Mrkvová sezóna

Mrkvová sezóna

Mrkvová sezóna - sklidili jste hodně mrkve a sklípek praská ve švech? Poradíme vám, jak nepřijít o vitamíny a mrkev si řádně užít a vychutnat.

Mrkvová sezóna

Mrkev neboli karotka - poznáte je od sebe? Ano jsou to dva druhy mrkve, které se od sebe příliš neliší. Patří mezi kořenovou zeleninu. Karotka je na konci zaoblená. Mrkev je delší a tvarovaná do špičky. Většina lidí vnímá mrkev jako obyčejnou zeleninu. Svým obsahem vitamínů a lehkostí zpracování předčí kdejakou exotičtější zeleninu a ovoce.

Mrkev je snadná na pěstování. pěkné kousky se povedou vypěstovat i zahrádkáři začátečníkovi. Jedná se o jednoletou až dvouletou zeleninu. Mrkev i karotku můžeme zasít na jaře, nebo také na podzim a sklidit úrodu na přesrok. Když ale mrkev zapomeneme sklidit a vydrží nám na záhonu do dalšího jara, vykvete a vytvoří semínka. Tyto kořeny již nemají dobrou kvalitu ke konzumaci.

Mrkev pochází původem z jižní Asie, Pakistánu a Afghánistánu. V 10.století se rozšířila do Evropy.  U nás jí patří druhá příčka v žebříčku pěstované zeleniny. První příčku drží zelí.

Mrkev je samozřejmě nejlepší v čerstvém stavu. Z mrkve si můžete udělat mrkvovou šťávu. Posílí váš organismus a zvedne vám náladu.

Jak uskladnit mrkev

Jak nejlépe uskladnit mrkev. Pokud máte sklípek, pak máte ideální podmínky. Sklípek před uskladněním zeleniny pořádně vyčištěte a vybělte ho vápnem. Stěny i stropy.  Zbavte se všech starých a vlhkých věcí. Aby se na zeleninu nepřenášeli plísně. Mrkev sklízejte ze záhonů průběžně, poslední dříve než začnou raní mrazíky.

Krátkodobě můžete omytou mrkev uchovat v chladničče. Dlouhodobě ji uskladněte ve sklípku tak, že ji položíte na sebe ve vrstvách, které prosypete pískem. Abyste měli ukázkovou mrkev, která se vám bude dobře skladovat, dodržujte tyo zásady:

  • mrkev pravidelně zalévejte, pokud ji necháte vyschnout a zalejete jen občas, rozpraská vám
  • mrkev zavčas jednoťte
  • pokud mrkev vysejete mezi kamínky nebo udusanou, neprokypřenou půdu, pak se kořen rozvětví
  • krátká mrkev vám vyroste v jílovité půdě

Lidové léčitelství

V léčitelství se mrkev používala jako močopudný a mírně projímavý prostředek. Doporučuje se její konzumace po léčbě antibiotikami. Rychle doplňuje střevní mikroflóru. Natrouhanou ji můžete použít k obkladům na spáleniny a záněty kůže. Je vhodná při jaterních dietách, chudokrevnosti a oslabení organismu.

Recepty z mrkve

Mrkvový salát s citrónem

Nastrouhejte mrkev na jemném struhadle, zakápněte citrónem a podávejte. Můžete dosladit a přidat lžíci vody.  Nebo také ananasové kousky či ananasový džus. Vyzkoušejte přidat čerstvý kokos. Pro děti nejideálnější kombinace - s nastrouhaným jablkem.

Mrkvový salát na slano

Vyzkoušejte smíchat nastrouhanou mrkev s jemně nasekanou pažitkou, křenem a cibulí. tuto pikantní směs podávejte např. ke grilovanému masu. Můžete zkusit obdobnou verzi, kdy nakrouháte hlávkové zelí, přidáte křen, mrkev na tenké nudličky, kmín a chilli papričku a zalijete nálevem z octa, vody, soli a cukru. Zatižte a nechte v chladničče den, dva uležet. Záleží na vás jak dlouho tento salát vydržíte neochutnat a nesníst.

Mrkev jako chuť do omáček

Zkuste v zimním období vařit více omáček. Mrkev a ostatní druhy kořenové zeleniny jsou základem svíčkové. Vyzkoušejte hovězí na kořenové zelenině a žampionech povařené v kvalitním červeném vínu. Vynikající. Vaříte často kuře na paprice, zkuste jako základ použít mrkev, kterou před přidáním smetany propasírujete.

Děti milují polévky. Dopřejte jim mrkvovou polévku, i zeleninové (na kostičky nakrájené) nebo rozmixované do krémova. Pro pány přidejte do mrkvové polévky zázvor. Zajistí pikantnost.

Dušená mrkev trochu jinak

Se zázvorem - jako příloha k masu - pikantní pro dospělé. Na slanině a cibulce zpěníme nastrouhanou mrkev. Můžeme přidat snítku libečku, strouhaný zázvor a sůl. Podlijeme a dusíme do měkka. Na závěr zakápneme octem nebo citronem.

S kokosovým mlékem - mrkev orestujeme na cibulce a arašídech (slunečnicových semínkách), na závěr přidáme stroužek česneku, aby nám při restování nezhořkl. Zalijeme kokosovým mlékem a povaříme. Dochutíme zázvorem, chilli, nebo jen osolíme.

Vitamíny

Mrkev je chutná a zdravá. Obsahuje velké množství provitamínu A. Pro své cenné vlastnosti je doporučována jako první výživa těch nejmenších dětí. Je vhodná při různých dietách ve formě syrové i dušené. Je bohatá na vlákninu a antioxidanty. Pro vyšší obsah cukrů není ve velkém množství vhodná v diabetické stravě.

Vzpomeňte si na své dětství a obohaťte jídelníček o tuto skvělou a dá se říct i levnou pochoutku. Vyzkoušejte mrkev s exotickými chutěmi kokosového mléka. Vaše děti budou nadšené. A vy postupně zpracujete úrodu a dostanete do sebe potřebné vitamíny každý den.

Jak se vám líbili recepty z mrkve? Sdílejte s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková