Ředkev -královna podzimních zahrad

Ředkev -královna podzimních zahrad

Ředkev je báječná zelenina s jemnou až štiplavou chutí. Nic se jí nevyrovná.

Ředkev - královna podzimních zahrad

Kde se vlastně vzala?

Ředkev bílá je nenápadná, leč velice oblíbená zelenina mezi gurmány. Její pozitiva už dokázali ohodnotit i staří egypťané odkud také pochází - ze středomoří. Zmínky jsou o ní také v Římě a Řecku. Odtud  to byl už kousek k nám, kde se objevila až v druhé polovině 18. století.

Kam ji máme zařadit?

Ředkev je královnou podzimních zahrad. Patří mezi čeleď brukvovitou, podobá se velice mrkvi, jen barvou a chutí se od sebe liší. Ŕedkev bílá může dorůst až 35 centimetrů, některé odrůdy dokonce i 40 centimetrů. Je to pikantní a křupavá zelenina, která skvěle doplní téměř každé jídlo!

Jak ji pěstovat?

Ředkev není příliš náročná na pěstování. Potřebuje hlavně hluboce zpracovanou půdu, hodně vláhy a především sluníčko! Nedoporučuje se sadit někde do zákoutí zahrad a do polostínu. Zimní odrůdy ředkve se sázejí v červenci a srpnu a sklízíme na podzim i v zimě, vegetační doba je 120 dní, stačí si vše spočítat! Samozřejmě záleží na počasí a půdě!

Přednosti ředkve

Ředkev má spoustu předností, nejvíce láká její specifická chuť! Tato zelenina má velice šťavnatou dužninu, jemnou a přitom šťiplavou chuť! Ředkev obsahuje velké množství vitamínu C, a tak funguje jako prevence proti nachlazení v podzimních a zimních měsících. Navíc obsahuje i vysoký podíl vápníku a důležitý vitamin B!

Jak ji připravit?

Ředkev má v kuchyni široké využití, je škoda, že se v české gastronomii moc nepoužívá. Důležité je před konzumací ředkev důkladně očístit a oloupat, nikdy ji nejíme se slupkou, ležela by nám v žaludku! Výborná je do tvarohových pomazánek, nemusíme potom ani příliš solit, ředkev obsahuje soli dost. Báječná je rovněž do salátů, kde má nejširší využití! Nejvyhledávanější je kombinace s červenou řepou!

Ještě pár plus

Ředkev bílá funguje skoro jako žvýkačka, vyrovnává ph v ústech a zlepšuje trávení! Nedoporučuje se její konzumace při žaludečních vředech, na to pozor!!!

Zkrátka už odzvonilo malým červeným ředkvičkám!