Jak zavařovat různé druhy ovoce

Jak zavařovat různé druhy ovoce

Jak zavařovat různé druhy ovoce - kvalitní výrobky z ovoce získáme, pokud dodržíme základní podmínky při jejich zpracování. Je nutné použít také vhodné suroviny, zvážit zralost ovoce a jeho odrůdy.

Jak zavařovat různé druhy ovoce

V minulém článku jsme si představili různé druhy zeleniny vhodné ke zpracování, nyní se budeme věnovat ovoci. Ovoce je mnohem bohatší surovnou na zpracování. Kdo by si rád nepochutnal na jablečném moštu nebo jahodové marmeládě. Nyní si popíšeme jednotlivé druhy ovoce a základní přísady ke konzervaci.

Přísady ke konzervaci

Potřebné přísady ke konzervaci. Mějte vždy po ruce a buďte jimi dostatečně zásobeni.

Cukr - je hlavní přísadou používanou ke konzervaci ovoce. Používá se jako konzervační prostředek zejmnéna pro džemy, marmelády a sirupy. Cukr je velmi kalorický. Upravujeme jím chuť zpracovávaného ovoce. Je vhodný i při zmrazování ovoce. Jeden kilogram cukru je asi 0,62l objemu připravované směsi ke konzervaci.

Želírovací cukr - cukr, který je již smíchán s jablečným pektinem. Na trhu je také želírovací cukr pro diabetiky. Nebo želírovací cukr z třtinového cukru.

Umělé sladilo - uplatní se hlavně v nálevech pro diabetiky. Také v zeleninových nálevech, kde je cukr zbytečný. Používání umělých sladidel není vhodné pro nemocné léčící se s trávícím ústrojím. Umělá sladila mají několikásobně vyšší sladivost než běžný cukr.  S jejich používáním proto buďte opatrní. Umělá sladila nelze použít jako konzervační prostředek (jako cukr).

Ocet - je nejdůležitější složkou při nakládání zeleniny. Používáme ho k úpravě chuti. Vždy si zkontrolujte jeho koncentraci. Nejčastěji ocet používáme při nakládání zeleniny. Do kečupů, omáček, čatní a také při nakládání hub.

Kyselina citrónová - nepoužívá se ani tak ke konzervaci ovoce a zeleniny jako k jejímu vybělení. Používá se hlavně v případech, kdy chceme zvýšit kyselost ovocných výrobků. Má jemnější chuť než kyselina octová.

Kyselina sorbová - zamezuje růstu plísní a kvasinek. Marmelády a džemy můžeme ošetřit proti plesnivění na povrchu tak, že na něj položíme napuštený papír touto kyselinou (roztok 0,4%alkoholu).

Pektin - obsahuje ho každé ovoce. Někdy ho však není tolik, aby vytvořil rosolovitou konzistenci. Existuje technický pektin, získaný z jablečných výlisků nebo z kůry citrusů.

Druhy ovoce určené ke konzervaci

Angrešt - je bohatý na obsah pektinů. Přidáváme ho do džemů i marmelád. Na kompoty jsou vhodné zelené a žluté odrůdy. S pevnou slupkou, bez chloupů. Aby se sklenici nepopraskaly. Na džemy používejte odrůdy s měkkou slupkou. Ze zralého angreštu můžeme zhotovit také mošt a víno.

Borůvky - jsou úžasné bobulky. Všestranně použitelné. Jak klasické lesní tak kanadské borůvky. Používejte pouze kvalitní, zralé bobule. Můžete je zpracovat a vyrobit  z nich kompoty, džemy, marmelády, mošty a vína. Používají se také k barvení výrobků z méně barevného ovoce. Borůvky jsou chutné i sušené. Borůvky můžeme zamrazit.

Broskve - výborné jsou na domácí přípravu přesnídávek pro děti. Mají příjemnou vůni. Se zralých plodů můžeme vytvářet voňavé kompoty. Lze přidat hřebíček. Oloupané lze použít ma výrobu džemů a marmelád.

Hrušky - lze zavařit jako kompot. Hrušková marmeláda je chutná s přídavkem rumu. Vhodná je na potírání palačinek a do koláčů. Hrušky jsou výborné sušené. Umleté sušené hruškyposlouží jako povidla do tradičních koláčů-frgálů.

Jablka - jsou nejvděčnějí ovoce z vaší zahrady. Můžete je zpracovat snad na všechno. Výborné kompoty a ještě lepší mošty. Cutné přesnídávky pro děti. Jablka můžete uskladnit ve sklípku. Můžete je usušit jako křížaly, nebo nakrájená na kolečka. Podle druhu jabloně zpracovávejte její jablíčka. Zimní odrůdy uskladněte, aromatické plody použijte na výrobu kompotů a moštů. Také můžete jablíčka nastrouhat do sáčků, prosypat cukrem, vytlačit přebytecný vzduch a zamrazit. Dají se použít do štrůdlu. Chutný je i rychlý teplý zimní kompot ve složení jablka, hrušky, hřebíček a celá skořice. Zkoušeli jste jablka upéct na plechu? S citronovou šťávou a kořením? (hřebíček, badyán, skořice). Tuto směs zavařit a p lžičkách dávkovat jako základ chutného zimního čaje? Jablečný sirup může být také novinkou ve vaší kuchyni. Šťáva z jablek se nechá uležet spolu s cukrem a kys.citrónovou, poté se zahřeje a naplní do sklenic.

Jahody - vzpomenete si sami kolik využití mají jahody? Jak je sami zpracováváte? Nejčastější je asi mražení, ať již celých kusů, nebo protlaků. (dření). Děti je milují. Proč se jimy tedy nezásobit. Stejně z ledničky zmizí než dopadne první sněhová vločka. Jahodový džem je také stálicí v našem repertoáru. Zkuste do něj přidat černý rybíz, banány nebo šťávu z limetky. Zajímavé chutě vás potěší a nadchnou. Nejchutnější k snídani na čerstvé vánočce nebo lívancích. Z velmi zralých jahod můžete zhotovit likér. Kompotování jahod je nesnadný úkol. Vždy jahody změní barvu. Jahody před zavařením můžete krátce povařit v rozpuštěném cukru.

Jeřabiny - netradiční, ale vracející se do "módy". Jeřabiny určitě nekonzumujte syrové, jsou lehce toxické, a mohou se projevit příznaky lehké otravy. Sušením a vařením jejich toxicita zcela zmizí. Na kompoty používejte plody Jeřábu sladkoplodého (lat. Sorbus aucuparia var. dulcis). Zavařený jeřáb je podobný brusinkám. Má močopudné a mírně projímavé účinky.

Kdoule - kdoulová jablíčka mají nádhernou vůni a vyzrálé plody mají krásně žlutou barvu. Tyto plody obsahují velké množství pektinu a proto jsou vhodné na přípravu džemů.

Maliny - smíchané s cukrem a mražené konkurují mraženým jahodám. Malinový sirup je delikatesa. Malinový džem taktéž. Určitě stojí za vyzkoušení a za trpělivost při pěstování a pravidelném sbírání. Lesní maliny nejsou vhodné ke zmrazování. Do malinových protlaků používejte pouze plné a čisté plody.

Meruňky - sklízejte pouze zralé plody. Vyzkoušejte meruňkový džem s přídavkem bylinky - máty. Na kilogram vypeckovaných meruněk postačí 6 lístů čerstvé máty. Meruňky můžete půlené a vypeckované kompotovat. Výborné jsou také sušené.

Mirabelky - na marmelády a džemy vybírejte odrůdy se žlutými plody. Jsou vhodné také na sušení.

Rybíz černý je bohatý na vit. C. Vyzkoušejte zpracovat rybízovou zavařeninu a tu za chladných zimních večerů použít k výrobě čaje. Červený rybíz použijte na marmeládu - linecké bez pravé  domácí rybízové marmelády nemůže chybět na žádném vánočním stole. Červený rybíz je také chutný, pokud ho kompotujete společně s angreštěm a bílým rybízem. Kompot z červeného rybízu může posloužit jako rychlá náhrada za brusinkový kompot na svíčkové omáčce. Bílý rybíz je vhodný na přípravu vína.

Švestky a trnky a slívy - zavařujeme nebo zamrazujeme a v zimě použijeme do lahodných bublanin. Doporučujeme zamrazovat rozložené na plechu a poté sesypat do sáčku nebo krabičky. Švestky i trnky i slívy  jsou nejlepší vypálené na slivovici nebo rozvařené na povidla.

Kandované ovoce

milujete biskupský chlebíček a marokánky a rádi byste na vánoce upekli tuto dobrotu s vlastním kandovaným ovocem? Pak vyzkoušejte kandování. Nejvhodnější je kandovat pomerančovou kůru, višně, třešně, švestky, příp. další. Můžete zkusit přihodit ořechy. Záleží na vás, kterou chuť ovoce byste chtěli v cukrovinkách ucítit.

Kandované ovoce vyrobíme tak, že povařené ovoce necháme máčet několik dní (6-10) v cukerném roztoku. Tento roztok postupně zahušťujte dalším cukrem. Tímto procesem se postupně snižuje podíl vody v ovoci. Zastaví se růst mikroorganismů a kandované ovoce se nekazí. Kandované ovoce je velmi sladké, velmi kalorické a bez všech nutričních složek.

Vyzkoušejte domácí výrobu chutných džemů. Sdílejte nové poznatky s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková