Podzimní řez maliníku

Podzimní řez maliníku

Podzimní řez maliníku - se provádí po opadu listí. Ještě teď možná sbíráte sladké plody. Pamatujte si, na kterých výhonech je sbíráte, a které výhony ještě neplodily. Zavařte poslední skleničku a pomalu si připravte nůžky...

Podzimní řez maliníku

Maliníky jsou velmi oblíbené mezi pěstiteli. Hlavně mezi dětmi a šikovnými kuchařkami. Sladké plody jsou lákavé od začátku prázdnin (v nižších polohách od konce června). Pokud máte na zahradě místo na houštinu maliníku, neváhejte a vysázejte si ho.

Maliníkům se daří na slunných, nazastíněnýh místech. Pokud je máte vysazeny mezi stromy, nemusíte mít plnou úrodu, zvažte přesazení. Maliníkům se dobře daří u opěrných stěn a plotů. Na malých zahrádkách může být maliník vysazen i pod ovocnými stromy menšího vzrůstu a drobnějších korun.

Průběžně odstraňujte napadené listy a výhony houbovým onemocněním nebo padlím, Používejte postřiky a hnojiva dle návodu na použití. Při manipulaci s postřiky a hnojivy chraňte děti a domácí zvířata. Postřiky nepoužívejte za deště ani příliš slunného počasí. V menších zahrádkách si použití chemických prostředků dobře rozmyslete.

Maliníky rostou vzpřímeně. Dorůstají až do 2 m výšek. Nejsou příliš vzhledné. Na zahradě vytvoří neorganizovanou houštinu. Pokud si vysadíte více řad za sebou, pamatujte na to, jak budete maliny sklízet. Abyste se nemuseli houštinou prodírat do středu a zpátky.

Maliník můžeme pěstovat u opěrné stěny. Opěrnou stěnu jim můžeme uměle vytvořít -zabodnout kůl do země, přip.natáhnout drát ve výšce cca. 1m.

Maliníky obecně

Málokdo přesně ví, jakou odrůdu maliníku pěstuje. Pokud máte maliny dříve vysazené - pak použijte námi doporučený postup. Pokud pěstujete maliníky krátce - nové odrůdy, pak si dobře zjistěte, kdy a jaký řez je nutný provádět.

Podzimní řez

Tedy obecně. V srpnu začíná přibývat odplozených výhonů. Ty můžete začít prořezávat. Tímto řezem prosvětlíte celkově porost a pomůžete dozrát dalším plodům. A nejen to, uděláte tak postupně místo novým výhonům aby mohli rychleji dozrát. a zesílit. Také zamezíte šíření hniloby z odplozných výhonů. Tento prořez můžete provádět ještě v září. Tento řez můžete provést i u novějších odrůd.

Pozor: radikální řez neprovádíme u krátce vysázených maliníku. Tady provádíme pouze odstranění poškozených částí.

Osvědčené metody má každý zahrádkář. Někdo na druh odrůdy nebere ohledy a poseče ji až u země komplet a sklízí skvělé plody. Někdo poctivě vystříhává odpolozené výhony a také má dobrou úrodu.

Tip: Řez provádějte kvalitními a ostrými nůžkami. Nůžky můžete mít klasického vzhledu, nebo třeba "vystajlované" fialkové pro ženy. I zdánlivě obyčejným nářadímmůžete udělat radost a odvést dobrou práci.

Pokud nejste radikálním kosičem všech křovin na zahradě, obecně se držte těchto zásad:

  • odstraňujte dvouleté výhony co nejvíce u země
  • odstraňujte pouze ty jednoleté výhony, které porost zbytečně zahušťují
  • na 1m2 ponechejte max, 6-8 výhonů
  • odstraňujte poškozené, a uschlé části výhonů
  • výhony zastřihujeme na mx. délku 1,8m

Jarní řez

Jarní řez provádíme jakmile ustanou poslední mrazy. Odstraníme přebytečné, zahušťující výhony. Zkontrolujeme špičky výhonů - ty zaschlé a zmrzlé odstraníme. Zkraťte bujně rostoucí výhony a výhony, které vyrostly mimo vysazenou řadu. Nezkracujte výhony do výšky 1,3m.

Maliníky zavlažujte po celou dobu jejich vegetativního růstu. Maliník patří mezi jedny z nejproduktivnějších rostlin. Během vegetace ho můžete přihnojovat uleželým kompostem a chlévským hnojem. Půdu rostlin kolem udržujte nakypřenou a bez plevele.

Maliník poprvé plodí na podzim, na nových jarních výhonech. A podruhé plodí v létě na původních letorostech, které přezimovaly.

Luxusní malinový sirup - ten snad zbožňoval každý jako malé dítě, tak proč si ho nevyrobit, když je to velmi jednoduché:

Lepší jsou lesní maliny než domácí, jsou sladší a víc voní. Plody rozmačkejte a nechejte o pokojové teplotě stát 24 hodin. Můžete zaprášit cukrem. Potom maliny prolistujte přes cedník a přes plátno. Přidejte 7g kyseliny citrónové na 1l prolisované šťávy.  Můžete naředit vodou. Max. 0,75l na 1l ovocné šťávy z malin. Šťávu můžete rychle převařit - pěnu odstraňujte. Poté plnit do lahví.

Zpracování malin

Maliny jsou výborné do zákusků a dortů. Korpus překrytý šlehačkou osázenou malinami a přelitý dortovým želé je lahůdka. Nezapomenutelné jsou také letní svěží dorty pokryté vrstvou malin, ostružin, jahod a borůvek. Udělají radost každému oslavenci. Vyzkoušejte cheesecake, kdy na vypečený korpus položíte několik pěkných velkých malin a zalejete tvarohem/mascarpone. Takový chesecake nejen krásně vypadá. Patří také mezi nejoblíbenější moučníky u nás.

Maliny můžete zavařovat a zamrazit. Maliny k zavaření prosypte ve sklenici 2 lžícemi cukru a nechte odstát, aby se cukr vstřebal do plodů.

Recept na cheesecake - taková levnější verze to je. Kdo chce může tvaroh vyměnit za Mascarpone...kdo ještě cheesecake nezkoušel, pak jděte do toho, vždy se povede a je výborný!

Potřebujeme (lísteček na nákup):

200g máslové sušenky (bebe, esíčka, aj.) a 80g másla. Sušenky rozdrtíme a smícháme s máslem, rukou vše upěchujeme na dno a okraje dortové formy. Vložíme na 5 minut do vyhřátí trouby na 180°C.

750g mascarpone (tvaroh tučný). 150g cukru, 4 celá vejce, 1 vanilkový pudingový prášek, citrón, vanilkový lusk (nemusí být).

Ve velké míse smíchejte sýr (tvaroh), žloutky, vanilkový prášek, cukr a dřeň z vanilkového lusku. Nakonec vmíchejte sníh z bílků a přidejte štávu z jednoho citrónu.

Nalejte do formy a nechte cca. 5 minut stát. Poté pečte hodinu ve vyhřáté troubě na 160°C. Povrch se zatáhne. Špejlí zkusit, zda hotovo.

Na dno můžete dát nejen maliny, ale také jahody, borůvky, aj.

Dobrou chuť!

Ať se vám na zahradě hezky pracuje a napište nám, jak jste maliny prořezali.

Sdílejte článek s přáteli na Facebooku!

Autor: Hana Michalíková