Lednové práce

Lednové práce

Lednové práce - nemusíme dělat jen v lednu, ale během celého zimního období. Můžeme řezat ovocné dřeviny, provádět postřik proti škůdcům, zakládat zahrady a vypracovat si osevní plán.

Lednové práce

Lednové práce nemusíme dělat právě jen v lednu. Můžeme si je rozvrhnout během celého zimního období. A za příznivého počasí operovat po zahradě. Můžeme provádět:

  • řez ovocných dřevin - ten můžeme provádět po celou zimu. Do začátku rašení by měl být řez hotov. Podle toho, co chceme řezem dosáhnout, rozlišujeme tři druhy řezu: výchovný - řez mladých stromků, udržovací - to je řez stromů v plné plodnosti a řez zmlazovací - to je řez stromů, které přestávají v růstu, a potřebujeme je povzbudit. V lednu děláme udržovací řez, tzv. průklest. Řez neprovádíme, pokud teplota klesne pod -8°C.

Tvz. průklest - průklestem vytváříme vzdušnou a zdravou korunu. Odstraňujeme dvojáky, větve zahušťující korunu, vlky a větve nemocné, nebo poškozené. Průklest není nutný dělat každoročně u zdravě rostoucích stromů. Doporučuje se jej však udělat co druhý rok. Pozor - při radikálnějším průklestu ztrácíme velkou část úrody jednoho roku. Průklest v zimním období děláme u jádrového a drobného ovoce. Peckoviny si necháme až na předjaří. Větší rány po řezu zamažte štěpařským voskem, je-li zatuhlý, použijte olejovou barvu. Větší rány po pilce, zahlaďte před nátěrem ostrým nožem.

  • po průklestu následuje mechanická ochrana. Pod strom nebo kolem kmene rozložte papír a na něj ocelovým kartáčem, nebo speciální škrabkou oškrabejte borku (starou kůru), lišejníky, mechy a odstříhněte všechny zámotky a moniliové plody (plody poškozené hnilobou). Oškrabanou borku spalte, obsahuje mnoho přezimujích stádií chorob a škůdců.
  • likviduje přestárlé ovocné stromy a keře - mnohdy máme tyto stromy a keře na zahradě jen proto, že je nám líto je likvidovat. Tím, že se jich zbavíme, eliminujeme také riziko chorob a škůdců.  Uvažujte také ekonomicky, místo nevzhledného uschlého stromu, můžete mít strom zdravý a plodící.
  • chemická ochrana - v době vegetačního klidu stříkáme stromy a keře proti přezimujícícm stádiím škůdců - červců, štítenek, vajíčkům mšic, mery jabloňové, píďalek, housenek pupenových obalečů, molů, atd. Používáme např. Optikombi,vhodné také na likvidaci přezimujících vajíček svilušek. Pozor - všechny přípravky vhodné na zimní postřik poškozují zelené části stromů. Proto je používáme jen v zimě, nikoliv v předjaří! 

V měsíci lednu svilušky naleznete zejména na švestkách a na jabloních. Poznáte to tak, že se na kůře stromů uvidíte celé kolonie žlutých nebo červených vajíček. Používejte přípravky proti sviluškám. Proti jejich přemnožení se pak již špatně bojuje. Svilušky hubte cíleně, protože i jen pár zachovaných vajíček stačí k tomu aby se za příznivého suchého a teplého letního počasí znovu přemnožily.

  • okus stromů zající nebo králíky - ošetřujte stromy ihned po okusu zvěří. Poškozené stromy rychle vysychají. Ohryzané rány uhlaďte ostrým nožem a zatřete štěpařským voskem. Silně ohryzané větve odstraňte. Silně ohryzané mladé stromy nahraďte novými.
  • námraza - pokud je na ovocných stromech námraza silnější než 10mm, může polámat výhony. Nejčastěji se polámou vodorovně rostoucí větve. Nejlepší způsob ochrany je stejný jako při velké úrodě - větve podepřete. Při neopatrném setřásání námrazy z větví, můžete ulámat plodonosné dřevo.
  • kontrolujte uskladněné ovoce - odstraňte všechny plody, na nichž se šíří hniloba.

Zelenina v lednu

V lednu na zahradě odpočívají prázdné záhony. Pokud nemrzne, můžete dorýt nezryté záhony. Záhony, na nichž necháváte dozrát špenát, pór nebo černý kořen, nadkrývejte chvojím.  Pokud hrozí velké mrazy, černý kořen vyryjte. Lze ho pak uskladnit ve sklepě v rašelině. Pokud ponecháte pór na zahradě, je chutnější. Rebarboru také přikryjte vrstvou rašeliny, aby na jaře brzy vyrašila.

Prohlédněte podzimní výsevy zeleniny, zda nejsou poškozeny myšmi. Prohlédněte uloženou kořenovou zeleninu ve sklepě. Odstraňte nahnilé kusy.

Rozdělte trsy vyryté pažitky a zasaďte do květináčků. Přeneste je do teplé místnosti, nejlépe v kuchyni  na okenní parapet.

Postupně přenášejte do tepla k rychlení drobné cibulky, petržel a pažitku. Ve sklepě sklízejte čekankové puky.

Výsev zeleniny do truhlíčků

V lednu provádíme výsev zeleniny do truhlíčků nebo výsevných misek. V druhé polovině ledna můžeme vysít osivo raného zelí, rané hlávkové kapusty, raného květáku. V měsíci lednu je také nejvyšší čas se rozhodnout, které druhy zeleniny a v jakém množství budeme pěstovat a sestavit si podle toho osevní plán. Osevní plán slouží k tomu, jak si nejlépe rozvrhnout záhony a jak je nejlépe využít k pěstování vybrané zeleniny.

Osevní plán - výběr druhů a množství pěstované zeleniny řiďte svými individuálními požadavky. Při sestavování osevního plánu přihlédněte k:

  • požadavkům jednotlivých druhů zeleniny na výživu
  • podle toho v jaké trati se vybraná zelenina pěstuje, aby se ekonomicky rozvrhl osev záhonů (Náročné zeleniny po prvním roce od hnojení organinckými hnojivy řadíme do první trati - zelí, salát, pór, rajčata, okurky. Druhý rok po vyhnojení, v tzv. druhé trati pěstujte karotku, ředkvičky, cibuli, ředkve, polníček, červenou řepu. Do třetí trati vyséváme fazol, hrách, česnek.)

Zakládání zahrady

lednovém čase je vhodné také přemýšlet o celkovém rozvržení zahrady. Jakou zahradu  chceme v budoucnu mít, jaká by se nám líbila a jaké vlastnosti by měla mít. Prohlédněte si dobře stromy a keře v okolí, kterým se v okolním prostředí daří. A vysaďte stejné druhy, nebo jejich zušlechtěné formy.

Zahrada u chaty - vysazujte trvalky a drobné cibuloviny. Sadové růže, okrasné traviny a několik okrasných nebo ovocných vyšších stromů. Doporučujeme vám velkou plochu zdravě zeleného trávníku. Tuto plochu netříštěte skupinami keřů nebo květin. Ty umístěte podél plotu. Pamatujte na to, že dobře ošetřený trávník je ozdobou každé zahrady.

Zahrada u rodinného domu - 1/3 plochy nám zabere tzv. obytná zahrada. Kde si vytvoříme intimní zákoutí pro posezení.

Zahrada v osadě zahrádek - dodržujte vždy řád osady. záhony se zeleninou, drobné ovoce a nebo květinová zahrada.

Již máte vypracovaný osevní plán? Inspirujte přátele na Facebooku!

Autor. Hana Michalíková