocných jogurtů – často jsou její plody ve směsi s jiným ovocem označovány jako multivitamíny. Mučenky se také používají ve výrobě léků pro svoje mírné analgetické, sedativní a spasmolytické účinky. Dále se používají jako chuťový doplněk, aroma.


Zajímavostí na mučence je i její název, který vznikl z tak, že v netradičním květu mučenky modré Passiflora caerulea lze vidět nástroje biblického umučení Ježíše Krista. Když se podíváte do středu květu, uvidíte tři černé čnělky s bliznami jako hřeby, pět prašníků jako pět ran kristových a okolo věnec barevných vláken jako trnová koruna. Špičaté konce okvětních listů znázorňují kopí, jejich počet je deset jako apoštolů a úponky důtky. Latinský název Passiflora dali mučence jezuité v překladu znamená passio - utrpení a flos - květ

Autor: Hana Michalíková