Prosinec - to jsou plány na další rok

Prosinec - to jsou plány na další rok

Prosinec - to jsou plány na další rok - každý zahrádkář rád zhodnotí svůj rok, dá si předsevzetí, aby zas z jara vyrazil s novou touhou po dobré práci a kvalitní úrodě do "boje". Pročtěte si v tomto období knihy a články a načerpejte inspiraci na další sezónu...

Prosinec - to jsou plány na další rok

Nastala opravdová zima. Ukončete všechny práce. Nahrňte poslední fůru listí k okrasným dřevinám a růžím. Zkontrolujte ploty. Chraňte mladé stromy před zající pletivem. Okrasné keře a stromy můžete ošetřit nátěrem proti okusu. V pět hodin je již tma, den je krátký na nějaké rozsáhlejší práce na zahradě. Pokud moc nemrzne, můžete vykopat jámy pro jarní výsadbu stromů a keřů.

4. prosince na svátek sv. Barborky řežeme větvičky třešní, tzv. "barborky", které nám pokvetou na vánoce a vytvoří tak tradiční ozdobu interiéru. Větvičky řežte opatrně, abyste nepoškodili strom. Vybírejte ty větvičky, které mají kyticovitě sloučené pupeny. Květy budou jistější a krásnější.

Na vánoce se budou na květinovou výzdobu hodit i hyacinty a narcisy. Které patří do skupiny cibulovin vhodných k rychlení. Cibuky očištěte od kořínků a nečistot a položte je na sklenici.

Rychlení květin v prosinci

Hyacinty (lat. Hyacinthus) - patří mezi cibuoviny vhodné k rychlení. Rychlení lze provádět od října do zač. prosince. K rychlení vybírejte ty největší cibule. Rychlí se v čisté vodě. Do skleničky vložte větší kousek dřevěného uhlí. Zalejte převařenou vodou. Voda by měla dosahovat teploty max. 10°C.  Měkká voda je vhodnější. Na sklenici položte cibuli. Měla by se tak tak dotýkat vody. Nemáme-li tmavou místnost, obalíme sklenici papírem. Rostlinu necháme v místnosti o teplotě 10-12°C. Jakmile se na kořenící rostlině objeví květní stvol, přeneseme ji do teplejší místnosti.  Vodu doplňujte opatrně, aby zůstal povrch cibulky suchý. Hyacint rozkvete nejdříve v lednu, spíše později.

Rychlíme i další rostliny např.:

Konvalinky - rychlíme v teplé lázni 32°C asi 12-14 hodin. Puky konvalinek sázíme do vlhkých pilin s 10-ti cm kořeny. Toto rychlení je náročnější pro domácí použití. Místnost k rychlení by měla mít 20°C.

Ladoňky - v září uložené ladoňky do bedýnek s kvalitním substrátem na studeném místě, vyneste na světlo do místnosti kolem 10° C.

Sněženky -a také bledule vysaďte v září do misek. Ty vložte do pařeniště.  Začátkem února přeneste do teplé místnosti. Vhodná je teplota 12°C.

Prosincové činnosti na zahradě

Vlhký sníh - napadne-li ho opravdu mnoho, opatrně jej setřásejte ze stromů.

Nežádoucí dřeviny - odstraňujte ze zahrady mladé rostliny černého bezu, javorů aj., které sem byly přes léto zaneseny ze semen.

Hnojení - za příznivého počasí můžeme kompostem hnojit trávník, květiny i keře.

Uložené hlízy - zkontrolujte. Pokud některé hlízy (jiřin, mečíků, aj.) plesniví. Odeberte je z ošatky. Hlízy uložte do suššího prostředí.

Nemocné ovocné stromy - odstraňte ze zahrad, polí a veřejných prostranství. Odstranit byste měli především stromy a keře silně napadené virovými chorobami. Virové choroby stromů se dají léčit jen velmi těžce. Ryche se šíří.

Připravujte nářadí - na zimní průklest a na zimní postřik ovocných stromů.

Jahodníky - pokud nasněží, vyplatí se nahazovat na ně sníh. Ochráníte tak kořeny před zmrznutím.

Zeleninové záhony

Dokončujte rytí a hnojení prázdných zeleninových záhonů. Pokud jsou záhony hodně promrzlé, neryjte je a šetřete síly. Po promrzlé půdě můžete rozvést po zahradě kompost.

  • na záhonech ponechejte křen. Část kořenů si vyryjte a uskladněte ve sklepě na vánoce ke kaprovi.
  • špenát a zimní salát přikryjte chvojím, pokud jste tak neučnili v listopadu.
  • přenášejte do tepla květináče s vysázenou pažitkou, petrželkou a sazečkou k rychlení.
  • můžete sklízet čekankové puky (jestliže jste si kořeny připravili k rychlení)
  • sklízejte kapustu a kadeřávek. Chutnější je po přejítí mrazem. Používejte do polévek.

Tip: výborným zpestřením zimního jídelníčku je řeřicha. Tu si lehce ze semínek vypěstujete na navlhčené vatičče na tácku. Semínka vyklíčí již za 3 dny. Řeřichu sklízíme při výšce 5-10 cm. Sklízíme jednorázově.  Přidává se do pomazánek i jen tak na chleba s máslem. Dlouhé zimní večery

Nás nutí k zamyšení co na jaře nového vysadit. Prostudujte si dostupnou literaturu. Pokud ještě přemýšlíte, čím byste svou rodinu a přátele potěšili na vánoce, podívejte se do našeho eshopu - sekce dárky. Popřemýšlejte a zkuste si vypěstovat méně známé zeleniny nebo třeba ty, které jsou neprávem opomíjené.

Vyzkoušejte:

  • brokolici - ať se to nezdá, jedná se o velmi nenáročnou zeleninu k pěstování. Vyséváme na konci června, sklízíme v září. Můžete si vybrat z různých barevných mutací. Neexistuje pouze "zelená forma"
  • řapíkatý celer - trendy ve zdravé výživě. Kdo by neochutnal celerovo-fazolový salát s bílým jogurtem.Semínka vysévejte v únoru až v březnu. Vypěstované sazenice přesazujte koncem května. Sklizeň nastává na konci srpna až v září.
  • Lilek - alias baklažán -má stejné nároky na pěstování jako rajče a dĺouhou vegetační dobu. Semínka vyséváme v únoru nebo v březnu do truhlíčků a předpěstováváme. Vysazujeme na záhon ve konci května do sponu 40x40. Sklizeň lilku provádíme od srpna do září.
  • Patizon - vyzkoušejte bílou, žlutou nebo zelenou mutaci. Patizony jsou teplomilné. Rostou dobře tam, kde se daří okurkám. Můžeme vysít v polovině května semena přímo na stanoviště. Patizony si můžeme i předpěstovat.
  • Libeček - vytrvalá bylinka, dorůstající až do výšky 2 m. Libeček předpěstováváme na podzim nebo na jaře. Pro jednu rodinu stačí 1 rostlina, příp. 2.

Sdílejte inspirace s přáteli na Facebooku.

Autor: Hana Michalíková