Leden - za kamna vlezem

Leden - za kamna vlezem

Leden - za kamna vlezem - venku mrzne a nedá se pracovat. Zahrada je po sněhovou pokrývkou. Sledujte průběh počasí, vybírejte a udržujte nářadí...

Leden - za kamna vlezem

V lednu se nedá pracovat venku. Jsou-li mrazy a sníh, je nejlepší, pokud je zahrada v klidu.

Věděli jste, že sněhová pokrývka chrání zahradu před mrazem a dodává jí vláhu? V lednu je třeba sledovat předpověď počasí a podle potřeby ochránit rostliny před holomrazy. Leden bez sněhu umí na plodinách natropit velké škody.

Leden je měsícem v roce, kdy je čas pověnovat se zahradnímu nářadí, úklidu v kůlně nebo v zahradním domku či altánu.

Každý zahrádkář je pyšný na své nářadí. Bez vhodného nářadí bychom dřeli zbytečně a zdlouhavě. Nářadí z nás dělá odborníky. Dopomáhá nám k úspěšnému výsledku. Ze zkušeností víme, že řezat tupou pilkou je dřina. Řezat kvalitní pilkou je radost.

Údržba nářadí:

  • čištění - očistíme rýče, lopaty i kolečko od zeminy
  • impregnace - rez vám může nářadí znehodnotit. Na rez dobře funguje údržba olejem nebo vazelínou. Využijte naši soupravu na údržbu nářadí. Tyče k rajčatům, dolní konce žebříků, podpěry ke stromům, dřevěné truhlíky a další dřevěné pomůcky dezinfikujte roztokem skalice modré.
  • opravy - proveďte drobné opravné práce. Zkontrolujte všechny násady a poškozené vyměňte za nové. Upevněte rozviklané koncovky. Vyzpravte děravé česače na ovoce.
  • broušení - nabruste všechny kosy, srpy, sekery, nože a rýče. nože a nůžky brousíme jen z jedné strany. Pily střídavě ze svou stran. Kosy naklepáváme. Sekačky, krovinořezy zaneseme do odborného servisu.
  • uložení - nářadí vhodně uložte. Vyčleňte si místo a nejlépe nářadí zavěste na stěnu.
  • doplnění zásob - podívejte se občas do železářských obchodů, nebo také k nám do eshopu a často najdete různá zlepšení, či novinky na trhu. vývoj jde dopředu a nářadí se vylepšuje. Také je vhodné zaměnit staré za nové. Nezapomeňte dokupovat pastičky na myši, štěpařský vosk, lýkový provázek, hřebíky, aj.

Jaké nářadí potřebujeme?

Základní nářadí:

Mezi základní nářadí patří nářadí pro prácis s půdou. Potřebujeme:

  • dva rýče - špičatý (vhodný pro hluboké rytí v těžkých nebo kamenitých půdách a na hloubení jam před sázením stromů) a rovný (vhodný pro rytí ve středních a lehčích půdách a na zarývání chlévského hnoje).
  • rycí vidle - nepostradatelné při čištění půdy od plevele a na vyndavání cibulí a hlíz květin
  • motyčky - těch potřebujeme pět druhů - širokou (na okopávání, pletí a rozrušování půdního škraloupu), těžkou kovanou (na těžší úpravy terénu, překopávání ulehlého hnoje, kopání půdy kolem stromů a přípravu jam pro vysazování stromů), také dvojitou(na jedné straně jsou vidličky, na druhé straně je srdcovitá motyčka - především na pletí a okopávání v úzkých řádcích), tažnou (na pletí) a konečně motyčku malou(jednoruční motyčku na práci na malých plochách, kterou užijeme při jednocení zeleniny a potřebná při pletí na skalce a v květinových záhonech).
  • kypřič - vhodný na hlubší kypření ulehlé půdy na jaře nebo po sklizni první úrody.
  • hrábě - bychom měli mít troje. Železné, úzké i široké. Dřevěné. Drátěné a prořezávače trávníků.
  • lopaty - dvě. Špičatou na nakládání zeminy a písku a kulatou na nakládání ulehlejších zemin a kompostu.
  • krumpáč - na těžší práce

Dále potřebujeme koště, sázecí kolíky, sázecí lopatky, konve, pilky, rámovou pilku, pilku ocasku, velkou pilu, malou tvarovací pilku, žací srp, košíky na sklizeň ovoce, česač ovoce,  nože, hadice, stříkací koncovky, nůžky, ocelový kartáč, bedýnky na uskladnění ovoce, zahradní hadice a další.

Také mějte vždy po ruce malou lékárničku.

Ptactvo na zahradě

Na zahradě vítáme užitečné ptáky - sýkorky, šoupálky, brhlíky a strakapoudy. Naopak nevítanými hosty jsou - kosy, vrabci a špačči. Ptactvo v zimě lákáme na zahradu potravou - krmítky a budkami. Nejužitečnějším ptákem je sýkorka, která se živí převážně škodlivým hmyzem.

Krmítka - umisťujeme tak, aby byla chráněna před nepříznivým počasím. Na závěsná krmítka, která se pohubují obvykle nejdou neužiteční vrabci.

Lednová obleva

By mohla poškodit okrasnou část zahrady. Těžký a mokrý sníh může polámat křehké větve okrasných rostlin. Zvláště choulostivé jsou sloupovité tvary rostlin, které pod tíhou sněhu klesají a lámou se. Pokud to lze, těžký sníh z větví setřeste. běžná vrstva sněhu chrání rostliny před namrzáním. Hrozí-li nebezpěčí vydatného sněžení, stáhněte sloupovité rostliny k sobě provazem. Jedná se především o thuje, jalovce, cypříšky, tisy a ostatní.

Povolí-li mráz a není-li dostatek sněhu, zalejte stálezelené dřeviny (jehličnany, i listnáče). Stálezelené rostliny nepoškodí mráz, ale nedostatek vláhy. Ze zmrzlé půdy totiž nemůže rostlina přijímat vodu. A poněvadž stálezelená rostlina nemá vegetační klid, může nám velmi rychle uschnout. Vypadá to jakoby nám rostlina zmrzla.

Řez okrasných rostlin

Je-li mírná zima, můžete začít s řezem okrasných rostlin. Na řez okrasných rostlin si nachystejte pilku a ostrý nůž - žabku. Nad designem okrasných keřů popřemýšlejte. Všechny keře nemůžete řezat podle stejné šablony. Přestárlé a přehoustlé keře prosvětlete. Odstraňte slabé a suché větve, také křivě rostoucí větve a větve rostoucí dovnitř keře. Budeme - li odstraňovat silnější větev, zatřete ránu štěpařským voskem.

Živé ploty

Máte-li na zahradě živé ploty z opadavých listnáčů, pak ostříhejte loňské přírůstky. Při střihu dbejte na to, aby měl strom kónický tvar. Jinak by přerůstající horní větve zastínily spodní větve a plot by od spodu prosychal.

Zaujal Vás článek? Sdílejte s přáteli na Facebooku!

Vybírejte nové nářadí již nyní!

Autor: Hana Michalíková