Výsev v měsíci lednu

Výsev v měsíci lednu

Již od lednového mrazivějšího období můžeme začít s různým výsevem či přípravou zeleninové, květinové či jiné zahrady. Čím dříve začneme, tím dřív se nám zahrada odvděčí svou úrodou.

Výsev v měsíci lednu

A je to tu opět znova. Starý rok skončil a Nový právě začíná a tím pádem jedeme od znova. Člověk začíná přemýšlet nad tím, co, kdy, kde, jak, nač, zač zasadí. A s tím vám pomůžeme my. Poradíme Vám a hlavně nabídneme nepřeberné množství všech různých druhů semínek, veškeré osivo na vaši zahradu, pomocníky na jakýkoliv problém až k finální sekačce či skleníku. Bude jen na vás, co vás zrovna v daném měsíci osloví a co vás zaujme v naší nabídce. Přivítejme tedy společně úspěšný pěstební rok 2016 a těšíme se na Vás jako na spokojené, vracející se zákazníky.

Již od lednového mrazivějšího období můžeme začít s různým výsevem či přípravou zeleninové, květinové či jiné zahrady. Čím dříve začneme, tím dřív se nám zahrada odvděčí svou úrodou.

Za oknem, v zimní zahradě či temperovaném skleníku si můžeme pěstovat už úzký sortiment zeleniny či bylinek. Začínáme s výsevem řeřichy, rokety, baby salátů a do samozavlažovacích truhlíků již můžeme vyset bazalku, kozlíček polníček a saláty na předpěstování sazenic pro časnou výsadbu do skleníku či fóliovníku.

Výsev řeřichy a rokety vyséváme v pravidelných intervalech podle návodu uvedeného na zadní straně sáčků. Také do samozavlažovacích truhlíků již můžeme vysévat baby salát. V případě salátů upřednostňujeme odrůdu na tzv. rychlení, jako jsou odrůdy Neferin se středně bublinatými listmi středně zelené barvy, Smaragd S se žlutozelenými bublinatými listy či s hladkými listmi Cézaros. Musíme však počítat s 8 týdny než můžeme poprvé sklízet. Již počátkem ledna vyséváme saláty pro pěstování sadby k rychlení, které později míníme vysazovat do skleníku či fóliovníku. Jedná se např. o odrůdu Safír, která je určena do tvrdších pěstebních podmínek, klidně i do nevytápěných fóliových krytů, odrůdu Briliant, která má středně velkou světle zelenou hlávkou. Zde počítáme tak s 12 týdny než můžeme sklízet.

Osivo vždy vyséváme do vlhkých výsevních substrátů přibližně 2 semena na cm2 a to do hloubky 0,5-1 cm. Zemina by měla být kvalitní a mít nižší obsah živin a na jednu sazenici připadalo 10-30 cm2. Pokud v domácích podmínkách můžeme regulovat teplotu vhodným přemístěním, optimální teploty pro pěstování jsou od výsevu pro vzejití 14-160C v noci, přes den 20-220C a pokud je slunečno i 22C. Po vzejití a přepichování v noci 6-80C a přes den 16-210C.

Také již bazalku pro rychlení mladých listů můžeme vysazovat už v měsíci lednu. Bazalka obsahuje silici, která povzbuzuje činnost trávicích orgánů, omezuje nadýmání, zlepšuje chuť k jídlu a působí mírně desinfekčně. Především ale její hlavní místo je v kuchyni, kde bývá použita k přípravě salátů, omáček na těstoviny a polévek. V tomto případě vyséváme osivo bazalky do květináčes průměrem 10ti cm s kvalitním substrátem do hloubky 0,5 cm maximálně deset semen. Zde postačí pokojová teplota a pravidelné zalévání. Musí mít ale hlavně dostatek slunce pro svůj zdárný vývoj. Vhodná je odrůda Genovese, kde po dosažení výšky 6-10 cm můžeme mladé listy postupně sklízet.

Do truhlíku v lednu můžeme také vysévat kozlíček polníček. Pro výsev je nejvhodnější kvalitní substrát ve směsi s jemným říčním pískem. Kozlíček je velmi nenáročná listová zelenina a má velmi krátkou vegetační dobu. Takže pokud v lednu zasejeme, můžeme již v březnu či dubnu sklízet. Nejlepší je přímý výsev do sponu 3x3 cm a do hloubky 0,5 cm. I při nižších teplotách se mu bude dařit. Je to nejsnadněji pěstována listová zelenina a je ideální za okno či na balkón do truhlíku.

                                                                                                                                                          -jn-