Zahrádka u řadovky

Zahrádka u řadovky

Zahrádka u řadovky - chcete mít hezkou zahrádku a jste majitelem řadového domku? Poradíme Vám, co si vybrat a jak malou zahrádku udržovat upravenou

Zahrádka u řadovky 

Máte nový řadový domek a přemýšlíte jak upravit předzahrádku a zahradu, která je nevelká? Nebo jste si řadovku zakoupili již zabydlenou a chystáte se zahradu přetvořit k obrazu svému? Nebo se vám prostě změnil styl života a chcete zahrádku změnit a místo záhonů na zeleninu si udělat posezení, cestičky a udržovaný trávník? Pak jste tady správně a můžete si přečíst pár zajímavých tipů a doporučení.

V prvé řadě je tedy nutné promyslet k jakému účelu vám bude zahrada sloužit. Můžete si vzít také papír a tužku a nachystat si skicu zahrady a zakreslit si to, co je pro vás nejdůležitější, v jaké části zahrady by se "to" mělo nacházet, a co bude růst kolem. Také si můžete vypsat, co by se vám na zahradě líbilo, od posezení, přes cestičky po kvetoucí letničky.

Kompozice této úzké, malé zahrady u řadového domku, povětšinou z části zastíněné musí být jednoduchá, čitelná a přijatelná pro uživatele i pozorovatele. Měla by navozovat příjemný, harmonický pocit.

Vypište si tedy co by měla vaše zahrada obsahovat:

  • Jaký zahradní nábytek (velikost, lavečka, stůl a židle, krb, celé zahradní posezení, zahradní altán s přístřeškem, aj.).
  • Zda budete používat zahradní osvětlení, kde bude a jaké. 
  • Máte slabost pro velké kameny, sochy, fontány?
  • Jezírko
  • Cestičky šířka, tvar, lemování (jednodruhové, kombinace dlažby, dřeva, zámkové dlažby, kameny, aj.).
  • Záhon zeleninový, bylinkový
  • Záhon květinový
  • Zahradní stavba (skleník, pařeník)

Co by se vám líbilo z estetického hlediska:

  • Geometrické pravidelné tvary nebo oblé organické ornamenty (cestiček, přístřešků, Jezírka)
  • Barvy
  • Přírodní materiály  - moderní materiály
  • Styl zahrady, typ (japonská, ovocný sad, zámecká, jako u babičky na venkově,...)

A co by jste si rádi vysadili a pěstovali na zahradě:

  • Trávník
  • Solitérní keř, strom
  • Živý plot
  • Pnoucí rostliny na pergolu, fasádu, ...
  • Letničkový záhon plný květů
  • Vyšší rostliny kolem posezení
  • Jehličnany
  • Zeleninový záhon

A co na předzahrádce? Tu si zatím nechejte v rezervě, kdyby se vám něco podstatného z rostlin, které si přejete, nevešlo do zahrady.

Zdá se vám toho hodně nad čím je třeba se zamyslet? Můžeme to nyní eliminovat a doupravit podle polohy zahrady a podle polohy, ve které budou jednotlivé rostliny umístěněné. U řadových domků je část zahrady nejblíže domu víceméně po většinu dne zastíněná. Střed zahrady bude nejvíce vytížený na pohyb a posezení. A konec zahrady bude buďto zelený, pečlivě střižený trávník nebo zeleninové záhony. Také se tam mohou objevit prolézačky pro děti, ohrádka na morče a králíka.

Zkuste si tedy skicu/návrh zahrady rozdělit na třetiny. Ty třetiny si ještě můžete zmenšit, či zvětšit podle toho, kterou část zahrady budete nejvíce využívat. Nezapomeňte si zahradu fyzicky projít a podívat se na ni z každého úhlu a rohu. I třeba z okna - ať víte, co každé ráno toužíte vidět (zda rozkvetlou magnólii, budku pro ptáčky, nebo oleandr, který vám připomene dovolenou v Řecku).

malé zahrady je největším strašákem to, že se koupí zrovna něco, co se vám aktuálně líbí a někam se to umístí. Malá zahrada se tak stane nesourodým a nepromyšlěným odkladištěm různých rostlin a věcí a působí neupravěně a zanedbaně.

Inspirace - je důležitá, hledejte ji všude, na dovolené, ve filmech, v přírodě a také ve svém životním stylu.

Doporučujeme na malou zahradu

Trávník - na malé zahradě vždy pečlivě udržujte, používejte vhodné nářadí a sekačku. Neváhejte investovat do kvalitních kousků. Pokud bude svěží zelený trávník tvořit větší část zahrady, bude se vám zdát její plocha větší. Zahrada bude působit vždy upraveným dojmem, zvlášt, pokud se trávníku budete opravdu věnovat a dovedete ho k dokonalosti (pravidelným stříháním, hnojením, vyhrabáváním a doplňováním holých míst). 

Chodník - cesta vedená středem zahrady opticky zahradu zmenšuje a "rozbije" harmonické rozmístění a proudění vašich kroků. Frekvence využívání chodníku na malé zahradě není tak velká. Po malé zahradě budete chodit sem a tam. Ideální je tedy cesta z nášlapných kamenů v první třetině zahrady, nebo dlážděná kolem domu. Tam kde se očekává nejvyšší pohyb. Cestičky by neměli mít zbytečné obrubníky a být tak zbytečně zvýrazněny a limitovat vaše kroky. Přesná trasa k trvalkovému záhonu, apod.

Svažitý terén v malé zahradě - můžeme upravit buďto terasově, nebo přirozeně modelovat svah. U menšího převýšení není nutná terasa ani opěrná zídka. Do terasově upravené zahrady je vhodné kombinovat jehličnany.

Jehličnany - na malou zahradu nedoporučujeme, smrk ani stříbrný smrček, je dekorativní, ale dost pichlavý a může časem dorůst do velkých rozměrů v základně. Vhodné jsou jehličnany užšího a menšího vzrůstu - např jalovec, cypřiš a borovice.

Listnaté stromy - zajímavé a vzrůstem vhodná je např. katalpa, japonský javor, magnolie. Pokud si stromy sadíme kvůli intimnějšímu zákoutí k posezení, doporučujeme raději vysadit okrasné keře nebo živý plot.

Květinový záhon - umístíme kolem odpočívadla, kde si ho také nejvíce užijeme. Můžeme kombinovat cibuloviny, které na nás vykouknout hned z jara, s letničkami a trvalkami, které uskupíme podle svého vkusu. Na menší zahradu je vhodné vybrat méně druhů a barevných kombinací. Raději od jednoho druhu více kusů. Květinový záhon by měl mít jednoduchý tvar.

Ovocné stromy - volíme zákrsky a pečlivě upravené ovocné druhy. Které sázíme zejména podél plotu, nebo dělící stěny. Stromy vyvazujeme do stěnové vazby. Vhodné jsou jabloně, hrušně a také vinná réva.

Zeleninové záhony -umístěte podle náročnosti pěstované zeleniny na světlo. Na malé zahradě je vždy nutné, aby záhony byly upravené, měli přesný tvar a nacházely se v jednom místě zahrady. Pokud chcete pěstovat např. také kanadské borůvky, umístěte je na okraje záhonů, apod. Nevytvářejte různé shluky nesourodě v ploše zahrady. Pokud chcete např. pěstovat angrešty a rybíz, neumisťujte již na zahradu jehličnany. Nechejte zahradu čistě na těchto rostlinách a stromcích s chutnými plody.

Solitéry a zajímavosti -pkud nejste vášnivými pěstiteli zeleniny, ani si moc nepotrpíte na květinové záhony, můžete se věnovat umění na zahradě. Umístit si na dobře upravený trávník sochu, kámen, amforu s květinami. Vytvoříte tak venkovní galerii, kde budete rádi trávit čas. Odpočívat ve společnosti umění je nadmíru inspirativní. Uvidíte sami.

Severní strana zahrady - bude nejlépe využita, pokud na ni osadíme rhododendrony a tisy.

Samozřejmě je také možné zahradu nechat porůst pouze trávníkem, po obvodu kolem plotu nasadit popínavé rostliny, nebo živý plot ( s tím ale opatrně, zastínění malé zahrady tak může být zbytečně husté a zahradu to zesmutní a ztmaví). Pro sportovně zdatné se tak vytvoří místo na pingpongový stůl, plochu pro petang a jiné hry (např. kroket, jedna nebo více jamek pro tréning golfového patování, apod.). Na zahradě může být také vhodné místo pro dětské prolézačky, pískoviště, bazének a domácí mazlíčky.

Autor: Hana Michalíková