Karambola - hvězdné ovoce

Karambola - hvězdné ovoce

Karambola - hvězdné ovoce - pamatujete si na vánoce po revoluci, kdy se karambola objevila mezi ovocem na svátečním stole? Loupat neloupat, chuť jako okurka. Teď je známá, exotická, chutná, oblíbená a můžeme si ji sami i vypěstovat.

Karambola - hvězdné ovoce

Karambola (lat. Averrhoa carambola) - je tropický stálezelený strom původem z jihovýchodní Asie. Podle původu - především se vyskytuje v Malajsii, Číně a Indii - je také nazývána "malajská hvězda". Tato exotická rostlina patří do čeledi šťavelovitých (lat. averrhoaceae). Pěstuje se především pro šťavnaté plody s kyselou chutí, které se nazývají karambolky. Pro vývoz se pěstuje hlavně v Antilách, Malajsii, Indii a na Havaji. Roste v teplých nížinách do výšky 600 m.n.m. Optimální průměrná roční teplota pro dobré prospívaní Karamboly je 26-28°C.

Karambola se pěstuje jako ovocný strom, pro své žluté plody, které vypadají jako hvězdy a také pro zpracování v lékařství. Šťavelany obsažené v těchto plodech mohou vyvolat, u některých lidí s poruchami ledvin, poruchy mozku, myšlení a záchvaty. Jsou také země jako např. Dominikánská republika, Trinidat, Brazílie, Jamaika, Peru a další, kde se Karambola pěstuje jen pro svůj dekorativní vzhled, než pro lidskou potřebu.

Vzhled Karamboly: Tento ovocný strom dorůstá do výšky až 12m. Větve jsou svěšené, dřevo bílé. Kmen se po uloupnutí barví do červena. Husté větve dělají dekorativní zakulacenou korunu. Listy stromu jsou střídavé, lichozpeřené a lístky vstřícnými a vejčitými. Ze spodu jemně chlupaté, bělavé. Pokud listy raší z pupenů mají červenou barvu. Starší listy mají žlutozelenou nabo tmavě zelenou barvu.

Karambola je strom, který má úžasné dekorativní květy. Květy Karamboly  jsou drobné, růžové až světle červené. Krásně voní a tvoří se během celého roku přímo z paždí listů na konci větviček na kmeni. Květy jsou oboupohlavní. Pokud květy vyrůstají přímo z kmene nazývá se to odborně kauliflorie.

Plodem Karamboly je voskově žlutá bobule s pěti výraznými žebry o velikosti 5-7 cm. Některé plody mohou mít protáhlejší tvar o délce až 12 cm. Na řezu mají tvar hvězdy. Semena Karamboly jsou hnědá a oválná.

Pěstujeme Karambolu

Karambola je strom rozšířený v tropech a subtropických oblastech. Má nízký, atraktivní vzrůst. Vyhovuje jí proto vyšší vzdušná vlhkost, vyšší průměrné roční teploty a dobře propustná půda. Vyhovuje jí pěstování ve vyhřívaném skleníku, kde teplota neklesne celoročně pod 16°C. Při dostatečných světelných podmínkách pěstujeme Karambolu jako pokojovou rostlinu.

TIP: Před výsevem semena pečlivě omyjte a vysušené nechte 2 dny odpočinout. Nachystejte si truhlík se substrátem určeným pro výsev. Pokud je topná sezóna umístěte truhlík na topení a semena zatlačte cca. 3 cm hluboko. Jinak umístěte na slunný parapet. Substrát udržujte po celou dobu klíčení vlhký. Půdu můžete rosit rozprašovačem. Po cca. 10-ti dnech se začnou objevovat první klíčky se semenným obalem. Po dalším týdnu má rostlinka 2 malé lístky.

Vyklíčené vzrostlé semenáčky kvetou vícekrát za rok. Roční semenáček má výšku cca. 30 cm. Pokud ho budete přesazovat, myslete dopředu a nachystejte si větší květináč. Rostlinky Karamboly velmi špatně snáší každé další přesazování.

Plodí od 4-tého až 5-tého roku. Můžou ale vykvést a plodit již první rok.  Plody Karambolydozrávají 4-5 měsíců po odkvětu. Z jednoho květenství se urodí 2-3 plody - karambolky. Plody se sklízí v plné zralosti. Vzhledem k tomu, že rostlina kvete po celý rok, můžou na ní být v jedné chvíli velmi zralé, ale i nezralé plody.

Zálivka Karamboly musí být pravidelná. Dodržujte ji podle schnutí půdy. Jakmile rostlina vyschne hodně, má tendenci schodit listy a přestává být estetická. Dostatečné množství vody poznáte tak, že bude vlhký substrát kolem rostliny a miska plná vody po okraj. Tu pak rostlina nasaje zpět do květináče a miska by měla zůstat suchá. Rostlinu nepřelévejte. Může dojít k uhnívání kořenů.

Pokud plánujete malý sad Karambol, pak se jednotlivé stromky sadí od sebe 6 m. Rostliny jsou citlivé na mráz.. Doporučujeme tedy přesadit do přenosných květináčů a umístit na zahradu pouze v nejteplejších letních měsících. Pokud vlastníte vytápěný skleník, pak máte pro pěstování Karambol skvělé podmínky a krásných květů a svěžích plodů si užijete po celý rok. Pokud nejsou stromy otuženy, nenechávejte je na zahradě ani přes studené letní noci. Optimální pokojová teplota při pěstování doma je 20°C. Teplota při pěstování Karambol by neměla klesnout pod 16°C. Pokles pod 15°C či dokonce propad teploty na 0°C snese, ale jen jednou. Nízkým teplotám rostlinu úmyslně nevystavujte.

Ideální je pěstování ve skleníku, kde jsou konstantně vyšší teploty a vydrží i v noci.

Plody Karamboly jsou chutné svařené s hřebíčkem, cukrem a jablky. Štáva z Karamboly výborně ladí s jahodami, jahodovým džusem. Z karambolek se vyrábí také tradiční víno.

Karambola - zpracování plodů

Karambola - anglicky Star fruit - plodí ovoce, které má tvar hvězdy. Zralý plod má výraznou žlutou barvu a velmi estetický vzhled. Šťavnatá dužnina plodů Karamboly je sladkokyselá až kyselá. Nemá žádnou vnitřní strukturu, dužnina je konzistencí podobná hroznům. Je vhodné jako dekorativní ovoce na studené mísy. Na řezu má tvar pravidelné hvězdy. Plody Karamboly se konzumují čerstvé. Mohou se zpracovat na džemy a ovocné šťávy.

Karamboly jsou plody, které si zachovávají svůj tvar i barvu. Pokud plody karamboly zhnědnou, je to způsobeno obsahem taninu. Plody Karamboly obsahují vysoké množství vitaminu C, antioxidantů a draslíku a šťavelanů. Přemíra konzumace šťavelanů může způsobit tzv. šťavelovou toxicitu nebo karambolovou neurotoxicitu. Toxiny filtrují ledviny. Pro lidi, kteří trpí ledvinovými nedostatky může mít šťáva z plodů fatální následky. Po konzumaci se může objevit škytavka, zvracení, nevolnost a duševní zmatenost. Plody obsahují velmi nízký podíl cukru, asi 4%, jejich konzumace je proto vhodná při redukčních dietách. Šťáva z karamboly se dá použít také při odstraňování rzi z předmětů a textilu. Může se použít jako mořidlo při batikování látky.

Plody Karamboly je možné také vysušit a použít na výrobu vánočních ozdob, či do dekorace na sváteční stůl.

Zavzpomínejte na exotické ovoce vašeho mládí, sdílejte své zkušenosti na Facebooku!

Vypěstovat Karambolu asi nebude hračka, vyzkoušejte svůj um, semínka jsou k "dostání" :-) u nás v eshopu...bez front :-)