Vrtalka pórová - chodbičky vyžrané v listech

Vrtalka pórová - chodbičky vyžrané v listech

Vrtalka pórová - chodbičky vyžrané v listech - škůdce v podobě drobných mušek a jejich beznohých a bezkřídlích larev

Vrtalka pórová - chodbičky vyžrané v listech

Vrtalka pórová (lat. Napomyza gymnostoma) - tzv. minující škůdce - tzn. škůdci, kteří vyžírají listový parenchym. Pokožka listu z obou stran zůstává zachována. Buďto může být vyžrána chodbičkovitě, nebo plošně. Takto poškozené části se nazývají - miny. Vyžírání těchto částí - minování. Minování se dále dělí podle vyžíraného parechymu na oboustranné, svrchní a spodní.

Vrtalka pórová - je členovec z řádu dvojkřídlích a z čeledi vrtalkovitých (lat. Agromyzidae). Larvy vrtalky jsou bílé, s velkými černými otvory pro dýchání. Kukly jsou 3,4-4 mm dlouhé, soudečkovitého tvaru. Mouchy vrtalky jsou černé s žlutooranžovými tykadly.

Vrtalka během roku vytvoří dvě generace mušek. První generace vylétá po přezimování v březnu až dubnu. Druhá generace se líhne v srpnu až září. Škůdcem jsou larvy těchto mušek. Ty vykusují chodbičky v listech. Toto jejich škození trvá jen několik dní. Jakmile se dosyta napasou, zakukní se. Z kukly se muška líhne po 8-14ti dnech. Vývoj vrtalky od vajíčka po dospělý hmyz trvá pouze tři týdny.

Zeleninový záhon můžete nadkrýt bílou textílií, která zabrání tomu, aby samičky vrtalek snesli vajíčka do listů rostlin.

Důležitou prevencí proti výsytu vrtalek je pravidelné odstraňování plevele v zahradě.

Příznaky napadení vrtalkami:

  • vykousané cestičky - rozpoznatelné spíše na vrchní nebo spodní straně listu
  • drobné jamky/vpichy - vykousané na povrchu listů
  • hniloba při vlhkém počasí
  • deformované listy rostlin

Drobné jamky v listech způsobují vpichy samičky po kladení vajíček.  Jsou lépe viditelné proti světlu.  Vrtalky se nespecializují na určitý druh rostlin. Bývají napadeny okrasné rostliny, zelenina i dřeviny. Provrtané rostliny jsou plné larev a velmi brzy uhnívají. V jedné rostlině může být 30-40 larev.

Obrana proti vrtalkám:

Se liší podle vývojového stádia Vrtalek. Vajíčka - ničíme pomocí olejových prostředků. Larvy- mají hodně přirozených nepřátel. Pochutnají si na nich draví roztoči. Na larvy je nejvhodnější postřik obsahující pyrethrin. Dospělé minující škůdce - můžete odstranit postřikem účinným na larvy s obsahem pyrethrinu nebo pomocí žlutých lapacích destiček.

Postřiky na bázi pyrethrinu jsou škodlivé pro člověka. Při jejich aplikaci používejte ochranné pomůcky - rukavice. Dbejte o to, aby se vám insekticid nedostal do obličeje a očí. Postřik provádějte ráno a večer. Je to z toho důvodu, že v této době odpočívají užiteční živočichové.

Napadení vrtalkami je okem rozpoznatelné hned na začátku. Na listech můžete pozorovat již snůšku vajíček. ihned po rozpoznání škůdce použijte postřik s účinnou látkou - pyrethrin. postřik aplikujte 5-6 krát vždy po třech až pěti dnech. Je to z toho důvodu, že během pár dní procházejí vrtalky všemi fázemi vývoje a toto nekončí, dokud všechny vrtalky nezahubíte.

Pro dospělé jedince bývá první postřik smrtelný. Larvy jsou odolnější. Proti kuklám jsou postřuky neúčinné. Zaberou až se vrtalky vylíhnou. Některé vrtalky jsou zakukleny v půdě. Pokud se vám zdá napadení příliš silné, zkuste potřik použít i na zem - půdu kolem napadených rostlin.

Insekticidy jsou nebezpečné pro ryby. Neprovádějte postřik v blízkosti vodních ploch a zahradních jezírek. Doporučená vzdálenost je 5-10m.

Pravidelně odstraňujte napadené listy rostlin. Napadené listy odřízněte a zlikvidujte. Napadený list má v sobě chodbičky a viditelné vpichy.

Prevence

Důležitou prevencí je také odstraňování plevele v zahradě. Někteří z minujících škůdců rádi napadají  plevelné rostliny. Vrtalka klade svá vajíčka do salátových listů a do listů smetanky lékařské. Vrtalka požírá špenát, ptačinec žabinec a listy jidtrocele.

Důležité je také, aby se napodzim poškozené rostliny zaoraly hluboko do země. Nadzemní poškozené části spalte.

Silně napadené rostliny odstraňujte průběžně ze záhonu a likvidujte, v žádném případě je nekompostujte.

Přirozeným likvidátorem vrtalek je LUMEK. Pokud máte na zahradě napadené rostliny vrtalkami - Lumka si hýčkejte a nepoužívejte invazivní insekticidy, aby jste ho nezahubili.

Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková