Libeček lékařský - jedna rostlina na rodinu

Libeček lékařský - jedna rostlina na rodinu

Libeček lékařský - jedna rostlina na rodinu - postačí. Ochucení polévek zejména zeleninových vývarů vás nadchne. Je to takové maggi koření, pro které si kdykoliv zaskočíte na zahradu.

Libeček lékařský - jedna rostlina na rodinu

Libeček lékařský (lat. Levisticum officinale) - je vysoká a rozložitá, vytrvalá rostlina z čeledi miříkovitých (lat. Apiaceae) - pomalu rostoucích rostlindorůstající do výšky až 2m. Pěstuje se pro aromatické listy. Využití má  v gastronomii, kde se používá na dochucení polévek a omáček. Jste-li polívkoví, pak libeček nesmí na vašem záhonu chybět.

Libeček je rostlinou pocházející ze Středomoří.  Byl znám již v 16-tém století. Staří Řekové znali jeho chuť a využívali ho jako afrodiziakum.

Je takovým solitérem v zahradě, o kterém víte, ale nemusí být vidět. Dobře se mu povede vzadu na zahradě u plotu, nebo za skleníkem. Roste i v polostínu. Nemá speciální nároky na kvalitu půdy. Chuť libečku je velmi výrazná, pokud jste s ním ještě nevařili, buďte na množství opatrní a do polévky použijte jen část  listu. S libečkem ušetříte za polévkový bujón i maggi koření.

Pěstujeme Libeček lékařský

Libeček lékařský není náročný na umístění na záhonu ani na zeminu. Můžeme ho pěstovat jako bylinku v květináči za oknem. Tady nevyroste do závratných výšek. Nečekejte od takto pěstovaného libečku stejně velké listy a plody jako od libečku pěstovaného venku. Chuťově však poslouží skvěle i v této "uměle vytvořené" mini verzi.

Semínka Libečku lékařského vyséváme na jaře nebo na podzim. Doporučujeme sazenice předpěstovat v teple. Po té vysazujeme na záhon do sponu 40x40 cm. Ze zkušenosti ale víme, že na rodinu bohatě postačí jen jedna rostlina.

Libeček není náročný na stanoviště, vyhovuje mu slunná část zahrady i polostín. Na půdu také není náročný. Můžeme vám ale doporučit půdu před vysazením Libečku prokypřit a přihnojit.

Zálivka libečku je důležitá pravidelná. Rostlina má poměrně rozložitý kořenový systém. Vzhledem k své velikosti a zeleným listům, doporučujeme zálivku vydatnou. Spíš na večer. Naopak hnojení rostlina nepotřebuje.

Pravidelným stříháním listů a úpravy výšky rostliny zajistíte kvalitní stále nové listy. Listy v kuchyni se využívají mladé a čerstvé. Větší a starší listy mohou mít nahořklou chuť. Zastříháváním zpomalíte její růst a květenství. Čož je u bylinky pěstované pro list důležité.

Po sklizni můžeme libeček usušit nebo zamrazit. Takto se zpracovává nať a listy.

Babské rady

Libeček je velmi aromatická bylinka. Pro svou výraznou vůni může být použit jako deodorant do bot. Jedna snítka vložená do boty vyžene nevábný odér. Bolí vás klouby a trápí revma ? Pak vyzkoušejte lázeň z odvaru ze semene libečku. Čaj z kořene libečku je silně močopudný, pomáhá při dně. Prý pomáhá rozpouštět ledvinové a močové kameny. Podporuje činnost trávících šťáv. Není vhodný pro těhotné a kojící. Vylučuje toxiny z těla, které by mohli přejít do mléka a na plod. Ve velkém množství by ho neměli konzumovat nemocní, zejména léčíčí se s ledvinami.

TIP - Recept

Libeček je nejlépe použitelný do polévkového koření. Můžete ho přidávat čerstvý nebo sušený. Libeček je velmi aromatický. Do polévkového koření se používají listy.

Celou větvičku s listy můžete přidat při dušení zeleniny. Chutný je také při pečení masa. Zejména se přidává do marinád. Vyzkoušejte jehněčí maso na bylinkách s přídavkem libečku. Můžete ho také použít při nakládání zeleniny. Vyzkoušet novou chuť ve vaší kuchyni.

Vyzkoušejte marinádu s libečkem. Do misky vlijte smetanu, přidejte 2-3 lžíce nasekaného libečku, stroužek česneku a červenou papriku (koření). vše promíchejte. Do vzniklé marinády vložte kuřecí prsa. Takto naložené prsíčka můžete grilovat, nebo dát do zapékací misky. Pokud budete maso zapékat rozložte na něj cibuli a na závěr pečení položte plátek sýra. Podávejte s novým bramborem, nebo bramborovou kaší ozdobenou snítkou petrželky.

Zaručeně nejchutnější polévkové koření. Vyzkoušejte si jeho pěstování již nyní!

Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková