Co sejeme a sázíme v tomto období?

Co sejeme a sázíme v tomto období?

Zahradní sezóna naplno začíná právě v dubnu. Pokud počasí dovolí můžeš již bez obav vysévat otužilejší druhy zeleniny na záhon a do skleníku či foliovníku vysazovat sazenice teplomilných plodin. Stále je čas pro předpěstování sadby zeleniny i květin na okenním parapetu.

Letošní dubnové počasí přineslo spoustu aprílových zvratů. Teplé dny plné slunce i sněhové vánice a mrazy. Doufejme, že současná nadvláda jara bude již definitivní. Obávaní „zmrzlí“ jsou sice ještě před námi, zahrádka však již hlasitě volá po tvé péči.

Zeleninová zahrada v dubnu: Přímé výsevy na záhon a závod s plevelem

Rostoucí teploty a prodlužující se dny mají doslova zázračné účinky na všechny rostliny na zahradě. Vše pučí, kvete a zelená se obrovskou rychlostí. A co roste úplně nejrychleji? Rozhlédni se po zahradě a hned se dej do pletí... Plevel roste vždy rychleji než kulturní plodiny. Pokud se s ním jaře rozhodneš změřit síly, překvapí tě svojí mimořádnou kondicí. Odstraňování plevele má však právě teď na jaře největší efekt. Dej si v dubnu záležet, a po zbytek roku budeš mít nad plevelem navrch.

Dubnové výsevy zeleniny jsou závislé především na počasí. V teplých letech je možné již v dubnu vysévat téměř vše, obvyklý zásah mrazů v půli května však může tvoji práci snadno zhatit. U otužilejších druhů zeleniny se však již není čeho bát. Na záhon vysévej mrkev, saláty, hrášek, ředkvičky, salátovou řepu, pór, pastiňák a další. Z bylinek nezapomeň na pažitku, listovou petržel, kopr nebo libeček. Výsevy můžeš chránit přikrytím bílou netkanou textilií, která pomůže za slunečných dnů udržet vyšší vlhkost potřebnou ke klíčení a zároveň mladé rostlinky ochrání před nočním chladem.

Prohlédni si Pěstíkovu nabídku semínek

Jaro tě zastihlo bez přípravy? V tuto chvíli můžeš všechno dohnat. Pokud ještě nemáš nakoupená semínka, nebo jen potřebuješ doplnit zásoby, u Pěstíka si určitě vybereš. U každé zeleniny najdeš podrobný popis, který ti pomůže s pěstováním. Základní informace jsou také vždy uvedeny na sáčku se semínky.

Výsadba sazenic zeleniny či brambor

V dubnu je správný čas pro výsadbu brambor, o kterých se říká, že by měly být v zemi do prvního máje. Na záhony můžeš vysazovat také sazenice raného zelí, kapusty, kedluben nebo květáku, které máš již předpěstované od začátku jara, nebo si je pořídíš někde u zahradníka. Vhodná doba nastala také pro cibuli sazečku.

S teplomilnou zeleninou ven nespěchej

Sazenice rajčat a paprik se mohou již v dubnu vysazovat do skleníků či foliovníků. Pokud je však chceš pěstovat volně na záhonu, kvůli riziku mrazů počkej raději až na druhou polovinu května.

Sazenice na parapetu

Duben je vhodný čas také pro předpěstování rychle rostoucích sazenic zeleniny jako jsou cukety, melouny či dýně. V teplejších oblastech je můžeš pěstovat i z přímého květnového výsevu, ve vyšších polohách bude předpěstování sázkou na jistotu. Sazenice tykvovitých zelenin budeš mít připravené k vysazení na záhon přibližně za 3 - 4 týdny od výsevu. Důležité je zvolit kvalitní substrát pro výsev a množení, který rostlinkám poskytne optimální start do života. Podívej se na Pěstíkovu širokou nabídku pěstebních substrátů, určitě si vybereš.

V dubnu vysaď nové ovocné stromy

Duben je vhodným obdobím pro výsadbu ovocných dřevin - meruněk, broskvoní, ale také vinné révy. Po výsadbě nezapomínej na dostatečnou zálivku.

Duben a okrasná zahrada

Jaro je obecně příznivá doba pro výsadbu trvalek i okrasných keřů. V dubnu také využij příležitosti založit nový trávník nebo květnatou louku. Na záhony i do truhlíků můžeš začít vysévat celou řadu rychle rostoucích letniček např. lichořeřišnice, krásenky, měsíčky apod. Na chlad citlivější druhy v dubnu vysévej raději za okno či do pařeniště, patří sem např. aksamitníky, ostálky a další, které přesadíš ven až v květnu. V nejteplejších oblastech lze již koncem dubna vysadit také mečíky. S jiřinami určitě počkej až na květen, ale v dubnu je můžeš nechat narašit na chráněném místě v květináčích, čímž si zajistíš dřívější kvetení.