Jak vybrat skleník?

Jak vybrat skleník?

Chceš si pěstovat vlastní sadbu, prodloužit zahradní sezónu, ubytovat svou sbírku sukulentů nebo si zajistit bohatou úrodu plodin náročných na teplo? Pak potřebuješ skleník - neodmyslitelnou součást zahrady každého nadšeného zahrádkáře! Pěstík ti pomůže se v nabídce skleníků zorientovat.

Jak velký skleník potřebuješ?

To je zapeklitá otázka, na kterou se ne vždy hledá jednoduchá odpověď. Záleží na mnoha okolnostech. V prvé řadě si proto ujasni, co od skleníku očekáváš a k čemu bude sloužit. Pro pěstování rajčat a paprik pro dvě osoby postačí obvykle menší skleník s půdorysem 5 - 8 m2. Pokud ale plánuješ zásobovat zeleninou velkou rodinu nemusí nakonec ani dvojnásobně velký skleník plně dostačovat. Jestliže chceš zahradní skleník pouze pro pěstování teplomilných květin, potřebnou velikost snadno dopočítáš podle rozsahu svého záměru. Pro několik rostlin ti možná bude stačit některý z nejmenších skleníků s půdorysem okolo 1 m2. Menší skleníky mohou být také vhodným kompromisem pro velmi malé zahrádky, kde je potřeba účelně využít každý centimetr.

Kam umístit skleník?

Pro skleník je potřeba vybrat slunečné místo bez zastínění stromy či budovami. Zároveň by nemělo hrozit, aby na skleník shora něco padalo - ovoce z blízkého stromu, sníh ze střechy apod. Velmi výhodné bývá umístit skleník ke zdi domu či zděnému plotu. Při ochlazení totiž teplo naakumulované ve zdi ohřívá vnitřní prostor skleníku. Svoji roli hraje také umístění skleníku podle světových stran. Ze zkušeností plyne, že nejvhodnější je vést osu skleníku ve směru sever-jih. Při plánování skleníku nezapomeň na dostupnost přívodu vody a zvážit můžeš také zřízení elektrického rozvodu. Po setmění si tak ve skleníku rozsvítíš a elektřina se může hodit i pro celkové přitápění či napájení topných rohoží používaných při pěstování sadby.

Skleník využiješ od časného jara až do podzimu.

Polykarbonát, nebo sklo?

Skleněné výplně jsou ověřená klasika, nevýhodou skla je však poměrně vysoká hmotnost a křehkost. Obvykle se používá rozptylové skleníkové sklo, které brání spálení rostlin sluncem, není proto potřeba jej natírat bílou barvou či jinak stínit jako to bývá nutné u běžného čirého skla. Skleněný skleník je odolný vůči UV záření i chemickým vlivům.

Rozšířenou alternativou se v posledních letech staly skleníky s výplněmi z komůrkového polykarbonátu, který je velmi lehký a odolný, s čímž je spojena i snadnější montáž. Kvalitní produkt by měl být opatřen UV filtrem. Díky nízké hmotnosti lze polykarbonátový skleník v případě potřeby snadno přemístit. Polykarbonátové skleníky si získávají stále větší oblibu i vzhledem k výhodným tepelně-izolačním vlastnostem. Prohlédni si Pěstíkovu nabídku skleníků mnoha rozměrů a tvarů, ze které si určitě vybereš ten pravý.

Skleník ale netvoří jen výplně, všímej si také konstrukčních materiálů. Polykarbonátové skleníky využívají nejčastěji na údržbu praktický hliník. Skleněné skleníky mají obvykle ocelovou konstrukci. Většina dnes prodávaných skleníků bývá připravena k montáži jako stavebnice pro svépomocnou realizaci.

Krupobití: Strašák všech skleníků

Kvalitní skleněné výplně silné alespoň 4 mm by měly vydržet i běžné krupobití. Pokud dojde k nějaké mimořádné bouři, kdy budou téměř doslova „padat trakaře“, nemusí to se skleníkem dopadnout dobře. Polykarbonát je sice v tomto ohledu výrazně odolnější, také však nemusí bez poškození vydržet úplně všechno. Při výběru se proto zaměřuj na poskytnutí záruky proti krupobití. Kvalitní polykarbonátové skleníky s tloušťkou stěny 4 až 6 mm, které prodává Pěstík, nabízejí záruku na nerozbitnost krupobitím po dobu 10 let. Prohlédni si nabídku zde.

Užij si nový skleník ještě více se správnými doplňky

Pohodlí při práci ve skleníku si zajistíš pomocí praktických doplňků. Větrání je při pěstování plodin ve skleníku velmi důležité, manuální otevírání a zavírání skleníkových oken je vhodné snad jen pro toho, kdo se během celé sezóny od skleníku prakticky nehne. Automatický otvírač skleníkových oken se tak rychle stane tvým nepostradatelným pomocníkem.

Kromě nejrůznějších polic, držáků, topidel, teploměrů a dalších vychytávek je dobré popřemýšlet také o způsobu zavlažování. Kapková závlaha do skleníku hravě promění ruční zavlažování konví či hadicí v úplný přežitek. Voda se dostane přímo ke kořenům rostlin, čímž se především minimalizuje bezúčelné plýtvání vodou.

Skleník bez zahrady? No dobře, spíš miniskleník...

Radost ze skleníku si ale můžeš užít i bez zahrady. Úzké skleníky ke zdi můžeš umístit i na větší balkon či terasu, případně si pořiď pokojový miniskleníček, který stačí umístit na parapet. Miniskleníky či minipařeniště jsou ideální pro předpěstování sazeniček. Některé typy jsou vybaveny také ventilačními otvory s regulací. Pěstíkovy pokojové miniskleníky si prohlédni zde.