Co s nedozrálými rajčaty

Co s nedozrálými rajčaty

Co s nedozrálými rajčaty - botanicky je rajče dužnatý plod jednoleté rostliny. Která na konci sezóny ukončí své vegetační období. Co s nedozrálými rajčaty? Jak je uskladnit, zpracovat? Čtěte více...

Co s nedozrálými rajčaty

Rajčata jsou nejrozšířenější zeleninou vůbec. Je vyšlechtěno několik stovek druhů rajčat. Mají zajímavé barvy, tvary i chutě. Obsahují velké množství vitamínu C, B1, PP, provitamínu A, antioxidantů. Mají vysoký obsah cukrů (fruktóza) a mnoho minerálních látek. Fruktóza je asi o 1/5 sladší než glukóza. 

Rajčata jsou botanicky jednoletou rostlinou. Vysévají se obvykle v polovině březnu do výsevných misek. Po květnových mrazících, častěji na konci května se vypěstované rostlinky přesazují na záhony nebo do skleníků. Během vegetace je třeba rajčata přihnojovat např. ledkem amonným s vápencem.

Rajčata vysazená koncem května přinášejí první plody již začátkem července. Mají poměrně dlouhou vegetační dobu (120-140 dní). Sladké plody sklízejte celé léto. Ve druhé polovině srpna nebo až začátkem září odřízněte nad posledním vijanem vyvinutých plodů vrcholky rostlin. Podpoříte tak včasné dozrání ponechaných plodů. Rajčata jsou citlivá jak na pozdní jarní mrazíky tak na první podzimní mrazy.

Před příchodem prvních mrazíků skliďte všechny zelené plody. Plody musí být vyvinuté. Plody rajčat, které necháme dozrát "uměle", nemají takovou kvalitu jako plody rajčat, které "zčervenají" přímo na rostlinách. Je několik možností, jak s nedozrálými plody rajčat naložit:

  • rozložit na fólii - nedozrálá rajčata rozložíme na polyetylénovou fólii, kterou umístíme v pařeništi nebo ve skleníku. Rajčata tak postupně dozrají.
  • zavěšení celých rostlin - celé rostliny i s nedozrálými plody sklidíme a zavěsíme v teplejší místnosti
  • zpracovat - dle receptů a zásad uvedených v článku níže

Nedozrálá rajčata - tipy

Nedozrálá rajčata uložte v bedýnkách nebo lískách v teple, aby zčervenala. Pokud máte celé rostliny zavěšené v suché, větrané místnosti, pravidelně je kontrolujte. Nahnilé plody v obou případech ihned odstraňujte.

Plody, které se již začínají červenat, trhejte a skladujte i se stopkou.

Pokud s rajčaty uskladníte i pár jablek, můžete si urychlit červenání. Jablka obsahují nepatrné množství etylenu, který urychluje dozrávání.

Pokud nemáte prostor na zavěšení celých vytržených rostlin i s plody,  zavěste pouze "hrozna" plodů na větvičce.

Recepty ze zelených rajčat

Zelená rajčata mají vyšší obsah tomatinu. Tomatin je rostlinný jed odpuzující hmyz. Obsahují ho také listy rajčat a jiných lilkovitých rostlin. Ve zralých rajčatech je obsah tomatinu nízký aso 0,03-0,08 mg/100g. V nezralých zelených rajčatech je obsah mnohem vyšší a to 0,9-55 mg/100g. Toto množsví může ohrožovat lidský život. Zelená rajčata a výrobky z nich nesmějí konzumovat těhotné ženy.

Pozor: Tento rostlinný jed (tomatin) obsažený v zelených rajčatech může způsobit otravu lidského organismu. Může ublížit již v dávce 25mg. Smrtelný je při dávce 400mg. Příznaky otravy se projevují: pálení a řezavý pocit v krku, průjem, ospalost, pocit úzkosti a křeče. Může se objevit pocení, dušnost a bezvědomí.

Zelená rajčata obsahují také solanin, který má podobné vlastnosti jako tomatin. Vyskytuje se např. také v klíčcích branbor.

Zelená rajčata se používají do směsí s jinými druhy zeleniny. Zpracovávají se při výrobě např. čatní. Dbejte na to, aby zelených rajčat bylo použito přiměřené množství.

Zelená rajčata zpracovávejte do slaných a octových nálevů. Kyselé prostředí mění škodlivé látky na méně toxické. Naopak sladké prostředí je nevhodné! Cukr škodlivé složky stabilizuje.

Kečup ze zelených rajčat (není vhodné pro těhotné ženy)

1,4 kg zelených rajčat nakrájíme na kusy, opereme a rozvaříme s 1/2 kg jablek a dvěma cibulkami. Rozmixujeme na kaši. Přimícháme připravenou zálivku z 0,2dcl octa, pepře, soli (nové koření, hořčičné semínko dle vaší chuti) a přivedeme k varu. Povaříme a za horka plníme do sklenic. Sterilujeme ve vodní lázni aspoň 20 minut.

Jaké máte zkušenosti s nedozrálými rajčaty Vy?

Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková