Skladování cibule a česneku

Skladování cibule a česneku

Skladování cibule a česneku - proč si je skladovat, když česnek i cibuli zakoupíme po celý rok v obchodě? Jejich ceny kolísají nebo rostou a tak se vyplatí vlastní pěstování. Pročtěte si více o skladování, aby vám tato zelenina déle vydržela...

Skladování cibule a česneku

Taky se občas zhrozíte nad cenami česneku v obchodě, a říkáte si zda je opravdu český? Ten dobrý, s výraznou chutí? Pokud česnek, a samozřejmě také cibuli pěstujete, pak si pročtěte článek o skladování, aby vám tato zelenina vydržela bez úhony co nejdéle.

Kdy dozrává česnek a cibule

Česnek i cibule dozrávají v červenci.  Česnek bychom měli sklízet včas. Sklízí se jakmile nať začne žloutnout a pokládá se. Při pozdní sklizni se rozruší obaly stroužků a česneková palice se pak rozpadává.

Česnek dosušíme ve stínu, pod střechou. Zakrátíme kořínky. Vážeme do svazků o 15-20 palicích.

Pokud necháte přezrát cibuli, budete na jednu stranu spokojenější, bude větší. Na druhou stranu se bude špatně skladovat a bude náchylnější k chorobám. Větší cibule nevyschne tak dobře, aby mohla být kvalitně skladována.

Kdy tedy sklízet cibuli? Poznáte to tak, že nať začíná polehávat. Až polehne asi o 1/3, přestaňte cibuli zalévat a nechte ji proschnout na prosluněném záhoně (obvykle se jedná o polovinu července). Tak nať cibule dobře zaschne, zpevní se slupky a vybarví se dozlatova, tmavě červena až fialova podle pěstované odrůdy.

Cibuli nesklízejte za deštivého počasí. Pokud začne pršet za dosychání cibule na záhoně, ihned je zakliďte pod střechu.

Skladujeme cibuli

Koncem řijna chystáme cibuli k uskladnění. Cibule by měla být dostatečně proschlá. Neskladujte plody, které jsou chyceny plísní - ty vyřaďte. Cibuli vložte do dřevěné bedýnky a nadkryjte dekou. Cibuli skladujte při nižších teplotách. Ideální je kolem 1°C. Krátkodobě snese i teloty pod bodem mrazu. Můžete ji skladovat ve sklípku. Sklípek by neměl být příliš vlhký. Kontrolujte, aby vzdušná vlhkost nepřesáhla 65%. Cibuli můžete skladovat i doma ve spižírně. Bedýnku položte na podlahu. Chladnější teploty snáší lépe než vyšší teploty.

Cibule šalotka vydrží takto uskladnění až do června. Cibule obecně vydrží chutná do února až března, kdy již začíná rašit. pokud cibule zmrzne - zesklovatí. Po rozmrznutí je poživatelná. Dobře skladovaná cibule je na omak tvrdá a pevná. Neraší z ní zelené výhony.

Cibule by měla být nedílnou součástí stravy. Nejvíce prospěšná je v syrovém stavu. Tepelnou úpravou ztrácí na síle. V podzimním období je prospěšná velkou dávkou vitamínu C, E a B pro lidský organismus. Obsahuje také kyselinu listovou. Celou škálu minerálů a stopových prvků - vápník, sodík, železo, draslík, zinek, hořčík, fosfor, síru, měď a jód.

Skladujeme česnek

Proschlý česnek skladujte na suchém a dobře větraném místě. Může to být chladnější místnost. Vlhký sklípek není vhodný pro skladování. Také není vhodná místnost s pokojovou teplotou. V těchto podmínkách začínají stroužky klíčit, a tím se znehodnotí.

V suché a chladné  místnosti skladujte také stroužky česneku určené k výsadbě.

Dodržujte optimální vzdušnou vlhkost při skladování, která je asi 40%. Nevhodná je vyšší vzdušná vlhkost. Např. v ledničce je 80%. stejně jako cibuli můžete česnek skladovat v dřevěné bedýnce, nebo papírové krabici, kterou nadkryjete dekou. Česnek může na chvilku přemrznout, ztrácí tak ale svou chuť. Uskladněnou krabici nechte při nižších teplotách zavřenou.

Česnek můžeme naloupat - prolisovat do sklenic, smíchat se solí a uchovat v ledničce. Pozor - česnek, který bude v kontaktu se vzduchem může zmodrat, zezelenat až zhnědnout. Takto prolisované stroužky jsou určeny k rychlé spotřebě. Dočasně je lze v plastové misce vložit do mrazáku a postupně odebírat. Česnek mrazením zesklovatí - zvodnatí a ztratí svou chuť.Celé stroužky česneku můžeme naložit do sklenice - do oleje. Pozor - může se stát, že vám sklenice přeteče. neplňte ji až po okraj. Česnekové stroužky můžeme sterilovat v sladkokyselém nálevu.

Vyzkoušejte česnek skladovat palicemi nahoru. Měl by zůstat déle čerstvý než ten česnek, který budete skladovat palicemi dolů v zavěšených svazcích. Můžete ho skladovat ve váze v temnějším koutě místnosti.

Můžete vyrobit také vlastní originální olivový olej - do kterého vložíte snítku rozmarýnu, stroužek česneku a chilli papričku. Pokud milujete nakládané sýry - nakrájejte je na kostičky, můžete je proložit kapary, kolečkama chilli papričky a česnekovými stroužky. Můžete vložit i bylinku - bazalku, saturejku nebo bobkový list. Záleží na vaší chuti. Takto upravené pochutiny s česnekem nejen výborně chutnají, ale vypadají dobře i pro oko a jsou vhodným dárkem.

Loupete si česnek na podzim a přidáváte si ho preventivně do všech jídel.

Znáte nějaký originální recept z cibule? Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková