Hnojiva pro podzimní péči o zahradu

Hnojiva pro podzimní péči o zahradu

Hnojiva pro podzimní péči o zahradu - každé období vegetace rostlin má svá specifika. Poctivou přípravou půdy na podzim si ulehčíte práci na jaře a dočkáte se u vysazených rostlin bohatých květů a plodů.

Hnojiva pro podzimní péči o zahradu

Hnojiva jsou taková alchymie, která pomůže rostlinám zdárně růst a plodit. Pokud vám připadá podzimní hnojení zbytečné, vězte tomu, že tomu tak není. Po přečtení článku určitě změníte názor. Na konci léta jste pomalu sklízeli plodiny a přestávali zásobovat rostliny hnojivy. Postupně jste ubírali přihnojování dusíkem (pro rychlý růst) a dalšími důležitými prvky pro růst. Půda by ale neměla zůstat přes zimu ladem. Je třeba ji řádně obohatit, aby se měla čas uležet a připravit na další sezónu. Podzimní hnojení aplikujeme na záhony, trávník a ke stromům již koncem září a v měsíci říjnu. S výběrem hnojiva buďte opatrní, abyste např. trávníku spíše neublížili.

Po sklizni je vhodné půdu prokypřit - zrýt a doplnit vyčerpané živiny. Nejlépe živiny doplníte organickými hnojivy. Vhodná je chlévská mrva, alias hnůj. Ať již koňský nebo kravský. Může být doplněn o slepičince, které můžete různě kombinovat. Hnůj je také v GRANULOVANÉ formě, manipulace s ním je pak čistější a jednodušší.

Na podzim se vyvarujte hnojením dusíkatými hnojivy. Ty podporují růst. A to je v tomto případě nežádoucí. Rostliny by nestihly do zámrazu dozrát a mladé výhony by mrazy poškodily. Byly by tak náchylnější k houbovým chorobám. Naopak důležitý je draslík. Pomáhá v dozrávání rostlinných pletiv a pomáhá ke snížení obsahu vody v rostlinných tkáních. A zvyšuje tím jejich odolnost vůči mrazu.

Trávník - pro úspěšné přezimování potřebuje zvýšenou dávku draslíku. Draslík pomáhá k vyzrávání trav. Zvyšuje odolnost proti vymrzání. Trávníková hnojiva jsou určená pro všechny druhy trav. Lze jej použít také k přihnojování okrasných dřevin, a keřů. Trávník přihnojujte podzimním hnojením HORTILON nebo EXPERT, vždy se držte návodu na obalu. Obvykle se trávník před zimou přihnojuje od září do listopadu.

Jehličnany - hnojivo určené pro podzimní výživu jehličnanů obsahuje hořkou sůl, která zabraňuje žloutnutí a hnědnutí jehličí. Výživa pro podzimní hnojení ZDE.

Stromy a keře - na podzim je třeba se postarat o vyšší zástupce rostlin na zahradě. jako podzimní hnojení pro stromy a keře použijte Hoštické NPK podzimní hnojivo s guánem. Je vhodné pro aplikace ke stromům a keřům, také pro podzimní sázení sazenic. 

Ovocné dřeviny - přihnojujeme od poloviny října až do listopadu. Vybírejte hnojiva s obsahem hořčíku. Podzimní hnojení je účinnější než hnojení na jaře. Ovocné stromy jsou náročné na přísun draslíku. Nedostatek draslíku poznáte tak, že okraje listů zhnědnou a výrazně kontrastují se zelenými středy listů. Někdy se může stát, že zhnědnou celé listy. Nedostatek draslíku se tak projevuje na většině rostlin. Nedostatek hořčíku poznáte tak, že listy zůstavají zelené a žloutne žilnatina ve středu listu. Nedostatek  fosforu poznáte tak, že se snižuje odolnost proti mrazu, strom nemá nové letorosty, má málo květu a potažmo i plodů. U stromů je také důležité vápnění. Nedostatek vápníku způsobuje hořkou pihovatost jabloní a nevyvíjejícíc se skořápky ořešáků. Používejte DOLOMITICKÝ VÁPENEC. Dávkování uvedeno na obalu.

Růže, jahody - jako hnojivo i jako ochrana před nadcházející zimou dobře poslouží kompost, který přihrnete k rostlinám.

Rostliny v nádobách - jsou velmi citlivé na zimní období. Přihnojení jim pomůže tuto dobu překonat. Pro rostliny v nádobách jsou vhodnější krystalická hnojiva, které se rozpustí ve vodě. A rostliny živiny přijímají rychleji.

Věděli jste, že pro hnojení trávníku je důležitý fosfor? Fosfor má důležitý vliv na vývoj kořenového systému. A víte proč je důležitý hořčík? Ten se stará o zelené barvivo trávníku a o optimální průběh fotosyntézy.

Hnojte ekologicky

Nechcete-li na podzim používat průmyslová hnojiva, zkuste přírodní. I organické hnojiva lze použít jako podzimní hnojení. Jedná se o typy, které obsahují GUÁNO. Organická hnojiva pečují o dlouhodobou výživu a zdraví půdy. Organická hnojiva způsobují úrodnost půdy. Podporují půdní organismy v činnosti.

Hnojiva skladujte vždy na suchém a tmavém místě. Chraňte před dosahem dětí! Dodržujte návod na zadní straně obalu! V případě úrazu postupujte vždy podle upozornění na zadní straně obalu a vyhledejte odbornou pomoc!

Jak se připravujete na zimu vy? Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Nevíte si rady s hnojením, kontaktujte naši online poradnu!

Autor: Hana Michalíková,